"Legea celor trei lovituri" impotriva pirateriei online castiga teren in Europa. Va mai fi nevoie de ordin judecatoresc inainte de taierea conexiunii la internet?
Un e-mail, apoi scrisoare de atentionare, iar in final taierea conexiunii de internet pana la un an plus amenda, pentru cei acuzati ca descarca ilegal si repetat continut de pe internet. Aceasta este legea celor trei lovituri, aprobata in Franta, dupa ce a fost modificata astfel incat decizia sa fie luata de un judecator, dar printr-o procedura simplificata. Intr-un mod asemanator, taierea conexiunii la internet ar putea avea loc din vara lui 2011 in Marea Britanie. Pe fondul acestor presiuni, europarlamentarii au renuntat recent la un amendament care tine in loc intregul Pachet Telecom din UE si care cerea ca nici o conexiune de internet sa nu poata fi intrerupta fara un ordin judecatoresc prealabil.
Legea celor trei lovituri in Franta: Taierea conexiunii la internet pana la un an plus amenda de cel putin 1.500 euro
In Franta a fost aprobata recent o lege care creeaza o autoritate numita HADOPI (de aici si denumirea Legea HADOPI), care in urma sesizarilor privind utilizatori ce pun la comun pe internet in mod ilegal continut protejat de drepturi de autor, trimite mai intai doua avertismente (e-mail si scrisoare), a treia etapa fiind taierea conexiunii la internet (de aici denumirea Legea celor trei lovituri). In varianta initiala, a treia lovitura ii apartinea acestei autoritati, fapt pentru care proiectul de lege a fost declarat neconstitutional.
„Curtea constitutionala franceza a considerat ca “Internetul este o componenta a libertatii de exprimare” si ca in dreptul francez primeaza prezumtia de nevinovatie, astfel incit doar un judecator va putea “pronunta o sanctiune care sa stabileasca ca ne aflam in situatia unor descarcari ilegale”, precizeaza juristul Bogdan Manolea, pe blogul sau.
Guvernul a adus modificarii documentului si legea, botezata HADOPI 2, a trecut saptamana trecuta de Consiliul Constitutional francez, cu mentiunea ca dupa cele doua sesizari, HADOPI va sesiza cazul unui judecator, potrivit Billborad.Biz. Prin intermediul unei proceduri simplificate, judecatorul va putea decide taierea conexiunii la internet pana la un an de zile si impunerea unei amenzi de 1.500 euro sau chiar 3.000 euro daca cel acuzat a mai fost amendat pentru piraterie online. Ce se modifica?
„Modifica insa urmatoarea miscare – cum Curtea franceza a decis ca nu se poate ca o autoritate (numita HADOPI) sa ia decizia asta, ci trebuie sa fie o instanta – noua lege stabileste o procedura accelerata (doar scrisa – una similara se folosea pentru procesele verbale legate de depasirea vitezei sau parcarii ilegale), fara audierea acuzarii sau apararii prin care, pe baza probelor depuse la dosar se poate taia conexiunea la Internet”, explica Bogdan Manolea.
Primele sanctiuni pe baza legii HADOPI 2 vor putea fi efectuate din prima jumatate a lui 2010.
Legea celor trei lovituri in Marea Britanie, posibile sanctiuni din vara lui 2011
Modelul francez pare sa se extinda in Europa. Miercuri, Lord Mandelson, secretar de stat in Marea Britanie, a avertizat ca cei care descarca ilegal si repetat continut online se vor confrunta in ultima instanta cu blocarea conexiunii la internet din vara lui 2011, potrivit The Guardian. Oficialul britanic a mentionat ca un proiect de lege in acest sens va intra in vigoare in aprilie 2010. Utilizatorilor acuzati de piraterie online li se vor trimite pentru inceput scrisori de avertizare din partea detinatorilor drepturilor de autor si a furnizorilor de internet, iar situatia va fi monitorizata timp de 12 luni. Daca activitatile de file-sharing ilegal pe internet nu scad cu 70% pana in aprilie 2011, atunci posibilitatea taierii conexiunii la internet va fi introdusa trei luni mai tarziu, in vara lui 2011.
Proiectul legislativ prevede tot trei pasi: Mai intai o scrisoare de avertizare, apoi in cazul in care se persista este trimisa o a doua scrisoare in care utilizatorii sunt avertizati ca urmeaza sa fie aplicate masuri tehnice si includerea respectivilor utilizatori pe o lista speciala, iar in a treia faza se poate ajunge la taierea conexiunii la internet. Pana la suspendarea conexiunii, cel acuzat are la dispozitie 20 de zile lucratoare pentru a face un prim apel catre un organism independent stabilit de OFCOM (autoritatea nationala de reglementare in comunicatii electronice) si alte 20 de zile pentru un al doilea apel catre Fiers-Tier Tribunal din Marea Britanie, daca nu are castig de cauza de prima data. Conexiunea nu este taiata pana la luarea unei decizii de catre aceste autoritati.
Pachetul Telecom in UE: Europarlamentarii au renuntat sa mai ceara taierea conexiunii la internet doar in baza unui ordin judecatoresc prealabil
Presiunile exercitate de guvernele Frantei si Marii Britanii s-au rasfrant recent la nivelul obiectiilor facute de europarlamentari in aceasta privinta. In luna mai din acest an, Parlamentul European a trimis Pachetul Telecom al Uniunii Europene, menit sa reformeze piata de telecomunicatii europeana, inapoi la masa negocierilor, amendand directiva cadru care ar fi permis deconectarea de la internet, fara ordin judecatoresc, a celor suspectati ca descarca ilegal continut online (amendamentul 138). Pe 22 octombrie insa, in urma consultarilor cu Consiliul European, europarlamentarii au abandonat lupta, noteaza EUobserver.
Delegatia europarlamentarilor a fost de acord ca amendamentul 138 sa fie schimbat, iar textul de compromis nu mai stipuleaza ca doar autoritatile judecatoresti au dreptul de a decide taierea conexiunii de internet.
„Ministrii statelor membre UE, care vor sa reglementeze internetul fara amestecul justitiei s-au grabit sa omoare amendamentul 138 si sa puna capat negocierilor”, a explicat Jeremie Zimmerman, purtator de cuvant al grupului La Quadrature du Net, care militeaza pentru drepturile cetatenilor pe internet.
Noul articol, mai slab, potrivit La Quadrature du Net va fi baza discutiilor pe care oficialii Parlamentului European, ai Consiliului European si ai Comisiei Europene le vor avea pe 4 noiembrie. Acestia au la dispozitie apoi intre sase si opt saptamani pentru a ajunge la un acord final. Pentru a fi adoptat, textul trebuie apoi sa treaca fara amendamente de plenurile Parlamentului European si ale Consiliului European si aceasta ar putea dura tot pana la sase-opt saptamani.