LifeLab – programul care îl ajută pe copil să înțeleagă de ce părinții nu îi pot cumpăra tot ce vrea exact atunci când vrea
Te-ai gândit cum ar fi ca, încă din perioada școlii, copilul tău să știe cum să gestioneze un buget? Cum ar fi să mergi cu el în magazin, să ceară o jucărie, iar când îi spui că nu există bani pentru ea să accepte fără comentarii? Acest lucru ar fi posibil dacă copiii ar primi un minimum de educație financiară în școli, într-un mod atrăgător și concret.
Se tot discută de ceva vreme despre introducerea educației financiare în curricula de învățământ, încă de la clasele mici. S-au făcut deja pași mici prin adăugarea unor module în cadrul unor alte materii sau prin chemarea unor specialiști care să le vorbească copiilor despre bani în cadrul Săptămânii Altfel. BCR a venit cu o alternativă mult mai atrăgătoare pentru elevi: educația financiară interdisciplinară, prin intermediul proiectului LifeLab.
Chiar dacă sună foarte sofisticat, termenul de educație financiară „interdisciplinară” nu înseamnă altceva decât introducerea noțiunilor legate de bani în toate materiile de curs, utilizând concepte adaptate vârstei copilului și din viața de zi cu zi.
Educație financiară interdisciplinară predată interesant
„Profesorii pot integra noțiuni de educație financiară în cadrul materiilor pe care le predau, iar părinții pot oferi contextul prin care aceștia să pună în practică cele învățate. De exemplu, dacă la școală elevii află pentru prima dată despre economisire, părinții pot să susțină acest comportament și acasă. Atunci când cei mici își doresc o jucărie scumpă, părinții îi pot încuraja să pună bani la pușculiță și apoi să seteze împreună un termen limită de economisire pentru a realiza această dorință. În plus de asta, copiii trebuie să realizeze că, de când se trezesc și până la ora de culcare, orice reprezintă o decizie financiară: ce periuță de dinți folosim, ce pijamale, ce mâncăm la micul dejun, cu ce ajungem la școală. Totul este o decizie financiară, nu este un dat. Încurajăm părinții să deschidă această conversație cu copiii lor despre bani acum, pentru că modalități de integrare a educației financiare există”, spune Claudia Oprescu coordonator LifeLab.
Programul educațional LifeLab, ajuns la a doua ediție, aduce în sălile de clasă elemente de educație financiară în toate ciclurile de învățământ, la o serie variată de discipline școlare. Elevii din școlile LifeLab învață cum să ia anumite decizii legate de bani, exersează planificarea și munca în echipă. În urma programului pilot desfășurat în anul școlar 2022-2023 în 2 școli din România, s-a constatat o creștere a cunoștințelor financiare ale elevilor din ciclul gimnazial cu 19% și ale elevilor din ciclul liceal de 15%. În pilot au fost implicați 50 de profesori și 1200 de elevi, iar în cea de-a doua ediție au participat 10 școli din 4 județe din România.
Orice profesor din țară, indiferent de materie sau ciclu de învățământ, poate deveni ambasadorul educației financiare și contribui astfel la viitorul elevilor săi. Pe Școala de Bani există peste 300 de fișe cu caracter didactic pe care profesorii le pot aplica cu elevii la clasă. Este crucial să existe o colaborare între părinți și profesori pentru a asigura continuitatea învățării, astfel încât cunoștințele dobândite la școală să fie susținute și aplicate și acasă.
Ce învață elevii în cadrul proiectului LifeLab
Toate materialele sunt realizate de experți, astfel încât noțiunile financiare sunt îmbinate cu toate disciplinele de bază predate la școală. Astfel încât, la Geografie, copiii vor putea face un buget pentru o vacanță, la Istorie vor discuta despre cheltuielile de la anumite curți regale, iar la Literatură despre cum poate fi realizat un buget pentru o familie ce se regăsește în operele literare studiate.
După participarea la acest proiect, elevii învață cum să ia decizii și să gestioneze un buget, pentru a îndeplini un scop comun. În plus, înțeleg de ce și cum să gestioneze banii într-un mod responsabil, dezvoltând abilități precum: colaborare, comunicare și planificare
Nu doar elevii au de câștigat, ci și cadrele didactice care urmează traininguri de educație financiară și metode de predare, susținute de experți educaționali și traineri din cadrul Școlii de Bani. Ei primesc materiale educaționale create special pentru fiecare ciclu de învățare: preșcolar, primar, gimnazial, liceal. Pe tot parcursul proiectului, au parte de mentorat, cu experți educaționali.
Articol susținut de Școala de Bani și Asociația Școlilor Particulare –ASP