Sari direct la conținut

Laserul de la Magurele, cel mai mare proiect de cercetare din Romania, va costa aproximativ 350 de milioane de euro. 80% din finantare vine de la UE

HotNews.ro
Foto de proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro
Foto de proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro

Cel mai puternic laser din lume – European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele – va costa 1,5 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro), se arata in hotararea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investitie. Finantarea constructiei de la Magurele „se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeana (…), si de la bugetul de stat”. Contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%, anunta in urma cu o saptamana Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

In Monitorul Oficial a fost publicata miercuri, 11 iulie, Hotararea de Guvern prin care se aproba indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)„.

Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este 1.471.380.000 lei. Valoarea este stabilita la cursul leu-euro din septembrie 2010, iar aceasta „se va actualiza potrivit evolutiei ulterioare a preturilor”, precizeaza HG. Din aceasta suma, 323.694.000 lei merg pentru constructii si montaj.

Esalonarea investitiei:

  • anul I: 6.000.000 lei
  • anul II: 189.000.000 lei
  • anul III: 318.000.000 lei
  • anul IV: 346.000.000 lei
  • anul V: 360.000.000 lei
  • anul VI: 252.380.000 lei

Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Finantarea constructiei de la Magurele „se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica”, se arata in Hotararea de Guvern. Potrivit acesteia, Ministerul Educatiei – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) raspunde de modul de utilizare a acestei sume. „La finalizarea obiectivului de investitii, acesta va fi inclus in lista instalatiilor si obiectivelor de interes national”, precizeaza HG.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a anuntat la finalul sedintei Executivului din 4 iulie ca „guvernul a aprobat indicatorii economici pentru o investitie stiintifica si tehnica de foarte mare performanta. Este vorba de proiectul ELI, care inseamna construirea celui mai puternic laser, de 10 PW (petawati)”.

„Acest obiectiv de investitii va fi construit pe platforma de la Magurele si are o valoare, daca vreti in lei, aproximativ 1,5 miliarde RON sau daca vreti in euro, aproximativ 389 de milioane de euro, din care circa 20% reprezinta constructiile care sunt aferente acestui important obiectiv”, a declarat Andronescu.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Proiectul ELI – NP „este acceptat la finantare de Comisia Europeana si va fi finantat din fondurile de dezvoltare regionala, prin programul ‘Cresterea competitivitatii economice’ si, sigur, cu contributia, cu cofinantarea Guvernului Romaniei care va fi de circa 20%„, a precizat ministrul Educatiei.

Fostul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, a declarat in luna mai ca PSD a dat dovada de amatorism „atunci cand a spus ca acest proiect va deveni prioritar”. „Proiectul laserului de la Magurele este poate cel mai important proiect din Romania din ultimii 50 de ani. Amatorismul celor de la PSD s-a demonstrat atunci cand au spus ca acest proiect va deveni prioritar. Tin sa anunt ca proiectul este prioritar inca din 2010 si este deja la stadiul de implementare”, a spus Funeriu.

Proiectul European Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a fost declarat admisibil de Comisia Europeana pe 16 februarie. Proiectul are ca obiect dezvoltarea celui mai puternic laser din lume si crearea unui centru de cercetare paneuropeana in Romania, la Magurele. Acesta va fi primul de asemenea proportii din Europa, rezultatele tehnologiei dezvoltate putand avea aplicatii in domenii precum medicina, fizica nucleara, electronica, tehnologia informatiilor, produse farmaceutice, tehnologia reciclarii reziduurilor etc.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Pe scurt, etapele parcurse pana acum de ELI-NP:

  • Decembrie 2009 – Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie
  • Decembrie 2010 – Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
  • Ianuarie 2011 –  proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este „o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana” – Nicolae Zamfir

In octombrie 2011, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat ca proiectul „va fi realizat in doua etape. Suma care urmeaza sa fie cheltuita din actualul buget al UE este 183 milioane de euro”. Potrivit acestuia, prima etapa este pana la sfarsitul lui 2015, care inseamna finantarea din bugetul european actual, iar a doua etapa in urmatorii 2 ani, cu o finantare din bugetul 2014-2020.

Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si managerul proiectului ELI in Romania, explica in iunie anul trecut pentru HotNews.ro ca proiectul romanesc este limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar „tot ceea ce implica aceste instrumente, laserul si fasciculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate„.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro