Lider ultranationalist ucrainean: Isteria anti-ucraineana dureaza de mult in Romania
Problema Insulei Serpilor nu este un balon de sapun, spune numarul doi pe listele Blocului KUCIMA, Aleksandr Zadorojnii, intr-un interviu acordat publicatiei ucrainene Fraza.
Zadorojnii explica de ce formatiunea sa politica bate moneda pe relatia cu Romania si sustine ca Bucurestiul vrea sa „stirbeasca” unitatea teritoriala a Ucrainei.
Reamintim ca Blocul KUCIMA este un partid nou infiintat in Ucraina, care incearca sa intre in Parlament printr-un discurs ultra-nationalist, fiind cotat cu sanse minime de reusita la alegerile din 30 septembrie.
Rep: De ce Blocul KUCIMA a facut din problema Insulei Serpilor una din principalele teme ale comapniei lui electorale?
Aleksandr Zadorojnii: Pentru ca este cu adevarat o problema despre care, din pacate, nu-si amintesc inaltii functionari de stat, in ale caror obligatiuni functionale intra apararea drepturilor si a intereselor economcie ale Ucrainei pe arena internationala.
Iar principalii pioni politici, care in programele lor electorale pun accent pe patriotismul lor, repeta la nesfarsit despre optiunea strategica a cursului de politica externa, uitand in general de o serie de chestiuni stringente, a caror ignorare poate avea cele mai negative consecinte pentru tara si pentru cetatenii ei.
Rep: In ce consta cauza acestui conflict? Nu este oare alt balon de sapun?
Aleksandr Zadorojnii: Nu este un balon de sapun. Aici ne lovim de intrebarea: va reusi Ucraina sa-si pastreze granitele in limitele actuale? Va putea ea sa-si protejeze interesele economice pe arena internationala? Pentru ca principala cauza a conflictul este, inainte de toate, de natura economica.
Esenta conflictului rezida in delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra. Cine va reusi sa castige aceasta disputa, va obtine dreptul exclusiv de exploatare a valoroaselor zacaminte de petrol si gaze naturale de acolo.
Pentru Ucraina, detinerea acestor resurse inseamna nu doar un urias profit economic, dar si o importanta strategica, si in cazul unei rezolvari pozitive a disputei va juca un rol major in consolidarea securitatii nationale energetice. In plus, accesul la resurse energetice suplimentare va permite Ucrainei sa diversifice, intr-o anumita masura, sursele de energie.
Rep: Care ar putea fi urmarile negative pentru Ucraina daca solutia nu va fi in favoarea ei?
Aleksandr Zadorojnii: Daca problema nu va fi rezolvata pe cale amiabila si statele nu vor reusi sa se inteleaga in privinta ordinii de delimitare a platului, Curtea internationala va determina ordinea de delimitare a apelor si a platoului. Si nu este obligatoriu ca aceasta granita sa treaca in conformitate cu Conventia ONU privind dreptul maritim.
Este foarte posibil ca decizia Curtii sa se bazeze pe alte considerente. In acest caz, o parte din teritoriul ucrainean al platoului continental va trece la Romania. Este cel mai nefericit final pentru noi.
Va avea de suferit intreg poporul ucrainean, pentru ca tara va deveni mai saraca cu acele milioane de tone de petrol si gaze naturale care se gasesc in adancurile marii din jurul Insulei Serpilor. Dar vreau sa subliniez: din punct de vedere al dreptului international, pozitia Ucrainei este singura corecta.
Rep: Nu va temeti ca o atentie atat de concentrata asupra acestei teme intr-o campanie electorala va provoca tensiune intre Ucraina si Romania, avand in vedere puternicele sentimente antiucrainene din aceasta tara?
Aleksandr Zadorojnii: Isteria antiucraineana dureaza de mult in Romania, dar pana acum nu a trezit o reactie adecvata nici in societatea ucraineana, nici in stat. Dar vorbind despre un singur lucru, nu vom deveni mai populari. De aceea, in campania noastra electorala nu este vorba doar despre Insula Serpilor. Sunt, de fapt, patru blocuri de probleme.
Primul – eforturile Romaniei de stirbi statalitatea ucraineana care se manifesta in incitarea si sustinerea sentimentelor antiucraineane si proromanesti printre romanii si moldovenii care traiesc in regiunea Cernauti. In plus, unii oficiali romani au cerut Ucrainei sa priveasca minoritatea moldoveana drept romana, fara a tine prea mult cont de parerea moldovenilor ucraineni.
In al doilea rand, o mare ingrijorare este generata de acordarea de cetatenie romana cetatenilro Ucrainei dupa o procedura simplificata, cu incalcarea normelor internationale si a legislatiei ucrainene, care, spre deosebire de cea romana, nu recunoaste dubla cetatenie.
In al treilea rand, exista complexa problema a divergentelor dunarene, care poat avea pentru Ucraina urmari mai grele decat situatia privind Insula Serpilor. Si ultimul: tentativele Romaniei de revizuire a rezultatele celui de-al doilea razboi mondial. Este vorba, inainte de toate, de decizia curti de apel de a-l abilita pe dictatorul fascist Antonescu si pe cei 22 de ministri ai lui.
Aceeasi hotarare recunoaste legala „eliberarea” Basarabiei si Bucovinei de nord de catre armata romana in vara lui 1941. Daca lucrurile vor evolua asa si mai departe, nu ma mir daca vor apare initiatori ai revizuirii rezultatelor procesului de la Nurnberg.