Sari direct la conținut

Lazar Comanescu, despre noii ambasadori: Voi lua masuri daca nu performeaza. Dimensiunea economica va conta

HotNews.ro
Lazar Comanescu, Foto: MAE
Lazar Comanescu, Foto: MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, sustine ca nu va ezita sa ia masurile care se cuvin daca noii ambasadori nu vor performa la nivelul asteptarilor, avertizand totodata ca dimensiunea economica va conta mai mult decat pana in prezent, informeaza Mediafax.

”Domnii ambasadori romani trebuie sa fie constienti de faptul ca in evaluarea performantei misiunilor pe care le conduc, dimensiunea economica, performanta in domeniul economic va conta mult mai mult decat pana acum. (…) In primul rand, cei care sunt trimisi sa reprezinte Romania intr-o zona sau alta trebuie sa cunoasca foarte bine atuurile economice ale Romaniei. In al doilea rand, cei care sunt trimisi trebuie sa inteleaga foarte bine mecanismul economiei din tarile in care sunt acreditati si sa informeze. E foarte bine sa sprijinim direct operatorii economici, dar pentru a sprijini autoritatile romane in a elabora politici pe termen mediu si lung de dezvoltare a relatiilor economice cu o zona sau alta este nevoie sa beneficiem de proiectarea evolutiilor dintr-o tara sau alta si de oportunitatile care se deschid pentru tara noastra intr-o tara sau alta, iar aici e foarte important rolul celor pe care ii trimitem acolo. Diplomatii nostri trebuie sa sustina direct pe reprezentantii comunitatii de afaceri romani, care ei insisi cauta oportunitati”, a spus Comanescu, sambata seara, la Digi 24.

Referindu-se la cei 19 ambasadori inaintati de presedintele Klaus Iohannis joi Parlamentului, el a aratat ca majoritatea sunt diplomati de cariera, tineri, dar cu experienta, cu ”unele mici exceptii”.

”Acolo unde exista situatii in care avem de a face cu persoane, personalitati, care cunosc foarte bine o anumita zona, o anumita tara, care sunt foarte bine cunoscute in zona respectiva, care prin activitatea pe care au desfasurat-o, in planul politic, fie el intern sau extern, in relatiile internationale, in institutii internationale, evident ca in asemenea situatii e foarte bine sa avem si diplomati care nu intra neaparat in categoria diplomatilor de cariera, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au facut capacitati de a performa la nivelul cel mai inalt in acest domeniu”, a explicat ministrul motivele aparitiei pe lista a unor persoane care nu sunt diplomati de cariera, cum ar fi cazul consilierului prezidential Dan Mihalache.

Comanescu a avertizat ca nu va ezita sa ia masuri daca cei care vor pleca la post nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

”Nimeni nu-i perfect, dar sunt multe lucruri perfectibile si am tinut seama de acest lucru chiar in aceste situatii, chiar am vazut astfel niste comentarii pe aceasta tema, o spun cu toata responsabilitatea si mi-o asum, daca cei care se vor dovedi a nu fi performanti pe masura asteptarilor, nu voi avea niciun fel de ezitare in a lua masurile in consecinta. Trebuie sa o spun, cu toate eforturile pe care predecesorii mei le-au facut, este in materie de politica de resurse umane mult loc pentru imbunatatiri”, a conchis seful diplomatiei romane, adaugand ca ”e bine sa reducem substantial dimensiunea detasarilor in cadrul MAE”.

Cele 19 persoane nominalizate de presedintele Klaus Iohannis pentru posturi de ambasadori ai Romaniei vor fi audiati luni si marti, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul Comisiei de politica externa a Senatului, Ben-Oni Ardelean.

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat joi 19 numiri de ambasadori, printre acestia fiind Dan Mihalache la Londra, Daniel Ionita la Chisinau, Marius Lazurca in Ungaria, Dana Manuela Constantinescu in Bosnia si Hertegovina, Brandusa Ioana Predescu in Olanda, Constantin Mihail Grigorie – nominalizat in 2015 pentru Cehia si retras in urma unui scandal – in Croatia si sibianul Mihai Alexandru Gradinar in Danemarca si in Republica Islanda.

Brandusa Ioana Predescu (Olanda) este diplomat de cariera, a fost consul in Munchen, fost purtator de cuvant al MAE. De asemnea, a fost ambasador la Viena. Este vorbitor fluent al limbilor engleza, germana, franceza si olandeza. Ea a fost demisa de fostul ministru Bogdan Aurescu dupa ce la intalnirea cu omologul sau german, acestuia i-a fost inmanata o brosura pe a carei coperta figura conturul Frantei, acoperit insa cu steagul Germaniei.

Constantin Mihail Grigorie (Croatia) a aparut in presa ca fiind legat de DIE, Directia de Informatii Externe a fostei Securitati. El a fost, intre 1995-1999, ambasador in Italia, apoi in Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) si Rusia (2008-2013). In 2015 a fost in centrul unui scandal dupa ce a aparut intr-un clip publicitar la un aparat medical, folosind titulatura MAE. Propus la acea data de presedintele Klaus Iohannis pentru postul de ambasador in Cehia, diplomatul a fost in cele din urma retras.

Dana Manuela Constantinescu (Bosnia si Hertegovina) a fost rechemata dupa 3 ani in fruntea Ambasadei de la Roma. In 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numita Ambasador al Romaniei in Slovenia, mandatul terminandu-se la sfarsitul anului 2011. Numirea sa in Italia a fost controversata, fiind vazuta ca apropiata a fostului presedinte Traian Basescu, care a acreditat-o in ciuda faptului ca avizul Comisiilor Parlamnetului a fost negativ. De profesie inginer mecanic, ea a lucrat la Ministerul Transporturilor, apoi a fost numita ambasador al Romaniei in Slovenia, mandatul terminandu-se la sfarsitul anului 2011.

Mihai Alexandru Gradinar (Danemarca) a fost secretar in cadrul Ambasadei Romaniei la Viena. Potrivit presei, tatal sau este un om de afaceri cunoscut in Sibiu, fost director al SC Energie Termica, subordonata Primariei si ar fi un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro