Sari direct la conținut

Lipsa de coeziune si disciplina in promovarea proiectelor de impact comunitar – interviu cu Viorel Badea, senator in colegiul Europa Asia

HotNews.ro

Chiar in zilele premergatoare „violului de la Guidonia”, senatorul Viorel Badea (colegiul Europa Asia), si-a incheiat prima sa vizita oficiala in Peninsula. Timp de o saptamana, el a participat la conferinte pe teme de integrare a comunitatii de romani, s-a intalnit cu lideri ai asociatiilor de romani de la Roma, dar si cu exponenti de marca ai lumii politice italiene.

Dupa aflarea stirilor despre actele xenofobe care au avut ca victime proprietarii a doua magazine romanesti de langa Roma, am realizat un interviu cu Viorel Badea despre viata romanilor din Italia, problemele pe care ei le infrunta si proiectele legislative pe care noul senator intentioneaza sa le prezinte in Parlament pentru sustinerea romanilor de peste hotare.

„Spania, un model de integrare”

Miruna Cajvaneanu:Din nou scandaluri de presa, amenintari si bombe puse la usa romanilor. Cum vedeti situatia de acum in Italia?

Viorel Badea:Din nefericire, am senzatia ca se repeta thriller-ul din 2007, in care un cetatean roman de etnie roma a avut rolul de protagonist si imi pare rau ca nimeni nu a inteles nimic din episodul de acum doi ani.

In primul rand, presa din Italia nu a inteles ca niste cetateni romani acuzati de viol nu reprezinta esenta comunitatii noastre.

In al doilea rand, autoritatile de la Bucuresti nu au inteles ca trebuie sa fie mai apropiate de problemele cu care se confrunta cetatenii romani din Peninsula.

In al treilea rand, autoritatile italiene nu au inteles ca este absolut prioritara integrarea comunitatii romane in viata socio-culturala si politica din Italia. Un model ar putea fi integrarea romanilor din Spania.

„Autoritatile din Italia trebuie sa-si faca datoria”

M.C.:Faptul ca asistam la atacuri xenofobe care au ca victime cetateni romani nevinovati nu este la fel de grav si condamnabil ca si violul atribuit celor patru romani?

V.B.:E adevarat ca, in Italia, romanii onesti sunt victime ale unei perceptii gresite asupra comunitatii noastre. Dar sa nu uitam ca, desi suntem victime, suntem oaspeti la italieni acasa, deci pornim de pe o pozitie real defensiva.

Trebuie reamintita infinita toleranta cu care legislatia italiana ii trateaza pe cei care arunca in haos linistea unei comunitati. In acelasi timp, autoritatile italiene trebuie sa-si faca datoria, sa gaseasca si sa pedepseasca responsabilii oricaror acte de xenofobie impotriva romanilor. Este necesara si o colaborare intre cele doua tari, pentru a vedea in ce masura legislatia europeana permite executarea pedepsei in penitenciarele din Romania.

Ma voi consulta cu parlamentarii romani pentru a vedea daca este posibila introducerea unei norme in codul penal care sa-i pedepseasca pe cei care aduc prejudicii de imagine Romaniei si comunitatilor romanesti din lume. Asociatiile de romani ar trebui sa isi intensifice activitatea si actiunile prin care sa reactioneze punctual, atat la nivel mediatic cat si organizational, atunci cand este denigrata imaginea conationalilor nostri si a statului roman.

„Italienii, firi tolerante, dar explozive”

M.C.:Care sunt impresiile si concluziile la sfarsitul vizitei in Italia in calitate de senator?

V.B.:In primul rand, am avut o comunicare eficienta cu autoritatile italiene, care s-au aratat deosebit de deschise fata de problemele comunitatii romanesti. Este pentru prima oara cand sesizez ca, la nivel institutional, Italia este foarte decisa sa solutioneze toate acele aspecte negative cu care se confrunta conationalii nostri din Peninsula.

In al doilea rand, am constatat ca asociatiile romanilor din Italia si-au profesionalizat discursul si au creat o platforma de comunicare activa cu autoritatea italiana.

Italienii, asemenea noua, sunt firi foarte tolerante, dar deosebit de explozive. In cea mai mare parte a conversatiilor pe care le-am avut cu cetatenii italieni am remarcat o atitudine pozitiva, de acceptare si integrare a romanilor.

Romanii sunt vazuti, in general, ca persoane oneste, persoane capabile sa faca munci dificile, de incredere. Problema apare atunci cand anumiti indivizi neintegrati in societate, bazandu-se pe toleranta legilor italiene, se dedau la barbarisme nedemne de o fiinta umana. Evident, e o situatie nereprezentativa pentru comunitatea noastra, dar alimenteaza ura si violenta unor grupari extremiste si xenofobe, care pot deveni imposibil de controlat. Dar, din fericire, nu acestia sunt adevaratii italieni.

M.C.:Pe langa italienii simpli, ati avut ocazia sa intalniti, la Roma si politicieni reprezentativi din Peninsula. Ce personaje v-au atras atentia si prin ce anume?

V.B.:Gianni Alemanno, primarul Romei, este o persoana foarte determinata, unul dintre liderii politici care a inteles perfect care este importanta integrarii unei comunitati de straini in capitala Italiei. De asemenea, doamna Emma Bonnino, vicepresedintele Senatului italian, a manifestat o larga deschidere fata de proiectele de integrare europeana prezentate de asociatiile romanilor din Lazio si Roma.

„Activitatea ambasadelor si consulatelor – perfectibila”

M.C.:Intorcandu-ne la comunitatea de romani din Peninsula. Cum apreciati activitatea consulatelor si Ambasadei?

V.B.:Activitatea reprezentantelor diplomatice romanesti este, fara indoiala, perfectibila. Din pacate, la acest nivel, se inregistreaza doua neajunsuri: pe de o parte, numarul mic al consulatelor existente si insuficienta alocarii resurselor pentru acestea. Pe de alta parte, am primit sesizari in legatura cu atitudinea, de multe ori neconforma, a lucratorilor din consulate fata de cetatenii romani.

Insa, nu trebuie sa generalizam, pentru ca am intalnit adesea functionari diplomatici care isi trateaza cu onoare pozitia pe care o ocupa.

M.C.:Ce aveti in vedere pentru implicarea mai profunda a romanilor din diaspora in imbunatatirea activitatii misiunilor diplomatice?

V.B.:Ca senator, voi face o propunere ministrului de Externe, in care voi cere ca reprezentanti ai comunitatii emigrate sa fie angajati in consulate, pe pozitii de responsabilitate.

Printre criteriile de selectie: cunoasterea limbii statului respectiv, a legislatiei, precum si domiciliul stabil in tara de adoptie. Procedurile tehnice legate de selectie vor fi stabilite ulterior de catre directiile de specialitate din Ministerul Afacerilor Externe. Oricum, din punctul meu de vedere, este fundamentala realizarea demersului in cel mai scurt timp posibil. In legatura cu aceasta propunere, ea a fost primita cu entuziasm de catre romanii cu care m-am intalnit in Peninsula.

M.C.:Care sunt principalele probleme cu care se confrunta romanii emigrati in UE si cei din Italia, in special?

V.B.:Mare parte a problemelor pe care le intampina romanii din Uniunea Europeana sunt legate de dreptul la munca, relationarea cu autoritatile din statele in care traiesc, raporturile cu consulatele, dificultatile in derularea programelor educationale si recunoasterea diplomelor de studiu.

In urma vizitei la Roma, m-am convins, mai mult decat oricand, de necesitatea crearii unui context comunicational mai eficient. Din pacate, cea mai mare problema a noastra, a romanilor din intreaga lume, este ca nu reusim sa avem coeziune si disciplina in promovarea proiectelor de impact comunitar. In acest sens, am considerat ca ar fi binevenita, de exemplu, infiintarea unui secretariat comun al asociatiilor reprezentative din Roma – care sa poata permite o mai buna comunicare la nivel organizational.

Pentru a incerca sa intelegem mai bine problemele romanilor din diaspora si a-i implica direct in luarea deciziilor la Bucuresti, voi infiinta un corp al consilierilor onorifici.

Este vorba de un proiect pe care l-am lansat inca din campania electorala si prin care intentionez sa-i implic pe toti liderii formali si liderii de opinie din toate comunitatile romanesti din colegiul pe care il reprezint (Europa – Asia). In cel mai mai scurt timp voi da publicitatii componenta acestui corp al consilierilor onorifici.

M.C.:Ati intrat la Guvernare cu PSD, iar ministrul de externe e tot de la PSD. Veti putea colabora cu ei si in ce masura colaborarea cu cei din coalitie va putea aduce rezultate pentru romanii din strainatate in scurt timp?

V.B.:In ceea ce-l priveste pe noul ministru de externe, numirea in functie este o oportunitate pentru domnia sa sa-si dovedeasca talentul si profesionalismul. Evident, in ceea ce priveste diaspora, actiunea noastra se va derula in baza programului comun de guvernare – in care comunitatilor romanesti le este dedicat un capitol distinct, care a fost elaborat de o echipa coordonata de mine.

„Pana acum, cetatenilor romani rezidenti in alte state, le-a fost blocat dreptul la vot”

M.C.:Un alt obiectiv pe care vi l-ati propus a fost schimbarea procedurii de vot in strainatate. Credeti ca va trece in Parlament un asemenea proiect de lege?

V.B.:Schimbarea modalitatii de votare pentru romanii din strainatate reprezinta in egala masura o necesitate, dar si o reparatie morala. Pana acum, practic, cetatenilor romani rezidenti in alte state le-a fost blocat dreptul la vot, din cauza promovarii unor legi electorale care nu au tinut cont de realitatile comunitatilor respective.

Practic, au fost cazuri in care, pentru a-si putea exercita dreptul constitutional la vot, romanii au fost nevoiti sa parcurga sute de kilometri sau sa prezinte documente pe care nu le puteau obtine intr-un timp util.

In ceea ce priveste Parlamentul, sunt convins ca proiectul va fi votat si va trece, nu doar cu voturile PDL – care l-a sustinut in mod constant, ci si cu ajutorul colegilor nostri din celelalte partide.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro