Lacul de otrava
La doar citiva kilometri de Ploiesti, in imediata apropiere a statiei CFR Ploiesti Triaj, s-a format un lac urias in care, de-a lungul anilor, au fost depozitate reziduurile petroliere rezultate in urma produc]iei de carburan]i a Rafinariei Astra Romana.
Desi aerul a devenit irespirabil in zona, iar solul musteste de otravuri, nimeni nu pare hotarit sa neutralizeze aceasta adevarata bomba ecologica. Peisajul este sinistru: orice urma de vegetatie a disparut pe o raza de citiva zeci de metri in jurul depozitului de reziduuri petroliere, care se intinde pe o suprafata de mai multi kilometri patrati.
Chiar daca acest lac artificial are o adincime de patru metri, a fost totusi prea putin pentru a cuprinde intreaga cantitate de reziduuri, care s-au revarsat in aval, formind inca un canal plin de produse petroliere.
Localnici disperati
Batalul nu este inconjurat decit par]ial de un zid de beton, astfel incit accesul ho]ilor de produse petroliere este mai mult decit facil. ~n lipsa paznicilor, gerul este singurul care ii ]ine la distan]a de locul de munca pe cei care traiesc din „pescuitul” de petrol.
Marturie stau galetile aruncate la intimplare pe marginea depozitului inghe]at. Primii care simt pe propria lor sanatate ce inseamna sa locuiesti in apropierea unui batal sint localnicii din comuna Barcanesti. To]i au fost nevoi]i sa se racordeze la re]eaua de alimentare cu apa potabila a localita]ii pentru ca apa din fintini nu mai este demult potabila.
„Vara, cind se mai opreste apa, trebuie sa cumparam apa plata pentru ca nici la animale nu mai putem da ceea ce scoatem din pamint. Miroase atit de tare a petrol, incit nici sa spalam rufe nu putem. Iar cind bate vintul, trebuie sa ne baricadam in case pentru ca aerul devine irespirabil”, spune Elena Costache, unul dintre cei care locuiesc la marginea comunei Barcanesti, la mai pu]in de un kilometru de batal.
Poluare istorica
Desi depozitul de produse petroliere este in proprietatea rafinariei Astra Romana din Ploiesti, care apartine controversatului om de afaceri Ioan Niculae, pina acum nu s-a luat nici o masura pentru neutralizarea acestor reziduuri atit de periculoase pentru mediul inconjurator.
Rafinaria a intrat in conservare acum trei ani, iar cei 200 de angajati cit mai numara Astra Romana sint folositi doar la paza instalatiilor invechite.
Nici autoritatile de mediu nu se grabesc sa intervina rezolvarea a ceea ce oficialii de
numesc „poluare istorica”. Asta, deoarece toate rafinariile din Ploiesti au semnat
planuri de conformare pentru protec]ia mediului, care se intind pina in 2012. Astfel,
problema batalurilor va ramine nerezolvata, conducerile rafinariilor invocind lipsa
fondurilor necesare ecologizarii zonelor infestate cu reziduuri. „Din cite stiu,
Rafinaria Astra trebuie sa neutralizeze batalul de la Triaj pina la sfirsitul anului
2006. Abia dupa expirarea acestui termen ii putem amenda”, sus]ine {tefan Popescu,
comisarul-sef al Garzii de Mediu Prahova.