Sari direct la conținut

​Lideri politici din Harghita condamnă "manifestările de xenofobie" de la Ditrău şi cer autorităţilor să ia măsuri

HotNews.ro
Ditrau - brutari sri-lankezi, Foto: Captura
Ditrau - brutari sri-lankezi, Foto: Captura

Liderii mai multor formaţiuni politice din Harghita condamnă „atitudinea şi manifestările” unor localnici din Ditrău nemulţumiţi de prezenţa în comuna lor a doi muncitori din Sri Lanka şi cer autorităţilor să ia măsuri pentru ca situaţia să nu degenereze. Aproximativ 200 de oameni din Ditrău s-au adunat miercuri în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”.

Preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, consideră că manifestările de genul celor de la Ditrău sunt anacronice în Europa secolului XXI, el adăugând că soluţiile pentru ca firmele româneşti să nu mai apeleze la muncitori străini sunt investiţiile şi realizarea unui mediu economic prietenos.

„În condiţiile în care un procent semnificativ de cetăţeni români, de toate etniile, emigrează pentru o viaţă mai bună, nu putem să ne comportăm diferit cu muncitorii străini veniţi în Romania. Lipsa forţei de muncă determină firmele din Romania să apeleze la muncitori străini. Cu toţii ne dorim ca românii să nu mai plece la muncă în alte ţări, unde sunt plătiţi mai bine, unde au condiţii mai bune, ci să rămână alături de familiile lor, în România, muncind aici. Pentru asta e nevoie de investiţii, astfel încât productivitatea să crească, permiţând plata unor salarii atractive pentru români. Aici, un rol important îl are statul, care trebuie să investească masiv în infrastructură, în educaţie, să creeze un mediu economic prietenos”, a declarat Sebastian Buzilă, pentru Agerpres.

La rândul lor, liderii PSD Harghita se declară „indignați” şi „condamnă ferm” atitudinea localnicilor din Ditrău faţă de cei doi din muncitori din Sri Lanka.

„Este inadmisibil ca într-un stat membru al UE să nu fie respectat dreptul la muncă şi să fie ameninţaţi localnicii care oferă locuinţe pentru muncitori, fie ei şi cetăţeni străini. Condamnăm ferm atitudinea persoanelor care, sub diverse pretexte, incită la ură şi violenţă, încercând să dezinformeze opinia publică, propagând, mai ales în mediul virtual, ideea că muncitorii angajaţi la firma de panificaţie din comuna Ditrău ar fi migranţi”, se arată într-un comunicat semnat de liderul PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa.

El cere autorităţilor din judeţ „să ia deîndată măsurile necesare pentru ca situaţia să nu degenereze, să nu fie afectată ordinea şi liniştea cetăţenilor, pentru informarea corectă a acestora, precum şi pentru respectarea dreptului la muncă al oricărui angajat”.

Şi PLUS Harghita „condamnă cu fermitate nefericitele evenimente din Ditrău şi solicită actualei conduceri a judeţului să ia poziţie imediată faţă de astfel de derapaje rasiste şi xenofobe pentru a evita propagarea lor şi să facă apel la calm în rândul populaţiei”.

Într-o postare pe Facebook, PLUS Harghita „constată cu regret că politicienii din judeţ au intrat într-o tăcere cinică în ceea ce priveşte cazul din Ditrău” şi consideră că nu există nicio justificare „pentru a permite astfel de manifestări rasiste şi xenofobe”.

„Acei politicieni harghiteni care, de altfel, în alte situaţii s-au arătat vehemenţi în subiectele încălcării drepturilor minorităţilor, în acest caz întârzie să reacţioneze şi să dea un semnal în rândul populaţiei pentru a calma spiritele şi a evita repetarea unor astfel de situaţii. Soluţia nu este stoparea influxului forţei de muncă legale, ci dezvoltarea regiunii prin atragerea investiţiilor pentru ca localnicii să nu mai plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bun. Avem însă, nevoie de politicieni oneşti şi responsabili pentru a face posibil acest lucru. La următoarele alegeri avem şansa să schimbăm în bine România pentru ca astfel de episoade, ca cel din Ditrău, să nu mai aibă loc niciodată”, se arată în postarea de pe Facebook a PLUS Harghita.

Politicienii UDMR nu au reacţionat, deocamdată, faţă de situaţia de la Ditrău, unde aproximativ 200 de localnici din comună s-au adunat miercuri în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susţin că le este teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

ARHIVĂ COMENTARII
Ana Armanca • 2016-06-28 09:49:15
Ce să decidă liderii europeni?! Coșmelia se clatină și ei vorbesc depre limba oficială și căsătoriile gay...
24 6
andreitr • 2016-06-28 10:52:11
E prima dată când mi se blochează ip-ul cu toate că scriu pe site-ul asta de minim 3 ani. hn mi la blocat pe motiv că m-am exprimat "necuviincios". Dreptul de a nu publică unele comentarii stiu ca-l au, mi s-a mai întâmplat. Dar să-ți blocheze ip-ul? Mai ales că folosisem o expresie pe care o folosesc multi pe site fără nicio consecință...Destul de jenant domnilor de la un...
11 1
EuIoan • 2016-06-28 11:10:45
Ca e prima oara in trei ani cand nu ai scris in linia pe care o urmaresc ei .
14 4
stani • 2016-06-28 11:54:36
Cosmelia se clatina rau doar nu degeaba ieri Erdogan si-a intors fata catre Rusia si catre Israel, cerandu-si public iertare. Nu degeaba Biserica Ortodoxa Rusa prin satelitii sai (Biserica Ortodoxa a Bulgariei, a Serbiei, Georgiei si cea a Antiohiei) a boicotat Sfantul si Marele Sinod din Creta. Nu degeaba "Angela Merkel: Germania, Italia si Franta propun un nou impuls Europei / Prioritate pentru aparare, economie si programe pentru tineri". Nu degeaba de vineri in coace din directia Bruxelles-ului vin tot felul de mesaje razboinice fata de "greseala fatala" a britanicilor de a spune DA Brexitului, britanici care acum sunt tocati psihic de mass-media care zilnic lanseaza tot felul de titluri si de profetii apocaliptice despre viitorul englezilor, in speranta ca astfel vor descuraja celelalte tari din Uniune sa urmeze calea Marii Britanii. Distrugerea UE nu si-o doreste doar Rusia ci si SUA dar si ceilalti care nu fac parte din ea (ex Turcia).
7 2
2016-06-28 12:30:05
1 2
scridon radu-lucian • 2016-06-28 09:54:07
Este un soc pentru Guvernele si Organizatiile din UE ,subiectul de cosmar Brexit,generand zilnic actiuni politice de toate nuantele. In perspectiva este foarte probabila destramarea Marii Britanii, cu consecinte de neimaginat pentru toate partile implicate si care vor duce la slabirea UE. Exemple au fost destule in Europa de destramare a unor tari, iar Brexit-ul ar putea fi contagios .Interesanta este pozitia Coroanei Britanice de neimplicare in acest proces.
10 3
Susufler0 • 2016-06-28 10:18:29
Cum ar fi sa notifice Marea Britanie Uniunea, dupa care in interiorul celor 2 ani de negocieri privind conditiile in care se realizeaza iesirea, sa se razgandeasca si sa porneasca negocieri individuale cu toate cele 27 de state membre privind conditiile readmiterii ? Este clar ca aceste dispozitii normative fusesera gandite nu pt state ca "mandrul Albion", ci pt tarisoare precum Romania si Bulgaria, care ar fi urmat sa se intoarca in genunchi in UE (de parca nu ar fi intrat aproape in genunchi). Deci, este clar, ori renunta rapid la activarea clauzei si, in acest sens, notifica raspicat Uniunea, ori activeaza repede clauza (ma rog, "repede" nu inseamna maine sau saptamana viitoare), pt a mai domoli caderea lirei. PS. Am inceput cu o zicatoare, inchei cu alta : "Ciorba reincalzita, nu mai are acelasi gust" !
4 4
Europiu • 2016-06-28 10:50:30
Tu nu i-ai auzit pe brexitisti? "Stati, oameni buni, sa mergem intai in vacanta si dupa aceea mai vedem".
1 6
Susufler0 • 2016-06-28 11:08:24
Klaus Presedinte ! Acolo oamenii respecta programul de repaos zilnic, weekend-ul, vacanta de Craciun si cea de Paste, vacanta mare ! PS. Ce pacat ca e monarhie !
7 1
Europiu • 2016-06-28 12:24:15
Daca ai citit deja "A bridge too far" poate stii povestea: Divizia 1 britanica (parasutisti) sub atacul a doua divizii germane in capul de pod de la Arnheim. Infanteria britanica, aflata deja in intarziere cu 4-5 zile, cucereste ultimul pod (Nijmegen) in drum spre Arnheim. Ce fac englejii dupa ce trec podul, in timp ce conationalii lor mureau la 10-12 km departare? Pauza de ceai (si realimentare).
1 2
Ed___ • 2016-06-28 12:18:19
eu totuşi sper ca să fie o soluţie ca UK să rămână în UE ! Dar dacă nu să nu i se ofere nicio concesie UK ci dimpotrivă să fie luate măsurile cele mai drastice şi unde îi doare cel mai tare
1 3
marian • 2016-06-28 20:54:25
Daca Marea Britanie notifica UE cu articolul 50 din tratatul de la Lisabona, LIRA sterlina se va deprecia cu inca 30 de centi. Iesirea din UE este ireversibila. Nici Nigel Farage nu va avea curajul sa faca asta. Se va muta centru financiar al UE la Frankfurt (va fi un exod de capital din MB catre UE,iar o lira va fi mai mica decat un euro) de la Londra (la Londra votul a fost 76% pentru ramanerea in UE din motivul asta, acum Londra va avea un numar record de someri), Cei ce au votat Brexit, mai putin politicienii, vor avea de suferit pentru ca pe spatele oamenilor de rand vor scoate pierderile. Vor creste taxele pentru a recupera pierderile, pierderi ce vor fi recuperate in zeci de ani. Putini sunt cei ce constientizeaza ce va urma pentru Anglia daca activeaza articolul 50.
0 0
Mazeta • 2016-06-28 10:35:55
România era ultima dintre cele 28 de țări ale Uniunii Europene. Odată cu ieșirea Marii Britanii, avem șansa să urcăm o poziție.
10 2
Susufler0 • 2016-06-28 11:12:28
N-a ajuns chestiunea cu Flota ?
3 3
revo • 2016-06-28 10:42:29
Se tot spune ca referendumul a fost organizat la cacealma, ca a fost o simpla manevra populista de strans voturi de catre X sau Y, ca a fost un fel de santaj la UE si de fapt clasa politica n-ar fi dorit Brexit-ul, dar eu nu cred asta. Cu siguranta s-au facut sondaje si analize inainte, se cunostea ca societatea este impartita practic in doua parti aproape egale. Care politician si partid si-ar fi dorit doar sa dezbine si sa-si destabilizeze tara, antagonizad pe fata, in mod constient, doua tabere egale ca marime, care s-ar fi urat apoi, dar tot sub umbrela stramta a UE? De ce? N-are logica. Eu zic ca hotararea de retragere din UE era luata de mai mult timp de catre clasa politica, cu acceptul Reginei, iar mutzunachii aia vocali pro-Brexit au fost pur si simplu folositi, manipulati sa incline "democratic" balanta atat cat trebuie, iar mass-media a amplificat totul pentru ca obiectivul sa fie atins; vezi, Doamne, "vointa populara" a dictat iesirea, nu calculele clasei conducatoare. Deci, iesirea este un risc calculat si asumat de intreaga elita politica a UK. Dovada este si schimbarea imediata a atitudinii celor doi clovni principali, englezul "Boris" si caraghiosul, dar foarte profitorul, Farage. Acum ei pun surdina, se distanteaza de propriile argumente treptat, pana la a le nega pe fata ("argumentul a fost gresit"). In concluzie, UK face jocurile, in ritmul si la timpul pe care il va impune ea insasi, va potoli in curand si avantul infierbantatilor, iar greii UE sunt fierti, stau pe margine si latra, unii mai mult schelalaie, ofticati, la caravana care se indeparteaza. Reducerea cu 15% a bugetului UE nu este chiar o bagatela. Din reactia oficiala a USA, vad totusi o oarecare enervare; probabil ca nu sunt foarte multumiti de faptul ca principalul lor aliat se retrage si nu mai poate fi folosit ca mijloc de influentare si parghie de control in interiorul UE. Poate peste niste ani se va afla si care au fost motivele ascunse care au stat la baza acestei hotarari.
9 6
aladdin • 2016-06-28 11:10:29
Dar ce urmareste UK? Reducerea bugetului UE cu 15% nu e o bagatela, dar scaderea cu acelasi procent a lirei cum e (si asta in numai doua zile)? Dar faptul ca Scotia si Irlanda ameninta cu iesirea din regat? Cum va fi daca produselor englezesti li se va aplica taxa vamala la intrarea pe piata UE? Sau cum va fi daca englezii vor trece pe la portile Extra UE in aeroporturi (ai idee ce cozi sunt acolo)? Greii UE care fierb, stau pe margine si latra acum, vor avea pofta de sange. Nu stiu ce vezi tu, dar daca zici ca au calculat iesirea asta, dupa parerea mea au pierdut o virgula pe drum.
2 8
Ed___ • 2016-06-28 12:42:33
nici nu mă miră că nu au avut niciun plan !! Citiţi şi vedeţi că totul a plecat de la faptul că acel Boris (Trump al UK) dorea scaunul de premier a lui David Cameron !!! Totul a plecat de la lăcomia politică a lui acest Boris !
1 5
revo • 2016-06-28 19:03:28
Ceea ce se face public este doar o particica din intreg. Ceea ce conteaza cu adevarat se cloceste in culise, la varful varfului, si poate ca englezilor nu le-a placut ce se pregateste. Tot pe Hotnews, la International, este un articol: "O propunere franco-germana privind viitorul Europei starneste rezerve...", in care, la un moment dat, se spune ca "...tarile membre ar trebui practic sa renunte la propriile forte armate si la serviciile speciale nationale". UK nu ar admite in ruptul capului asa ceva. Si mai este ceva legat de specificul national. Noi, romanii, de exemplu, ne-am format sub dictonul "Capul plecat, sabia nu-l taie", robi, slugi prea-plecate valurilor de cuceritori din toate zarile. Britanicii s-au format ca un popor insular, independent, inovator atat in politica si administratie, cat si in industrie si stiinta, un popor luptator, care a cucerit si stapanit jumatate din lume. Nu pot sa joace cum le canta un magar batran si obraznic, ca Junker, sau o babeta fosta comunista, ca Merkaloaia, care-l mangaie pe crestet pe Putin. Or mai fi si altele. De exemplu, eu ma intreb de ce Germania a tinut mortis sa se aprovizioneze cu hidrocarburi de la rusi si nu a luat de la norvegieni si englezi?
0 0
BarbuMarin • 2016-06-28 21:29:15
Dar, in momentul in care vor activa articolul 50 din tratat, lira va mai pierde tot atata si chiar mai mult, pentru ca o parte a centrului financiar de la Londra se va muta la Dublin si la Frankfurt, Multe banci de investii au anuntat deja mutarea in cazul activarii articolului 50. Asta e si motivul pentru care amana englezii iesirea din UE, iar europenii vor cat mai repede sa iasa. Pierderea aceea din bugetul UE va fi anulata.
0 0
MarianPConstantin • 2016-06-28 11:39:28
1 9
neurino • 2016-06-28 13:31:00
era solutia ideala pentru ei (culmea e ca si pentru alde Boris si Farage :)). Doar ca rezultatul e altul , ba mai mult, rezultatul divide tara-n 2. (poate daca si Scotia ar fi votat tot out, lucrirle n-ar fi fost atatde drastice).
2 0
[deleted] • 2016-06-28 15:37:45
Acest comentariu a fost șters.
0 3
neurino • 2016-06-28 13:28:21
Pana una alta UK o da din colt in colt si nu incep nici o procedura....desi ei sunt la mutare. Si nu impun ei timpul. il impune piata...ei doar nu stiu sa aleaga soluatia "mai putin catastrofala" (daca aplica articolul 50, de declareaza automat exitul dar in secunda 2. raman fara Scotia si Irlanda de nord.)...daca nu activeaza articolul 50, raman in UE, cu "oportunitati dar s obliagtii...cerintele cetatenilor se reduc la zero ("cutata democratie") si pe deasupra sunt obligati sa respecte si reglementarile financiare cerute de nemti. Deci cum o dau, tot pica prost.
2 1
sec_o • 2016-06-29 18:17:14
Si acordul avantajos pe care il negociase nenea Cameron si nenea Junker inainte de alegeri se face void and null chiar daca aleg sa stea. Era valabil doar daca la votare se vota 'stay'
0 0
sec_o • 2016-06-29 18:36:43
La ce au dat cu piciorul cand au votat 'out'. Intelegerea era valabila doar daca votau 'in'. http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-35622105
0 0
OvidiuStoica • 2016-06-28 11:57:09
Voiam sa pleci, voiam si sa ramani Ai ascultat de gandul cel dintai Nu te oprise gandul fara glas De ce-ai plecat ? De ce-ai mai fi ramas ?
2 2
Dedalus • 2016-06-29 07:35:56
Cum adica "au fost mintiti"? Nu au ochi sa vada si minte sa priceapa? Pai daca ei pot fi mintiti asa usor, ce sa mai spunem de romani.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro