Lansare antologiei Dubla expunere, volum coordonat de Roxana Gamart
Zece autori + zece artişti vizuali + zece proze scurte + zece lucrări de artă au condus la realizarea unui experiment cultural inedit. Dublă expunere este mai mult decât o carte – este un moment de tensiune, un punct de întâlnire și, mai ales, o platformă generatoare de dialog, acțiuni, proiecte și evenimente culturale, toate având drept scop apropierea și familiarizarea publicului din România cu literatura și arta contemporană.
În urmă cu şase luni, Roxana Gamarţ, coordonatoarea proiectului Dublă expunere, a provocat câţiva autori contemporani să scrie fiecare câte o proză scurtă, având ca punct de plecare lucrarea unui artist vizual contemporan.
Rezultatul este această antologie, un hibrid între o carte de literatură şi un album de artă contemporană. O invitaţie la un alt gen de dialog decât cel cu care ne-am obişnuit.
Scriitorii care au acceptat provocarea au parcurs portofoliile celor zece artişti prezenţi în proiect şi fiecare dintre ei şi-a ales reproducerea unei lucrări, imagine ce avea să joace rolul de declanşator al demersului lor narativ. Prozatorii au avut libertate totală – de la alegerea artistului şi a lucrării, până la modalitatea în care aceştia au decis să conecteze proza lor cu imaginea care i-a inspirat.
Faptul că fiecare scriitură a rezonat într-un chip misterios cu imaginarul unui anume artist vizual arată cât de apropiate sunt, totuşi, aceste două medii distincte, cum se pot completa ele reciproc, dialogând, developând o perspectivă altfel asupra întregului demers artistic. Fiecare dintre cele zece ficţiuni are specificul său, căpătând coerenţă şi profunzime narativă în contextul simbiozei cu lucrările de artă care le-au generat.
Dublă expunere reprezintă întâlnirea dintre vârste creative diferite, provocarea constând în găsirea unui limbaj comun între cei doi, deşi au fost cazuri în care afinităţile la nivel de percepţie s-au dovedit a fi surprinzător de mari. În același timp, este și întâlnirea dintre două tipuri diferite de consumatori de cultură – publicul pe care îl întâlneşti de obicei la licitaţii de artă, vernisaje sau alte tipuri de evenimente expoziţionale şi cel pe care îl găsim de cele mai multe ori în compania cărţilor.
Nu în ultimul rând, Dublă expunere provoacă o interacţiune între două grupuri de teoreticieni şi critici, provenind unii din zona literară, alţii din zona artei vizuale.
Apariția cărții va fi urmată de o serie de întâlniri publice, regizate diferit, în functie de viziunea fiecărui artist în parte, precum și de o expoziție documentară, în care vor fi incluse lucrări ale artiștilor prezenți în proiect.
Provocarea este adresată mai departe cititorilor, care devin acum participanţi direcţi la acest experiment, se arata in comunicatul editurii Trei.