Sari direct la conținut

Laserul de la Magurele. Directorul celui mai mare proiect stiintific din Romania: Finalizam etapa propunerilor de experimente. Suntem in timp cu toate componentele stiintifice, dar constructia cladirii este in intarziere

Cum arata cladirea ELI-NP in ianuarie 2015, Foto: ELI-NP.ro
Cum arata cladirea ELI-NP in ianuarie 2015, Foto: ELI-NP.ro

Cei 60 de cercetatori romani si straini angajati ai ELI-NP definitiveaza zilele acestea propunerile de experimente care vor fi facute la Magurele, folosind cel mai puternic laser din lume. Nicolae Zamfir, directorul proiectului si directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara, a declarat pentru HotNews.ro ca „acum se incheie etapa de pregatire a experimentelor”, propunerile cercetatorilor vor fi evaluate de oameni de stiinta din strainatate, iar „board-ul stiintific va aproba experimentele in luna iunie”. Singura componenta aflata in intarziere este constructia cladirii de la Magurele, de care se ocupa constructorul Strabag, cladire care conform calendarului aprobat de Comisia Europeana trebuie sa fie terminata la finalul lui 2015.

UPDATE Presedintele Klaus Iohannis, in vizita la Magurele: Sunt cateva probleme de tip logistic in mersul lucrarilor. Cu siguranta se gasesc solutii adecvate

Presedintele Klaus Iohannis a vizitat astazi, 19 februarie, Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara). Nicolae Zamfir a declarat pentru HotNews.ro ca „vizita presedintelui este legata de impementarea proiectului, dar este o coincidenta ca se intampla chiar cand se termina o etapa a proiectului„.

Klaus Iohannis a declarat la finalul vizitei ca a vazut „unde se pregateste cel mai mare proiect stiintific din regiune, este vorba de facilitatea cu laser de foarte mare putere si cu aplicatii in fizica nucleara. Un proiect extraordinar de ambitios, care cu siguranta va pune Romania foarte sus pe harta cercetarii„.

Am inteles ca sunt cateva probleme de tip logistic in mersul lucrarilor. Cu siguranta se gasesc solutii adecvate.Abia astept sa venim la inaugurare, in 2018. Cu siguranta, e chiar un pas in a aduce cercetatori inapoi. Am inteles ca sunt cercetatori romani care s-au intors in tara pentru acest proiect„, a spus presedintele.

Iohannis a precizat ca „stadiul lucrarilor este aproximativ in regula, un pic au ramas in urma”.

Intre timp, la Magurele se incheie etapa de pregatire a experimentelor

Nicolae Zamfir

Nicolae Zamfir

Foto: Hotnews

Contactat de HotNews.ro, directorul proiectului de la Magurele – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), Nicolae Zamfir, a declarat ca „in aceste zile se desfasoara la Magurele intalnirea cercetatorilor de la ELI-NP impreuna cu colaboratorii lor din toata lumea, pentru a definitiva si aproba proiectele experimentelor viitoare, asa-zisele TDR (Technical Design Reports)„.

Este o etapa care se incheie acum, cea de pregatire a experimentelor. Doi ani de zile cercetatorii au elaborat in detaliu proiectul acestor propuneri de experimente, care urmeaza sa fie depuse la evaluare externa anonima. Pe baza rapoartelor evaluarii externe, board-ul stiintific va aproba experimentele in luna iunie, pentru ca apoi sa trecem la implementare„, a explicat pentru HotNews.ro directorul ELI-NP.

Potrivit oficialului, „aceasta etapa a TDR-urilor se incheie conform graficului, iar la inceputul anului 2016 vom trimite proiectele de experimente spre aprobare, pentru implementare, cand va incepe montarea echipamentelor majore si a Sistemului Gamma. Acestea din urma sunt in termene, s-au facut primele livrari, primii laseri de pompaj au fost livrati. Asa cum este trecut si in contract, toate componentele raman la producator, la cei care le testeaza in ansamblu si urmeaza sa le livreze la inceputul lui 2016. Deci suntem in timp cu toate cele 3 componente stiintifice.

Intrebat in ce stadiu este ridicarea cladirii care va adaposti laserul, despre care HotNews.ro a scris pe larg vara trecuta ca a fost blocata din cauza lipsei unei decizii de la Apele Romane, Nicolae Zamfir a declarat ca „constructia este in intarziere, dar speram sa nu afecteze graficul si sa se termine anul acesta, conform calendarului aprobat de Comisia Europeana. Intregul proiect are data de finalizare 2018, singura componenta care trebuie sa se termine acum este constructia„.

In ceea ce priveste etapa TDR-urilor care se incheie zilele acestea, directorul proiectului a explicat pentru HotNews.ro ca „sunt 12 propuneri de experimente, care sunt complementare, pe 8 arii experimentale. Ramane la hotararea board-ului international sa spuna daca, din punct de vedere stiintific, acestea sunt experimentele care trebuie sa se faca la aceasta infrastructura„.

Cercetatorii au avansat propuneri de experimente de fotofisiune, de producere a particulelor accelerate de protoni si ioni cu ajutorul laserului, de quantum electrodinamic, de pozitroni, a afirmat Nicolae Zamfir.

Oamenii de stiinta care au gandit aceste propuneri de experimente sunt „cercetatori de la ELI-NP si cercetatori din 30 de tari cu interes in acest domeniu si care participa la planificarea propriilor experimente. Cei care au propus aceste experimente sunt cercetatori care au fost angajati in ultimii 2 ani la ELI, aproximativ 60 de persoane, iar in acest moment mai sunt 2-3 persoane in curs de angajare. Cei mai multi sunt romani care vin din strainatate, profesori universitari, cercetatori, chiar si ingineri care aveau propriile firme in SUA si Canada si care au ales sa se intoarca in tara sa lucreze la acest proiect. O treime dintre angajati sunt cetateni straini, din Bulgaria, Polonia, Italia, Franta, Germania, Japonia, India, China si SUA„, a declarat pentru HotNews.ro directorul ELI-NP.

Despre ELI-NP

Comisia Europeana a aprobat in urma cu doi ani finantarea unuia dintre cele mai importante proiecte stiintifice internationale, care va avea o componenta semnificativa in Romania. Proiectul paneuropean de cercetare stiintifica se numeste Extreme Light Infrastructure (ELI), iar Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere.

Pilonul din Cehia se numeste ELI-Beamlines, pilonul din Ungaria este ELI Attosecond Light Pulse Source (ELI-ALPS). Dintre cei trei piloni ai proiectului, Romaniei i-a revenit partea cea mai complexa. La Magurele, la Institutul de Fizica Nucleara, se va dezvolta cel mai puternic laser din lume, aceasta fiind componenta din Romania a proiectului – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).

In 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului din Romania pe perioada 2011-2015, urmand ca finantarea totala a proiectului din tara sa se ridice la 356,2 milioane EUR.

Cum trebuie sa arate cladirea ELI-NP de la Magurele – imagini din proiect

“Energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”, declara in urma cu doi ani coordonatorul proiectului in Romania, Nicolae Zamfir.

Construirea cladirii de la Magurele, care va adaposti laserul, trebuie finalizata in 2015, moment din care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro