Sari direct la conținut

Lehman a decedat, Merrill a renascut iar AIG este in coma. Va aparea din nou zana cea buna?

Mersul Trendurilor

Cu regret anunt disparitia celui ce a fost Lehman Brothers, LEH pentru traderi, in urma unei indelungate suferinte pricinuite de criza creditelor. Momentan, pe patul de moarte se afla AIG. Poate ca lucrurile vor decurge altfel.

Lehman Brothers (LEH)

Saptamana trecuta s-a cautat in piata un antidot contra efectelor virusului ‘credit crisis’, cel care a lovit naprasnic in LEH. In ce anume a constat acest antidot s-a scris pe blog. Incercarile au esuat, pacientul a intrat in moarte clinica cu toate eforturile de resuscitare facute de FED si de Trezoreria SUA, iar luni pietele financiare au asistat la obstescul sfarsit a celui ce a fost Lehman Brothers, fondat in 1850. Chapter 11 Bankruptcy, spaima companiilor din State a mai facut o victima.

Compania a declarat ca isi va continua afacerile cat timp va cauta un cumparator pentru diviziile sale de brokeraj si investment-management. Anuntul a determinat scaderea cu 95% a actiunilor companiei, pana la 18 centi/actiune.

Insa victima cui a fost, de fapt, Lehman? Sa vedem aritmetica, asa cum reiese din completarea Capitolului 11: pasive de 613 miliarde usd vs active de 639 miliarde usd si 100 de mii de creditori. Inca un amanunt: compania oferea leverage de pana la 30 de ori.

Un trader spunea: “Nu este vorba despre cat faci ci despre cat nu pierzi’. Si Lehman a pierdut suficient, iar ironia face ca ea sa fie o companie ce oferea solutii si sfaturi pentru investitii.

Discutii in profunzime despre chintesenta falimentului Lehman vor aparea in viitorul apropiat, pe masura ce lumina va patrunde in colturile intunecate ale bilantului contabil si ale deciziilor managementului.

Cap de afis, alaturi de stirea cu Lehman Brothers s-au mai aflat:

Merrill Lynch (MER)

Un alt gigant de pe Wall-Street, Merrill Lynch, a fost de acord luni sa fie cumparat de Bank of America intr-un deal ce valoreaza 50 de miliarde de dolari. John Thain, CEO al Merrill, i-a propus sambata dimineata lui Ken Lewis, CEO al Bank of America, un deal din teama ca Merrill sa nu aiba aceeasi soarta precum Lehman. Bank of America, dupa cum a declarat CEO-ul companiei, a primit cu entuziasm propunerea intrucat a vazut implicatiile pozitive pe care o asemenea achizitie le are, cat si posibilitatea ca, in cazul unei amanari sau refuz, Merrill sa gaseasca cu usurinta un alt partener.

Vestea, bineinteles, a avut un impact pozitiv asupra actiunilor MER, care au deschis sedinta pe o crestere de peste 20%. Pe final de sesiune actiunile s-au inscris pe panta descendenta generalizata in piata, inchizand la 17,35 usd/actiune, adica un plus de doar 0,33%. Chiar daca actiunile au fost pe verde, raman totusi urme de praf cauzate de pierderea independentei unui jucator important: Merrill Lynch.

American International Group (AIG)

AIG a contribuit cu un raspuns intrebarii: cine urmeaza? Pentru a evita un downgrade din partea S&P compania a cerut din partea Federal Reserve un imprumut de 40 de miliarde de dolari. Cu acest imprumut compania ar castiga timp pentru vanzarea catorva din diviziile sale. Insa daca fondurile nu vor veni si un downgrade va fi bifat in dreptul lui AIG atunci compania va fi nevoita sa puna miliarde de dolari ca si colateral pentru sustinerea pozitiilor pe creditele derivate. Se speculeaza ca, intr-un asemenea caz, AIG va mai supravietui 48-72 de ore.

Henry Paulson a curmat brusc sperantele companiei, declarand ca banii contribuabililor nu vor fi folositi pentru salvarea AIG. Insa o raza de speranta aparut la mijlocul sedintei de tranzactionare din SUA cand companiei i s-a permis accesul la 20 de miliarde de dolari in bunuri detinute de subsidiarele companiei de asigurari. Aceasta suma va putea fi folosita pentru garantarea imprumuturilor cash care sa ii asigure operatiunile zilnice.

Cauzele ce au dus la dezastrele de mai sus au tot fost discutate. Inca din primavara asteptarile erau pentru cateva falimente de rasunet, chiar si dupa Bear Sterns. Expunerea pe piata creditelor si a derivatelor era si inca este greu de estimat.

Dow Jones a inchis sedinta cu -504 puncte, adica – 4,42%, la 10,917. Intrebarea este cat de mult sunt deja incluse in pret eventuale pierderi si/sau falimente viitoare din sectorul financiar? Am vazut un bottom, a fost aceasta zi un exhaustion, care sa curete vanzatorii? As fi vrut sa spun ca da si ca ce a fost mai rau a trecut, insa pattern-ul de tranzactionare de luni nu ma convinge.

In ultima jumatate de ora a sedintei de tranzactionare in piata apare stirea conform careia Fed a apelat la sprijinul JP Morgan si Goldman Sachs in vederea acordarii unui imprumut de 70-75 miliarde de dolari pentru AIG. Actiunile companiei inregistreaza o crestere semnificativa, de 20%, ca mai apoi sa dea inapoi tot castigul. Dow Jones a reactionat dupa acelasi pattern: creste 100 de puncte, insa in urmatoarele 20 de minute, pana la inchiderea sedintei, ordinele de vanzare revin si indicele inchide in minimul zilei.

Vor fi tentate aceste companii sa acorde ajutor? Evolutia actiunilor AIG, de dupa anunt, arata ca traderii nu mizeaza pe acest lucru. Sa fie asta din cauza unei aversiuni prea mari pentru risc? Sa fie acesta momentul in care ‘enough is enough’ si nimeni nu mai lasa pozitii long peste noapte din lipsa sperantei intr-o zana buna care sa ridice cotatiile inainte de deschiderea pietei?

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro