Listarea Hidroelectrica la BVB, pas important către statutul de piață emergentă pentru bursa românească
Listarea Hidroelectrica, dacă se va realiza, va fi probabil cel mai important eveniment al anului de pe piața de capital. Daniel Naftali, manager de portofoliu adjunct al Fondului Proprietatea, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu și ne-a răspuns la mai multe întrebări pe acest subiect.
Jurnalist: Când estimați că va avea loc listarea Hidroelectrica?
Daniel Naftali: Listarea Hidroelectrica este un obiectiv cheie pentru Fondul Proprietatea. Din luna martie anul trecut avem aprobarea acționarilor Hidroelectrica de a realiza listarea companiei printr-o ofertă realizată de Fondul Proprietatea, iar din luna noiembrie 2022 avem inclusiv aprobarea acționarilor Fondului Proprietatea de a realiza această tranzacție. Prin urmare, ne dorim să vedem compania listată la Bursa de Valori București cât mai curând posibil. Evident, listarea la bursă este un proces complex, atât pentru Fondul Proprietatea, în calitate de acționar care vinde, cât și pentru Hidroelectrica și pentru managementul acestei societăți, care pregătește efectiv compania pentru listare. Totodată, sunt dator să subliniez faptul că, în orice listare, sunt aspecte care nu țin strict de voința părților, un element important fiind condițiile pieței care vor fi la momentul lansării efective a ofertei.
Jurnalist: În PNRR, avem 15%, FP va lista 20% din companie în teorie, da?
Daniel Naftali: Fondul Proprietatea deține o participație de 19,94% în capitalul social al Hidroelectrica. Avem deplină flexibilitate de a realiza o ofertă până la nivelul maxim de 19,94%. În calitate de administrator al Fondului, avem datoria față de acționarii noștri de a realiza o tranzacție optimă, iar dimensiunea efectivă, finală a ofertei, va depinde de apetitul investitorilor, de condițiile de piață la acel moment, de prețul pe care piața îl va accepta și așa mai departe.
Jurnalist: Și stadiul actual care este?
Daniel Naftali: Fondul Proprietatea, managementul companiei și echipa de proiect lucrează foarte intens la această tranzacție pe toate fluxurile de lucru specifice oricărui IPO. În același timp, există un proces de selecție a Consiliului de Supraveghere, care este în derulare. Mandatul de 4 ani al Consiliului de Supraveghere numit în anul 2019 a ajuns la sfârșit la începutul lunii februarie 2023. Acționarii, Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea, au aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica din octombrie anul trecut declanșarea unui nou proces de selecție pentru un nou consiliu de supraveghere. Acest proces de selecție este în desfășurare. Un rol cheie în definitivarea structurii de conducere a Hidroelectrica va reveni deci Ministerului Energiei.
Jurnalist: Ce impact va avea listarea Hidroelectrica asupra pieței de energie din România?
Daniel Naftali: Vreau mai întâi să subliniez că domeniul energetic este destul de bine reprezentat pe piața de capital din România. Companiile care sunt listate și au deja un istoric destul de îndelungat sunt Electrica, grup care se axează mai mult pe domeniul furnizării și distribuției energiei electrice, și Nuclearelectrica, al doilea cel mai mare producător de energie electrică din România.
Hidroelectrica are un portofoliu cu totul special, fiind aproape exclusiv hidro, iar dacă luăm în calcul expunerea pe regenerabile, este un portofoliu 100% verde. Listarea Hidroelectrica va reprezenta o completare și o întărire a profilului pieței energiei electrice listate la bursa din România.
Pentru piața energetică, listarea la bursa din București a Hidroelectrica va aduce un spor de transparență și guvernanță, într-un sector dominat de companiile care au capital majoritar de stat.
Jurnalist: Listarea va avea un impact și asupra Bursei de Valori București?
Daniel Naftali: Evident. Spuneam că listarea Hidroelectrica la BVB a fost un obiectiv asumat și o țintă a Fondului Proprietatea de foarte mulți ani. Cred că listarea Hidroelectrica este, de asemenea, un obiectiv al Bursei de Valori din București și al pieței de capital din România, în general.
În principal, listarea Hidroelectrica la BVB va însemna un pas decisiv spre atingerea de către piața de capital din România a statutului de piață emergentă. Piața de capital din România este clasificată drept piață emergentă conform analizei și clasificării FTSE, dar toți investitorii așteaptă posibila promovare a României în categoria de piață emergentă și de către MSCI. Dincolo de clasificări, cel mai important lucru, este ca, prin listarea Hidroelectrica, să poată fi atrași pe piața locală cât mai mulți investitori. Aceștia, în continuare, vor avea posibilitatea să caute și alte oportunități de investiții pe piața locală, fie în companii deja listate la bursă, fie în companii nelistate, dar care doresc să se listeze.
Jurnalist: Există vreun mod prin care clienții Hidroelectrica ar putea fi afectați după listare?
Daniel Naftali: Pentru clienții Hidroelectrica, listarea reprezintă o confirmare suplimentară că au în furnizorul lor de energie un partener de afaceri pe termen lung, cu strategii și standarde bine definite.
Jurnalist: Ce beneficii va aduce listarea pentru compania de stat?
Daniel Naftali: Listarea la Bursa de Valori va cimenta profilul companiei ca fiind una dintre cele mai importante societăți din domeniul energiei electrice, nu numai la nivel național, cât și la nivel european. Totodată, considerăm că listarea la bursă va accelera dezvoltarea companiei pe termen lung. Orice organizație listată beneficiază de acces suplimentar la finanțare pe termen mediu și lung. De asemenea, dacă vorbim de dezvoltarea Hidroelectrica, este general acceptat faptul că o companie cu înalte standarde de guvernanță, de transparență, de sustenabilitate are șanse cu mult mai mari la o dezvoltare și creștere pe termen lung.
Articol susținut de Fondul Proprietatea