Lebada Neagra
Prin Evul Mediu toata lumea credea ca exista doar lebede albe. O lebada neagra era un lucru imposibil. In secolul XVIII in Australia s-au descoperit lebede negre si metafora a intrat in istorie.
„Lebada Neagra” e o carte scrisa de Nassim Nicholas Taleb care ne spune ca istoria e modelata de evenimente bruste, imprevizibile si care au un impact major. Omul e un sceptic cu simtul umorului.
Evolutia stiintei se face cu pasi mici, caramida peste caramida. Dar cateodata, din senin, apare cineva care darama teorii, deschide drumuri noi, schimba paradigme, duce lumea inainte. Sa dam exemple ca sa nu fie o vorba goala, oameni precum Copernic, Newton, Mendeleev, Einstein, Darwin, Poincare, Heinsenberg se inscriu in definitie. Sunt mult mai multi si nu asta e scopul textului.
Nu numai stiinta este supusa intamplarii ci si istoria. Mici intamplari schimba cursul istoriei. Aparitia si moartea prematura a lui Alexandru cel Mare, Isus, Allah, Lenin, Hitler sunt personaje care au schimbat fata lumii.
Exista o manie pe care noi oamenii o avem. De a gasi explicatii logice faptelor din trecut. De a prezice. De a fi siguri. De a gasi legi si structuri. De a ne simti in siguranta intr-o lume guvernata de legi cunoscute.
Dar exista sau nu aceste legi si structuri? Intr-o mare masura da. Dar nu totdeauna. Legile si structurile inchipuite de om sunt doar un model al realitatii. omplexitatea lumii im care traim face ca nimeni sa nu poata calcula urmarile unei intamplari la o prima vedere banala.
Nu cumva ne iluzionam ca intelegem ce se petrece in jurul nostru? Nu cumva inventam explicatii pentru o istorie pe care n-o intelegem? Nu cumva supraestimam informatiile, intotdeauna partiale, pe care le avem despre un eveniment? Nu cumva cerem elitelor intelectuale sa explice niste fapte care sunt pur si simplu rodul intamplarii?
Din trecut nu se poate extrage nimic despre viitor cum nici din experienta altuia un om nu are nimic de invatat. Traim intr-o lume atat de complexa ca devine total impredictibila. Si asta nu are legatura cu capitalismul sau socialismul, cu Bush sau Obama, cu prostiile din toate teoriile conspiratiei.
Hazardul este cel care ne construieste viata asa cum omenirea a trait mii de ani. Rationalismul nu a durat decat cateva sute de ani in care am avut impresia ca detinem controlul. Daca la inceput eram slabi in fata naturii acum suntem slabi in fata lumii pe care am construit-o. Lebedele negre au inceput sa fie mai multe decat ne dorim.
Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.