Liderii europeni pregatesc un plan de cateva mii de miliarde de euro pentru calmarea pietelor financiare, care include si un posibil faliment controlat al Greciei
Oficialii europeni pregatesc un plan amplu de restaurare a increderii in moneda unica europeana care implica o masiva recapitalizare a bancilor, majorarea resurselor Fondului european de stabilitate financiara cu mai multe mii de miliarde de euro si un posibil faliment controlat al Greciei, scrie The Daily Telegraph, care citeaza surse apropiate G20.
Autoritatile germane si franceze au inceput sa creioneze o strategie bazata pe trei piloni, pe fondul amplificarii scenariilor de escaladare a crizei datoriilor suverane, care ar putea antrena o spirala in afara oricarui control.
Scopul este construirea unui ‘zid’ de siguranta in jurul Greciei, Portugaliei si Irlandei, pentru a preveni extinderea crizei spre Italia si Spania, considerate „prea mari pentru a putea fi salvate”.
Potrivit unor surse apropiate dosarului, la reuniunea G20 de la Washington s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste punerea in practica a acestui program. In comunicatul G20 publicat vineri, liderii celor mai puternice economii din lume si-au acordat un termen de sase saptamani pentru a rezolva aceasta criza.
Primul pilon are in vedere capitalizarea bancilor europene cu zeci de miliarde de euro pentru a asigura pietele ca un faliment al Greciei si Portugaliei nu va antrena o criza financiara sistemica. Planul de recapitalizare va depasi sensibil suma de 2,5 miliarde de euro ceruta de autoritatile europene de reglementare, dupa testele de stres din iulie.
Oficialii considera ca unele banci ar putea colecta acesti bani de la investitori privati dar, daca nu vor reusi acest lucru, vor fi recapitalizate fie de stat fie prin intermediul Fondului european de stabilitate financiara, care dispune acum de 440 miliarde de euro.
Al doilea pilon vizeaza intarirea Fondului de stabilitate financiara. Economistii estimeaza ca ar fi nevoie de circa 2.000 de miliarde de euro pentru a sustine nevoile de finantare ale Italiei si Spaniei, in cazul in care cele doua tari nu vor reusi sa se mai imprumute pe pietele private. Acest proiect are in vedere sustinerea din partea Bancii Centrale Europene.
In schimb, Germania ar putea cere un faliment controlat al Greciei, dar tara va ramana mai departe in Zina Euro. Potrivit acestui plan, creditorii privati vor suporta o pierdere de pana la 50% – mai mult decat dublul sumei acceptate in prezent, 21%.
Oficialii europeni spera ca acest plan va calma pietele si va reduce presiunea asupra Italiei si Spaniei, tari care vor avea nevoie de reforme structurale pe termen lung.