Lansare albun: "Interludii – in cheie fotografica", de Cornel Brad
Aparut in colectia iglooart, albumul „Interludii – în cheie fotografică”, este un volum de fotografie ce cuprinde 70 de portrete realizate de Cornel Brad soliștilor, dirijorilor, instrumentiștilor și dansatorilor care au participat în 2013 la Festivalul Internațional George Enescu. Albumul va fi lansat luni 24 noiembrie 2014, de la ora 19.00, Galeria Galateca (str. C.A. Rosetti nr. 2-4).
Editat de Cornel Brad și publicat de igloo media, noul volum descrie o galerie vie de gânduri și trăiri ale muzicienilor și artiștilor prezenți în Festival.
Prefața albumului este scrisă de violonistul Alexandru Tomescu, transpus și în calitatea sa de fotograf amator: „Cred că această incursiune în culise ne pune în fața celui mai mare paradox și, în același timp, celei mai mari provocări căreia un artist de scenă trebuie să-i facă față: aceea de a ajunge până în cele mai înalte sfere cu ajutorul muzicii, fără a uita însă să rămână și cu picioarele pe pământ”.
“Interludii” reprezintă o premieră editorială în România prin amplitudinea și recunoașterea internațional a listei de personalități portretizate, precum și prin spațiul și contextul în care a fost realizat.
„Unul dintre momentele mele preferate ale fotografierii s-a petrecut într-o mică sală de tribunal transformată ad-hoc în vestiar și sală de repetiții pentru trioul Forsyth-Zuckerman-Cheng. E un triptic în care ei desconspiră emoțiile viitorului concert în reverberațiile Sălii Pașilor Pierduți din Palatul de Justiție. Din cele trei ore petrecute împreună au rămas două minute magice, asta pot vedea și pe ceasul încadrat în fotografii. Cea mai personală fotografie este un fel de cadou involuntar pe care Evgheny Kissin mi l-a făcut ascunzându-se în spatele degetelor cu care își redescoperă muzica și pe sine. E o fotografie prin care m-am regăsit cumva și eu.” dezvăluie Cornel Brad.
Titlul „Interludii” relevă cititorului plasarea în timp a actului fotografic, în momentele de pauză dintre repetițiile și spectacolele artiștilor, în principal în culisele sălilor de spectacol.
Fotografiile din “Interludii” sunt realizate cu precadere în lumină cu o intensitate redusă și aduc atmosfera și timpul muzical de atunci. Grafica Interludii-lor este inspirată de o partitură muzicală, un suport fizic relativ strict ce prin puncte și linii negre așezate pe hârtie generează trăiri ample celor care ajung să o interpreteze.
Sir Neville Marriner, Marek Janowski, Murray Perahia, Antonio Pappano, Boris Berezovski, Christian Zacharias, Ottavio Dantone, Dimitry Sitkovetsky, James Judd, Semyon Bychkov, Katia & Marielle Labeque, Vladimir Jurowsky, Alexandra Dariescu, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Vadim Repin, Boris Brovtsyn, Iosif Prunner, Fazil Say, Elisabeth Kulman, Anita Hartig, Julian Rachlin, Mariss Jansons, Lawrence Foster și Ioan Hollender sunt, printre alții, portretizați în „Interludii – în cheie fotografică”.
Albumul conține 174 de pagini de 23/28 cm și este legat și finisat printr-o tehnică de artizanat, în concordanță cu imaginea clasică a fotografiilor, are un format bilingv, în română și engleză, și va fi disponibil și în varianta e-book.
Cornel Brad trăiește în București. A lucrat ca librar, editor și manager de proiecte de protectia mediului, realizand in ultimii ani ca cele mai profunde pasiuni ale sale sunt fotografia, muzica și oamenii. Toate acestea au convers în 2013 prin accesul în culisele celei de-a 21-a ediții a Festivalului George Enescu. Fotografiile sale au fost publicate în Adevarul, Aspen Idea, Decât O Revistă, Igloo, Observator Cultural, La Terasse și AgriPlus și se află în colecții particulare din Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Marea Britanie, Italia, România, Rusia și SUA.
Detalii si contact: www.cornelbrad.com
Editura igloo media a fost inființată în 2001. În prezent, este una dintre puținele companii editoriale din România specializate în publicarea cărților de arhitectură, design interior și patrimoniu. Misiunea sa, declarată încă de la început, este ridicarea standardelor culturii vizuale într-o societate care își caută înca reperele în domeniul arhitecturii și al politicilor urbane. În afara revistei lunare Igloo habitat & arhitectura, situată la interferența dintre arhitectură, design, patrimoniu, cultura urbană și arta contemporană, editura mai numară urmatoarele serii editoriale – igloo patrimoniu, igloo best, igloo pocket, igloo profil, igloo guide, igloo art, igloo boks, Anuala de Arhitectură a Municipiului București și Arhitecturi văzute prin Igloo.
Galateca este o galerie multidisciplinara de artă și design, un spațiu efervescent care aduce impreună arta contemporană cu cea clasică, dezvoltând o platformă care permite intalnirea și colaborarea dintre artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Galeria Galateca derulează o strategie coerentă de promovare a valorilor românești prin programul „Romanian Art Energy”, precum are și doua direcții definitorii pentru spiritul Galateca, designul și arta contemporană internaționala, fiind un spațiu viu și modern situat în clădirea istorică a Bibliotecii Central Universitare „Carol I“.