Sari direct la conținut

Liderii sindicali, după întâlnirea cu Iohannis. Ne-a promis girarea unui acord politic pentru grila de salarizare. Oamenii vor decide dacă greva continuă: "Nu vom pleca, aici vom sta" / Anunțul Cotroceniului

HotNews.ro
Mitingul cadrelor didactice, 30 mai, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Mitingul cadrelor didactice, 30 mai, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii sindicali din educație au anunțat, la finalul discuțiilor avute cu președintele Klaus Iohannis, că greva generală va continua și miercuri, când cadrele didactice vor decide dacă vor renunța la protest. Ei au anunțat, în timp ce mii de oameni protestau în fața Palatului Cotroceni, că președintele le-a promis că va gira un eventual acord între sindicate și guvern.Mesajul transmis de liderii sindiali după întâlnirea cu șeful statului a fost unul optimist, ei spunând că „atunci când președintele se implică” în rezolvarea problemelor cadrelor didactice este „un semn pozitiv” și că întâlnirea a fost „constructivă”.

  • „În privința majorărilor salariale, mesajul a fost ca nu se pot da de la 1 iunie. (,,,)
  • Președintele a promis că se va implica în sensul de a gira un eventual acord politic, pentru aplicarea grilei de salarizare.
  • Ne vom consulta cu colegii în cursul acestei seri și vom da un răspuns clar, au anunțat liderii sindicali după discuțiile cu președintele. Urmează să ia o decizie. Nu e vorba de a face un pas înapoi”, au anunțat liderii sindicali, în timp ce mii de oameni protestează în fața Palatului Cotroceni, scandând „Nu cedăm”.

Conform liderilor sindicali, acordul propus până acum de guvern a fost respins de către profesori, singurul lucru în plus fiind acum că acordul va fi girat de către șeful statului.

Liderii sindicali au apreciat drept „constructivă” discuția cu Iohannis.

„Președintele a promis că se va implica să rezolve toate aceste probleme (…) Colegii noștri sunt cei care vor hotărî în cele din urmă (…) I-am explicat președintelui că nu noi decidem, oamenii decid dacă vor continua greva”, au spus liderii sindicali, în vacarmul mulțimii.

  • „Mâine va fi grevă, mâine se va decide. Așteptăm, nu am convenit nimic (cu președintele – n.r.)”, a fost concluzia liderului FSLI Simion Hăncescu, în timp ce mulțimea scanda: „Nu vom pleca, aici vom sta”.

Anunțul Administrației Prezidențiale după discuțiile Iohannis-sindicate

Administrația Prezidențială a transis, printr-un comunicat de presă, că președintele „și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional”.

Comunicatul integral:

„Președintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegație a liderilor sindicatelor din educație, în contextul grevei generale declanșate în învățământ.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea.

Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.

În urma discuțiilor de astăzi, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.

Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.

Președintele României și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul”.

Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, marți, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”. Liderii sindicali au avut, tot astăzi, noi discuții cu premierul Nicolae Ciucă, la capătul cărora au anunțat că vor continua greva, pentru că Executivul refuză să le majoreze salariile. După ce manifestanții au ajuns la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a primit la discuții pe liderii sindicali, la solicitarea acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro