Sari direct la conținut

Legea Curtii de Conturi, facuta pentru a-l da jos pe Saguna

HotNews.ro

Desi se inscrie pe lista actelor normative prioritare pentru integrare, legea Curtii de Conturi este tergiversata de catre senatori. Proiectul de lege „castreaza” practic Curtea de Conturi, transformand-o dintr-o institutie de control si sanctionare intr-una de audit.

Dar adevarata miza a proiectului de lege, initiat de liberalii Eugen Nicolaescu si Dan Radu Rusanu, este schimbarea actualei conduceri, numita in timpul guvernarii PSD.

In proiectul lor, liberalii au strecurat prevederea care ar putea duce la schimbarea actualului presedinte, Dan Drosu Saguna. Astfel, la articolul 39, la capitolul cerinte pentru numirea consilierilor de conturi, este prevazut ca acestia sa aiba studii economice superioare de lunga durata.

Cum presedintele Curtii de Conturi se alege dintre consilieri, iar Dan Drosu Saguna este jurist, PNL a gasit o modalitate eleganta de a scapa de cel devenit indezirabil.

La Senat, desi proiectul este inscris pe ordinea de zi, dezbaterile au tot fost tergiversate de catre opozitie. Necesitatea adoptarii proiectului este impusa de criticile Comisiei Europene formulate la adresa lipsei de reforma a institutiei.

La dezbaterile initiativei legislative in comisia de buget finante a Senatului, PSD si-a exprimat opozitia categorica fata de aceasta legea, insa toate amendamentele au fost respinse cu ajutorul presedintelui comisiei, liberalul Varujan Vosganian. Negocierile intre opozitie si Coalitie au fost dure, insa fara rezultat pentru PSD.

„Nu suntem impotriva acestei legi atata vreme cand respecta normele europene si nu vizeaza obiective politice ale puterii. Am depus peste 20 de amnedamente care speram ca vor fi acceptate in plenul Camerei.

Nu am informatii ca s-au purtat negocieri pentru eliminarea articolului care vizeaza si schimbarea presedintelui Curtii de Conturi”, a declarat pntru Hotnews.ro senatorul Radu Catalin Mardare (PSD).

Liberalii recunosc indirect ca prin proiectul de lege initiata se doreste schimbarea conducerii la Curtea de conturi. „Prea mult timp Curtea de Conturi le-a facut servicii celor de la PSD si i-a scos cu fata curata din multe ilegalitatii. Este normal ca acum PSD sa se opuna legii si sara in ajutorul lui Saguna pentru ca multi de acolo ii sunt datori”, a declarat deputatul Petre Ungureanu.

Varujan Vosganian, senator PNL si presedintele Comisiei de buget-finante din Senat considera ca proiectul privind legea Curtii deConturi trebuie sa intre in dezbatere cat mai curand „Exista o ostilitate din partea PSD-ului privind adoptarea noii legi a Curtii de Conturi a Romaniei.

Sunt anumite interese din partea celor din PSD pentru a amana adoptarea legii. Sefii din cadrul structurilor Curtii de Conturi au fost numiti de forte politice care acum sunt in Opozitie”, a explicat presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.

Desi proiectul de lege a fost pus pe ordinea de zi a dezbaterilor Senatului joi, sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum. Activitatea parlamentara va fi intrerupta in perioada 25 septembrie – 1octombrie pentru Summitul Francofoniei, astfel ca dezbaterile pe proiectul de lege vor fi reluate cel mai curand peste doua saptamani.

PNL si-a anuntat intentia de a-l inlocui pe Saguna din luna noiembrie a anului trecut, cand liderul liberalilor, premierul Calin Popescu Tariceanu, declara ca pe lista sefilor inistitutiilor numiti de fosta putere ce vor fi destituiti se numara si presedintele Curtii de Conturi. Astfel liberalii au creat un proiect de lege cu obiectiv politic si sub ocrotirea cerintelor europene.

Potrivit noului proiect de lege, Curtea de Conturi va avea 18 consilieri, acestia fiind propusi de Comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor si validati de plen. „Structura Consiliului va reflecta componenta politica a Parlamentului”, a mentionat Vosganian.

Mandatul presedintelui Curtii de Conturi va fi de sase ani. De asemenea, in loc de un vicepresedinte, institutia va avea doi vicepresedinti: unul pentru o perioada de trei ani, iar celalalt pentru noua ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro