Sari direct la conținut

Criza din Orientul Mijlociu. Noi lovituri israeliene în Liban: „Hezbollah trebuie bombardat fără răgaz”. Iran: Îi vom întâmpina cu represalii „și mai puternice” / Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel. Netanyahu: „Să-i fie rușine”

HotNews.ro
Criza din Orientul Mijlociu. Noi lovituri israeliene în Liban: „Hezbollah trebuie bombardat fără răgaz”. Iran: Îi vom întâmpina cu represalii „și mai puternice” / Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel. Netanyahu: „Să-i fie rușine”
Bombardament asupra suburbiei Baabda din Beirut, un bastion al Hezbollah Foto: Marwan Naamani / DPA / Profimedia

Israelul anunță că a atacat sediul serviciului de informații al Hezbollah din Beirut și că analizează efectul loviturii, anunțul venind după o serie de atacuri asupra unor lideri de rang înalt din cadrul grupării islamiste și în contextul în care în care Israelul se gândește cum să răspundă la la atacul cu rachete balistice de marți, pe care Iranul l-a efectuat ca răspuns la acțiunea militară israeliană în Liban.

Evenimentele de sâmbătă din Orientul Mijlociu, LIVE:

Trupele israeliene sunt „în alertă maximă” înainte de marcarea unui an de la atacurile Hamas (din 7 octombrie) asupra Israelului, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, citat de CNN.

„Suntem pregătiți cu trupe întărite, bazându-ne pe presupunerea că, spre această dată, vor avea loc tentative de atac terorist”, a spus Hagari.

Potrivit acestuia, IDF se coordonează cu agențiile de securitate, iar forțele militare sunt „în alertă sporită”.

Israelul are datoria și dreptul de a se apăra și de a răspunde atacurilor Hezbollah și va face asta, a susținut sâmbătă, într-un mesaj video, premierul israelian Benjamin Netanyahu, citat de The Times of Israel.

„Nicio țară din lume nu ar accepta un astfel de atac asupra orașelor și cetățenilor săi și nici statul Israel nu va accepta. Israelul are datoria și dreptul de a se apăra și de a răspunde acestor atacuri și vom face acest lucru”, a declarat el.

Netanyahu a spus că, la aproape un an de la atacul Hamas asupra Israelului, țara sa luptă pe șapte fronturi: Hezbollah, susținut de Iran în nord, Hamas, în Gaza, Houthi, în Yemen, „teroriști” din Cisiordania și milițiile șiite din Irak și Siria.

„Și luptăm împotriva Iranului, care săptămâna trecută a tras peste 200 de rachete balistice direct asupra Israelului și care stă în spatele acestui război pe șapte fronturi împotriva Israelului”, a afirmat premierul israelian, potrivit CNN.

Președintele Irlandei, Michael Higgins, a criticat sâmbătă cererea Israelului ca forțele de menținere a păcii ONU să-și părăsească pozițiile din sudul Libanului.

„Este scandalos faptul că Forțele de Apărare Israeliene au amenințat această forță de menținere a păcii și au căutat să evacueze satele pe care le apără. Într-adevăr, Israelul cere ca întreaga Forță Interimară a Națiunilor Unite în Liban care operează sub mandat ONU să plece”, a transmis Michael Higgins într-un comunicat citat de The Guardian.

Netanyahu, după ce Macron a cerut oprirea livrărilor de arme către Israel: Să-i fie rușine

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a cerut oprirea livrărilor de arme către Israel, ar trebui să îi fie „rușine”, scrie The Guardian.

„Pe măsură ce Israelul luptă cu forțele barbariei conduse de Iran, toate țările civilizate ar trebui să stea ferm alături de Israel. Cu toate acestea, președintele Macron și alți lideri occidentali cer acum un embargo asupra armelor împotriva Israelului. Să le fie rușine”, a spus Netanyahu.

Cel puțin 41.825 de palestinieni au fost uciși, iar 96.910 au fost răniți în războiul din Gaza, au declarat sâmbătă autoritățile sanitare din teritoriu.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat rezervele față de decizia premierului Benjamin Netanyahu de a trimite trupe în sudul Libanului pentru „operațiuni terestre” împotriva Hezbollah, scrie The Times of Israel.

„Regret că prim-ministrul Netanyahu a făcut o altă alegere”, a declarat Macron, referindu-se la decizia premierului israelian de a nu da curs apelurilor de la Paris și Washington pentru o încetare a focului.

Macron a mai spus că cei 88 de membri ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), inclusiv Franța și Canada, cer o încetare a focului „imediată și de durată” în Liban.

„Ne-am exprimat în unanimitate în favoarea unei încetări imediate și de durată a focului și ne-am declarat angajamentul de a reduce tensiunile din regiune”, le-a spus Macron reporterilor la sfârșitul unui summit francofon, adăugând că în această lună Franța va organiza o conferință internațională de sprijinire a Libanului.

Iranul a transmis din nou sâmbătă că orice atac al Israelului va fi întâmpinat cu o ripostă „și mai puternică”, pe măsură ce tensiunile continuă să crească între cele două țări, scrie The Guardian.

„Reacția noastră la orice atac al regimului sionist este complet clară. Pentru fiecare acțiune, va exista o reacție proporțională și similară din partea Iranului, și chiar mai puternică”, a declarat ministrul de externe al Iranului, Abbas Araghchi, care a mers la Damasc, în Siria.

El a reacționat după ce un oficial militar israelian a declarat pentru AFP, sub condiția anonimatului, că armata israeliană „pregătește un răspuns la atacul iranian fără precedent”.

Armata Israeliană: Hezbollah trebuie lovit fără răgaz

Șeful Statului Major al Armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, spune că Israelul trebuie să continue să lovească gruparea teroristă Hezbollah din Liban.

„Trebuie să continuăm să exercităm presiuni asupra Hezbollah și să creăm daune suplimentare și de durată inamicului. Fără a-i slăbi și fără a permite organizației un răgaz”, a afirmat generalul israelian, citat de The times of Israel.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a declarat sâmbătă că Iranul rămâne o „amenințare continuă” pentru Israel.

IDF atenuează restricțiile privind adunările publice în mai multe zone din Israel, conform The Times of Israel.

De sâmbătă seară, vor fi permise adunări de până la 2.000 de persoane, în loc de 1.000, în zona Tel Aviv, regiunile Carmel, Wadi Ara și Menashe din nordul Israelului, așezările din nordul Cisiordaniei și în unele comunități din apropierea graniței. cu Fâşia Gaza.

Armata israeliană a publicat sâmbătă numele a 10 persoane despre spune că au fost ucise joi într-o lovitură în Cisiordania ocupată și că erau parte din Hamas și din Jihadul Islamic, fiind implicate în fabricarea de explozibili sau în „sprijinirea activităților teroriste”, conform CNN.

În total, potrivit IDF, 12 militanți au fost uciși în atacul asupra zonei Tulkarem, iar bombardamentul a fost lansat „pentru a contracara un atac împotriva civililor israelieni în viitorul imediat”.

Mii de oameni, între care s-au numărat şi politicieni, precum fostul lider laburist Jeremy Corbyn (în prezent independent) şi fostul prim-ministru scoţian Humza Yousaf, au mărşăluit sâmbătă la Londra, la o manifestație pro-Gaza organizată pentru a marca împlinirea unui an de la declanşarea conflictului sângeros între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Manifestanții au scandat: „Opriţi bombardamentele”, „Palestina liberă, liberă” şi „Opriţi bombardarea spitalelor”.

Un avion care transporta 40 de tone de materiale sanitare urgente din partea Emiratelor Arabe Unite (EAU) a aterizat sâmbătă în Liban, în cadrul campaniei „EAU este alături de Liban”, a declarat pentru CNN un oficial al Ministerului libanez al Sănătății.

Israelul confirmă uciderea a doi comandanți Hamas din Liban în atacurile de sâmbătă

În octombrie anul trecut, când Israelul a lansat raiduri aeriene în nordul Fâşiei Gaza şi a dispus evacuarea a peste un milion de palestinieni din zonă, un înalt oficial al Pentagonului a lansat un avertisment dur către Casa Albă, scrie Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut, sâmbătă, oprirea livrărilor de arme către Israel, vorbind despre „o soluție politică” în războiul de aproape un an din Gaza, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie, scrie The Times of Israel.

„Cred că astăzi prioritatea este să revenim la o soluție politică, să încetăm să livrăm arme pentru a lupta în Gaza”, a spus Macron, adăugând că Franța nu trimite arme Israelului.

IDF și Agenția de Securitate a Israelului Shin Bet confirmă, într-o declarație comună, că doi comandanți Hamas au fost uciși în atacurile aeriene israeliene lansate sâmbătă în Liban, conform The Times of Israel.

Prima lovitură, care a avut loc peste noapte în tabăra pentru refugiați palestinieni Beddawi, lângă orașul Tripoli din nordul libanului, l-a vizat și ucis pe Saeed Atallah Ali, împreună cu soția și cu cele două fiice ale acestuia.
Potrivit IDF și Shin Bet, Ali a pus la cale atacuri teroriste împotriva Israelului și a lucrat pentru a recruta în Hamas mai mulți membri din Liban.

A doua lovitură, care a avut loc în această dimineață în apropiere de orașul Saadnayel din Valea Beqaa, l-a vizat și l-a ucis pe Mohammed Hussein al-Lawis. IDF și Shin Bet îl descriu pe al-Lawis drept „autoritatea executivă a Hamas în Liban” și spun că el a condus atacuri teroriste în Cisiordania. IDF și Shin Bet spun că el a fost, de asemenea, responsabil pentru „întărirea Hamas în Liban” și pentru furnizarea de arme pentru atacurile cu rachete împotriva Israelului.

Compania Emirates Airlines din Dubai – una dintre cele mai mari din lume – le-a interzis pasagerilor să poarte pagere și walkie-talkie în timpul zborurilor. Măsura a fost în urma atacurilor de la jumătatea lunii trecute, când au fost detonate mii de pagere și stații radio folosite de Hezbollah, scrie The Guardian.

Israelul spune că a ucis peste 400 de agenți Hezbollah, în operațiunile terestre

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a cerut sâmbătă încetarea focului în Liban şi Gaza, la câteva zile după ce Teheranul a lansat un val de rachete asupra Israelului.

Aflat într-o vizită în capitala siriană Damasc, Araghchi a spus că încetarea focului este „cea mai urgentă problemă, a relatat agenţia de presă de stat iraniană IRNA, conform AFP. El a spus că Israelul este principalul obstacol în calea păcii şi a făcut apel la comunitatea internaţională să se opună „crimelor de război” israeliene pentru a se ajunge la pace.

Două rachete au fost lansate din Liban în zona Golfului Haifa cu puțin timp în urmă. IDF spune că una dintre rachete a fost interceptată, iar cea de a doua a lovit o zonă deschisă.

Nu s-au raportate victime sau pagube materiale, scrie The Times of Israel.

Hezbollah a pierdut contactul cu Hashem Safieddine, posibil succesor al liderului ucis, Hassan Nasrallah, scrie The Guardian. Trei surse libaneze de securitate au declarat sâmbătă pentru Reuters că atacurile aeriene lansate vineri de Israel asupra suburbiilor din sudul Beirutului au împiedicat echipele de salvare să caute locul în care a avut loc bombardamentul în care se crede că a fost ucis Hashem Safieddine.

Peste 400 de agenți Hezbollah au fost uciși până acum în timpul operațiunilor israeliene terestre din sudul Libanului, susține IDF, conform The Times of Israel.

Agenții Hezbollah, între care comandanți ai unor unități regionale, au fost uciși atât în ​​lovituri aeriene, cât și în timpul luptelor cu trupele IDF, potrivit armatei israeliene.

Operațiunile terestre israeliene din sudul Libanului au fost descrise de către IDF drept „raiduri limitate, localizate și țintite”, cu scopul de a distruge infrastructura Hezbollah din zona de frontieră, în special din satele apropiate Israelului, pentru a permite locuitorilor din nord să se întoarcă acasă.

IDF anunță un răspuns „serios și semnificativ” la atacul iranian cu rachete balistice


Armata israeliană a anunțat sâmbătă că este în plină planificare a unui răspuns la atacul Iranului cu rachete balistice asupra Israelului, la începutul acestei săptămâni, și avertizează că acesta va fi „serios și semnificativ”.

O aeronavă iraniană a Qeshm Fars Air din Teheran, care se îndrepta spre Liban sau Siria, s-a întors din drum, sâmbătă, prin spațiul aerian irakian, scrie The Times of Israel.

Avionul ar fi transportat arme pentru Hezbollah, iar Armata israeliană spune că a avertizat echipajul să se întoarcă. IDF mai arată că „blocada sa militară” asupra Libanului va continua „probabil pentru mult timp”.

Armata israeliană face apel la civilii palestinieni din unele zone din Nuseirat și Bureij din centrul Fâșiei Gaza să plece în zona umanitară desemnată de Israel, conform The Times of Israel.

„Hamas și alte grupuri teroriste își continuă activitățile teroriste în zona dumneavoastră și, în consecință, IDF va acționa cu mare forță împotriva acestora”, a transmis colonelul Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF, într-un mesaj în limba arabă, publicând și o hartă a zonelor care trebuie evacuate.

Cel puțin 41.825 de palestinieni au fost uciși, iar alți 96.910 au fost răniți în ofensiva militară declanșată de Israel în Fîșia Gaza din 7 octombrie 2023, după atacul Hamas, au anunțat sâmbătă autoritățile sanitare din teritoriu, citate de The Guardian.

Hamas a confirmat că Saeed Atallah Ali, un comandant al brigăzilor al-Qassam, aripa armată a grupării, a fost ucis în urma unui atac israelian într-o tabără de refugiați din nordul Libanului, zonă care nu a fost afectată până acum de conflict, scrie The Guardian.

Conform Hamas, Saeed Atallah Ali a fost ucis împreună cu soția și cu cele două fiice ale acestuia, într-un „bombardament sionist asupra locuinței sale din tabăra Beddawi” din apropierea orașului din nordul Tripoli. Fiicele sale au fost descrise drept copii.

IDF anunță că a bombardat un centru de comandă Hezbollah dintr-o moschee aflată într-un spital din sudul Libanului


Armata israeliană anunță că în timpul nopții a lovit un centru de comandă al Hezbollah dintr-o moschee din Bint Jbeil, din sudul Libanului, aflată în complexul Spitalului Martyr Salah Ghandour.

IDF spune că lovitura cu drone a fost „precisă” și bazată pe informații, scrie The Times of Israel.

Potrivit armatei israeliene, centrul de comandă era folosit de agenții Hezbollah „pentru a planifica și a desfășura acte de teroare împotriva trupelor IDF și a statului Israel”.

Ministrul iranian de externe a sosit la Damasc

Hezbollah a afirmat sâmbătă dimineaţa că este angajată în lupte cu trupele israeliene la frontiera libaneză.

„Soldaţii inamicului israelian au încercat din nou să avanseze spre împrejurimile satului Adaysseh” şi „confruntările continuă”, a spus Hezbollah sâmbătă dimineaţa într-un comunicat, după ce anterior afirmase că i-a forţat pe soldaţii israelieni să se „retragă” din această zonă.

Pe de altă parte, mişcarea şiită armată a afirmat că a vizat trupe inamice în regiunea Yarun, în sudul Libanului, cu o „salvă de rachete”, precum şi soldaţi în două zone de pe partea israeliană. (AFP via Agerpres)

Forța Interimară a Națiunilor Unite (UNIFIL) desfășurată de-a lungul frontierei dintre Israel și Liban a anunțat sâmbătă că „își menține pozițiile”, în pofida unei solicitări a armatei israeliene de a „muta unele” dintre ele.

Într-un comunicat, UNIFIL a precizat că armata israeliană i-a cerut la 30 septembrie „să retragă forțele de menținere a păcii de pe unele dintre pozițiile lor”, informând-o „de intenția sa de a efectua incursiuni terestre limitate în Liban”.

„Cu toate acestea, forțele de menținere a păcii își mențin prezența pe toate amplasamentele”, a adăugat acesta.

Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a sosit la Damasc pentru a discuta despre evoluțiile regionale și relațiile bilaterale cu oficialii sirieni, a spus sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului său.

Araghchi a fost ieri la Beirut și a avut în ultimele zile o serie de discuții telefonice diplomatice, inclusiv cuminiștrii de externe europeni, insistând asupra faptului că Iranul nu urmărește escaladarea și susținând că, spre deosebire de atacurile israeliene din Liban, țintele Iranului au fost strict militare și nu civile.

Donald Trump a spus ce ar trebui să lovească prima oară Israelul în Iran: „Ocupaţi-vă de restul mai târziu”.

Vorbind în Carolina de Nord, candidatul republican la Casa Albă a evocat o întrebare adresată preşedintelui Joe Biden la mijlocul săptămânii despre posibilitatea ca Israelul să vizeze instalaţiile nucleare iraniene.

Criza din Orientul Mijlociu scumpește petrolul

Prețurile petrolului au crescut ca urmare a posibilității unui atac asupra instalațiilor petroliere iraniene, în timp ce Israelul își urmărește obiectivele de atacare a militanților Hezbollah din Liban și de eliminare a aliaților lor Hamas din Gaza, transmite Reuters.

Atacul aerian asupra Beirutului, parte a unui asalt mai amplu care a alungat peste 1,2 milioane de libanezi din casele lor, l-ar fi vizat vineri pe potențialul succesor al liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, ucis de Israel în urmă cu o săptămână. Soarta lui Hashem Safieddine nu este cunoscută public la acest moment și nici Israelul, nici Hezbollah nu au dat declarații pe această temă.

Noi lovituri israeliene în Beirut

Au fost auzite explozii și s-au văzut nori de fum deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului, au declarat corespondenți Reuters, după ce ce armata israeliană a emis trei alerte pentru ca locuitorii din zonă să plece imediat.

Prima alertă a avertizat rezidenții dintr-o clădire din cartierul Burj al-Barajneh, iar a doua dintr-o clădire din cartierul Choueifat. A treia alertă a menționat clădiri din Haret Hreik, precum și din Burj al-Barajneh.

Într-un comunicat de sâmbătă dimineață, Hezbollah a afirmat, de asemenea, că armata israeliană încearcă să se infiltreze în orașul Odaisseh din sudul Libanului și că lupte sunt în desfășurare acolo.

Lider militar Hamas, ucis împreună cu familia în Liban

Saeed Atallah, un lider al brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas, a fost ucis împreună cu trei membri ai familiei sale într-un atac israelian.

Aceștia au fost uciși într-o lovitură asupra unei tabere de refugiați palestinieni din orașul Tripoli din nordul Libanului, a anunțat sâmbătă presa afiliată Hamas.

Israelul nu a comentat imediat atacul.

–––-

INTERVIURILE HotNews.ro