Sari direct la conținut

Legea privind reforma pensiei din Franța a trecut testul de constituționalitate și poate fi promulgată

HotNews.ro
proteste in fata Primariei din Paris dupa ce Curtea Constitutionala a dat unda verde reformei pensiilor, Foto: Lewis Joly / AP / Profimedia
proteste in fata Primariei din Paris dupa ce Curtea Constitutionala a dat unda verde reformei pensiilor, Foto: Lewis Joly / AP / Profimedia

Reforma emblematică a pensiilor a președintelui Emmanuel Macron, care a declanșat săptămâni de proteste la nivel național, a trecut vineri un test constituțional critic și poate fi acum promulgată în zilele următoare, relatează Reuters.

Legislația, care crește vârsta de pensionare la 64 de la 62 de ani, este profund nepopulară în Franța și a condus la proteste uriașe în ultimele săptămâni.

Dar în ceea ce va fi o ușurare majoră pentru Macron și guvernul său, Consiliul Constituțional al țării a dat undă verde – cu doar câteva avertismente minore.

Consiliul a spus că acțiunile guvernului au fost în conformitate cu constituția și a aprobat majorarea vârstei legale de pensionare, în timp ce a anulat câteva măsuri menite să stimuleze ocuparea forței de muncă pentru muncitorii mai în vârstă pe motiv că nu fac parte din această legislație.

Macron și guvernul său speră că un astfel de rezultat va descuraja alte proteste conduse de sindicate, care uneori au devenit violente.

„Țara trebuie să continue să avanseze, să lucreze și să facă față provocărilor care ne așteaptă”, a spus Macron la începutul acestei săptămâni.

Guvernul a spus că reforma va fi implementată de la 1 septembrie, așa cum era planificat.

Însă sindicatele și opoziția au avertizat că nu vor da înapoi și l-au îndemnat pe Macron să nu o promulge.

„Lupta continuă”, a spus liderul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon.

Protestatarii s-au adunat în fața Primăriei Parisului, ținând pancarte pe care scria „climat de furie” și „greve fără încetare până când reforma nu va fi retrasă”, când a fost anunțat verdictul Consiliului Constituțional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro