Sari direct la conținut

Litigiul Primăria Capitalei – Costică Costanda: Prefectul cere anularea deciziilor din 2003 care au stat la baza retrocedării Parcului Bordei

HotNews.ro
Toni Grebla, la DNA, Foto: Agerpres
Toni Grebla, la DNA, Foto: Agerpres

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a anunțat vineri că a sesizat instanța, cerând anularea celor două dispoziții din 2003 ale primarului de atunci Traian Băsescu, care au stat la baza retrocedării Parcului Bordei către omul de afaceri Costică Costanda. Decizia prefectului vine la o săptămână de la anunțul lui Nicușor Dan privind semnarea unui acord cu familia Constanda, în numele municipalității, pentru a plăti eșalonat datoria de aproximativ 125 de milioane de euro pe care instituția o are către aceasta, potrivit unei sentințe judecătorești definitive din 2019.

Prefectura a anunțat vineri că, urmare a exercitării controlului de legalitate, prefectul Capitalei a sesizat Tribunalul București, solicitând anularea a două dispoziții prin care primarul general al Capitalei a reconstituit dreptul de proprietate unor persoane pe terenul din Parcul Bordei.

Motivul principal, pentru care a solicitat anularea dispozițiilor, este acela că terenul restituit a fost expropriat prin Decret Regal, încă din 1935, în favoarea Municipiului București, în scop de utilitate publică, pentru amenajarea râului Colentina și construirea salbei de lacuri pe acest curs de apă, precizează sursa citată.

Este vorba despre cele două dispoziții din 2003 ale primarului de atunci al Capitalei Traian Băsescu, care au stat la baza retrocedării Parcului Bordei către omul de afaceri Costică Costanda.

Acum o săptămână, Nicușor Dan anunța acord cu Costanda pentru plata datoriei primăriei

Decizia prefectului vine la o săptămână de la anunțul lui Nicușor Dan privind semnarea unui acord cu familia Constanda, în numele municipalității, pentru a plăti eșalonat datoria de aproximativ 125 de milioane de euro pe care instituția o are către aceasta, potrivit unei sentințe judecătorești definitive din 2019.

Nicușor Dan a anunțat că a ajuns la finalul negocierilor purtate timp de peste un an cu familia Constanda pentru stingerea datoriei de circa 125 de milioane de euro, prin eșalonarea ei pentru o perioada de 4 ani și 2 luni.

În tot acest timp, potrivt acordului, Primăria Capitalei nu va mai avea conturile blocate.

De ce trebuie să plătească Primăria acești bani

În 2009, Consiliul General s-a obligat să îi aprobe lui Costică Constanda un PUZ care să-i permită să construiască blocuri de 5 etaje în Satul Francez, iar omul de afaceri a cedat Parcul Bordei. Cum Consiliul General nu a aprobat PUZ-ul, Constanda s-a adresat instanței și a câștigat despăgubiri de 115 milioane de euro, la cursul de la vremea respectivă, plus penalități.

Litigiul primărie-Costanda

Povestea începe în urmă cu aproape 20 de ani, când omul de afaceri cumpără de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, la vremea respectivă primar general al Capitalei, a hotărât să păstreze Satul și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței. Judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de circa 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro.

Ca să nu plătească acești bani, iar Bordeiul să rămână parc, în 2008, primarul Capitalei la vremea respectivă, Adriean Videanu, și omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care acesta din urmă a renunțat la terenul din Parcul Bordei și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez. În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje.

În mod normal, aici problema trebuia rezolvată. Numai că Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat în timp util, ci abia în decembrie 2010, după ce Costică Constanda a dat deja în judecată Primăria Capitalei și a cerut daunele aferente.

După aprobarea schimbului de terenuri, Costică Constanda a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a terenului din Satul Francez cu Raptis Kavouras, contract în care se menționa că PUZ-ul trebuie aprobat până pe 30.06.2010, altfel contractele se desființează. Cum aprobările nu au fost obținute până la data respectivă, contractele au fost desființate, iar Constanda s-a adresat instanței pentru recuperarea prejudiciului. Astfel, în iunie 2019 Înalta Curte a dat sentința definitivă în favoarea omului de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro