La zece ani după Fukushima, „nu există efecte nocive asupra sănătății”, potrivit ONU
Emisiile radioactive rezultate după accidentul de la centrala nucleară japoneză Fukushima din 2011 nu au produs efecte negative asupra sănătății, potrivit concluziilor unui comitet de cercetători ONU, publicate marți la Viena ți citate de AFP.
De la un raport anterior publicat în 2013, „nu s-a documentat niciun efect nociv asupra sănătății locuitorilor din Fukushima care poate fi atribuit direct expunerii la radiații”, a declarat președintele Comitetului științific al ONU privind consecințele emisiilor radioactive (UNSCEAR), Gillian Hirth.
În general, raportul UNSCEAR publicat marți confirmă în mare măsură principalele constatări ale raportului anterior din 2013. Potrivit unei declarații a ONU, acesta oferă „o evaluare îmbunătățită și mai robustă a nivelurilor și efectelor radiațiilor datorate accidentului”.
Comitetul consideră că înregistrarea unei creșteri bruște a numărului de cancere ale tiroidei la copiii expuși se datorează unei îmbunătățiri a tehnicii de screening care a relevat „prevalența anomaliilor care nu au fost detectate anterior”.
La rândul său, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a estimat că „deși daunele au dus la eliberarea de nuclizi în mediu, oamenii de știință nu au găsit dovezi că radiațiile au avut efecte asupra sănătății”.
„O lecție importantă de la Fukushima este că autoritățile de reglementare trebuie să fie puternice, independente și cu resurse adecvate”, a adăugat el într-o declarație.
În urma unui cutremur cu magnitudinea 9 și a unui tsunami, accidentul de la Fukushima din martie 2011 a provocat eliberarea unor emisii radioactive semnificative în aer, apă și sol în regiunea centralei electrice, situată la 220 km nord-est de Tokyo.
Aproximativ o sută de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele și aproximativ 19.000 de oameni au fost uciși de dezastru.
Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear de la cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986, când s-a observat o creștere a numărului de cancere ale tiroidei.