Lista datornicilor la buget! Firme fantoma si falimente de decenii!
La cat de mare este tevatura pentru neplata taxelor la bugetul de stat sumele reflectate in listele datornicilor recent publicate sunt in opinia unora premii de buna purtare. Daca scadem sumele contestate, daca scadem si sumele uriase reprezentand datoriile societatilor de stat la bugetsi daca mai scadem si sumele datorate de efirme aflate in faliment de cateva decenii dar continua sa apara in evidente ori renuntam la sumele datorate de firme fantoma gen Oana Management Srl cu datorii de 455 mil lei, vom vedea ca ponderea datoriilor reale avute de societatile private catre buget este mult sub 4% din veniturile bugetare.
Potrivit listelor sumele datorate la buget cu data de 31.03.2016 neplatite pana la publicarea listei sunt :
a) total datorii (debite fara accesorii) societati mari un numar de 186 entitati cu suma de 1.920.000.000 lei
b) total datorii (debite fara accesorii) societati mijlocii un numar de 2486 entitati cu suma de 2.850.000.000 lei
Total debite: 4.770.000.000 lei (circa 1,07 miliarde Eur)
- Cat reprezinta in bugetul de stat aceste sume?
Potrivit art. 2 din Legea nr. 339/2015 privind Bugetul de stat din anul 2016, veniturile bugetului de stat sunt estimate la suma de 105.033.800.000 lei. Ponderea acestor datorii in veniturile bugetare este de 0,045 adica 4,45%
Daca scadem sumele contestate, daca scadem si sumele uriase reprezentand datoriile societatilor/entitatilor de stat catre stat, si daca mai scadem si sumele datorate de entitati ce sunt practic in faliment de cateva decenii dar apar in evidente sau sumele datorate de firme fantoma gen Oana Management Srl cu datorii de 455 mil lei, vom vedea ca ponderea datoriilor reale avute de societatile private catre buget este foarte mica.
Tocmai aceasta valoare mica ne indreptateste sa solicitam mai multa consideratie din partea autoritatilor. In acest sens ii rugam frumos sa se concentreze pe eficientizarea sectorului public unde este principala risipa bugetara fara sa mai fie agresivi cu cei din mediu privat. Este foarte bine venita combaterea evaziunii fiscale, cand sunt identificati evazionistii nu cand cand victime sunt contribuabili de buna credinta.
- In alta ordine de idei cat de certa este suma din lista datornicilor?
Ne punem aceasta intrebare avand in vedere ca in aceasta lista apar urmatoarele entitati:
a) Banca Internationala a Religiilor cu sume de plata 2.800.540 (debite si accesorii)
b) Banca Turco Romana SA cu sume de plata 38.804.608 lei ( debite si accesorii)
c) Bankcoop – Banca Generala de Credit si Promovare cu sume de plata de 17.527.674 lei (debite si accesorii)
d) Banca Romana de Scont SA cu sume de plata de 167.387 lei ( debite si accesorii)
e) Banca Renasterea Creditului Romanesc Credit Bank SA cu sume de plata de 525.312 lei (debite si accesorii)
Iar lista poate continua cu alte exemple similare.
De-a lungul timpului toate aceste entitati au fost falimente rasunatoare. Dintr-o analiza cu celeritate pentru unele dintre aceste entitati inca se mai efectueaza proceduri juridice de recuperare a unor debite. Insa probabilitatea incasarii unor sume la buget este foarte scazuta.
In aceeasi situtie se mai gasesc si alte entitati ce umfla artificial lista datornicilor. Este bine ca autoritatile sa depuna toate eforturile de recuperare a unor sume la buget, insa nu este corect sa pui un semn de egalitate intre debite teoretice de incasat din falimente la care sunt in libertate falimentatorii si contribuabili ce isi defasoara corect activitate ce poate inregistreaza o lipsa de incasari curente ce-i impiedica sa plateasca taxele.
In alta ordine de idei se remarca de ceva timp in lista datornicilor o societate cu sediul in Comuna Posta Calnau amintita mai sus, intr-un grajd cu datorii uriase la buget, unde nu se poate identifica nici un reprezentant al acesteia pentru o explicatie. Acum trebuie intrebate autoritatile fiscale cum se poate ca aceasta societate sa inregistreze la nivelul lunii august 2015 datorii de 335 milioane lei, iar la martie 2016 acestea sa ajunga la 455 milioane lei? (sursa)