Sari direct la conținut

Lansarea filmului „De ce fierbe copilul in mamaliga”, in regia Krisztinei Deak, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din Bucuresti

HotNews.ro
De ce fierbe copilul in mamaliga, de Aglaja Veteranyi, Foto: Polirom
De ce fierbe copilul in mamaliga, de Aglaja Veteranyi, Foto: Polirom

Vineri, 25 ianuarie, la ora 18.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din Bucuresti, va avea loc lansarea filmului „De ce fierbe copilul in mamaliga”, cel mai recent proiect semnat de cunoscuta cineasta Krisztina Deak. Filmul va mai fi proiectat in aceeasi zi, de la ora 21.00, precum si in data de 26 ianuarie, incepind cu 14.30 si 20.00.

„De ce fierbe copilul in mamaliga” este ecranizarea romanului omonim semnat de Aglaja Veteranyi, aparut in doua editii (2002, 2003) in colectia „Biblioteca Polirom”, traducere de Nora Iuga, postfata de Rodica Binder.

„De ce fierbe copilul in mamaliga” este distribuit in Romania de Transilvania Film si a fost lansat in cinematografele din tara in data de 7 decembrie 2012.

Fructificind experienta personala a autoarei, romanul De ce fierbe copilul in mamaliga exploreaza, din perspectiva naivitatii infantile, tumultuoasa lume a circului, orbitoare in aparenta, dar pindita permanent de tragism si de spectrul mortii. Din carte nu lipsesc observatiile de mare acuitate cu privire la realitatile sociale si politice din Romania ultimelor decenii inainte de prabusirea Cortinei de Fier.

Autoarea cartii Aglaja Veteranyi, nascuta in 1962 la Bucuresti, a cutreierat cu o trupa de circ aproape toate continentele si s-a stabilit in cele din urma in Elvetia. Indrumata de mama ei, care visa sa faca din ea un star, a aparut pe scena mai multor varieteuri. A publicat numeroase poezii in reviste literare si in antologii din mai multe tari. In 1999 ii apar volumele Raftul cu ultimele suflari si De ce fierbe copilul in mamaliga (ambele publicate la Polirom), traduse in mai multe limbi de circulatie internationala, pus in scena la Teatrul Neumarkt din Zurich, in regia lui Katka Schroth, si distins cu Premiul pentru cea mai buna carte a anului (Zurich, 1999), Premiul pentru literatura (Berlin, 2000) si Premiul Chamisso (Munchen, 2000). In plina afirmare creatoare, Aglaja Veteranyi s-a sinucis intr-un spital din Zurich, in urma unei depresii, la inceputul anului 2002.

Filmul spune povestea unei familii romano-maghiara de circari fuge de regimul ceausist si emigreaza in vest, la inceputul anilor 80, in speranta unei vieti mai bune. Odata ajunsi, ca sa poata ramine in bransa, sint nevoiti sa gaseasca ceva exotic cu care sa impresioneze: mama are un numar special, sta atirnata de par de cupola circului. Fiica Aglaya este extrem de ingrijorata ca mama ei ar putea sa moara executind numarul, iar aceasta temere devine o grija zilnica. In pofida ingrijorarilor, urmind traditia familiei, ea insasi ajunge sa fie „Femeia cu parul de otel”.

Regizorul Krisztina Deak este una dintre cele mai cunoscute figuri din cinematografia maghiara, avind un palmares impresionant ce numara filme precum Mist (1993, regizor), Jadviga’s Pillow (2000, regizor, scenarist) sau Who the Hell’s Bonnie and Clyde? (2005, regizor, co-scenarist).

Este o poveste firava, sensibila, despre oameni meniti sa-i bucure pe altii, calcind deseori peste problemele proprii. In aparenta e o lume a lucrurilor cistigate usor, in realitate insa, fiecare zimbet are in spate povesti cel putin cutremuratoare. Dar asa e viata, nu iarta pe nimeni in tumultul ei. (Krisztina Deak)

„De ce fierbe copilul in mamaliga” este o productie Ungaria-Polonia-Romania si reuneste nume importante ale cinematografiei maghiare precum Eszter Ónodi sau Iván Kamarás. Intr-unul din rolurile principale spectatorii il vor putea revedea si pe Bogdan Zsolt, cistigator a doua premii UNITER pentru cel mai bun actor.

Trailerul filmului aici:

http://www.cinemagia.ro/trailer/aglaja-8341/

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro