Sari direct la conținut

Liliana Passima, directorul interimar al Muzeului Taranului Roman: Locul "Cuminteniei Pamantului" este intr-un muzeu de arta. Nu are ce sa caute la Muzeul Satului

HotNews.ro
Cumintenia Pamantului, Foto: Mediafax
Cumintenia Pamantului, Foto: Mediafax

Liliana Passima, directorul interimar al Muzeului National al Taranului Roman, a declarat marti, pentru Agentia de presa News.ro, ca sculptura „Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi trebuie sa stea in mediul cel mai firesc, intr-un muzeu de arta moderna. Ea exclude ca opera sa fie gazduita de Muzeul de la Sosea si nu vede ca idee buna nici plasarea lucrarii la Muzeului National al Satului.

„Locul „Cuminteniei Pamantului” este intr-un muzeu de arta. Nu are ce sa caute la Muzeul Satului, nici la MNTR, asa cum au spus unii. Aici sunt de acord cu Dragos Neamu. Iar numarul de vizitatori nu este un criteriu. Ea trebuie sa fie organica, trebuie sa gazduita in raport cu conceptul expozitiei, al muzeului. Mediul cel mai firesc este intr-un muzeu de arta moderna”, a declarat Liliana Passima pentru News.ro.

Directorul interimar a subliniat si faptul ca „impingerea lucrurilor catre populism nu foloseste la nimic”, masura de a o duce la Muzeul Satului fiind una pripita.

Pe 12 octombrie, Ministerul Culturii a anuntat ca opera „Cumintenia Pamantului” va fi achizitionata de statul roman si ca va fi expusa in curand la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

Paula Popoiu, directorul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, a declarat pe 13 octombrie, intr-un interviu acordat Agentiei de presa News.ro, ca sculptura „Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi va fi gazduita de cea mai moderna sala a institutiei, dar si ca planuieste sa amenajeze un atelier al lui Brancusi, dupa modelul celui de la Paris, pe pajiste, langa han.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro