Război în Ucraina, ziua 1119: O încetare a focului „limitată” – Ce au convenit în final Trump și Putin în discuția la telefon / Reacția lui Zelenski / Macron și Scholz transmit Kievului că poate conta pe continuarea ajutorului militar

Donald Trump a discutat marți cu Vladimir Putin, în încercarea sa de a-l convinge să accepte un armistițiu în războiul din Ucraina și să intre pe calea stopării conflictului ce durează de peste trei ani. Această convorbire cu mize mari reprezintă un test al abilităților lui Trump de a realiza înțelegeri și, totodată, al relației sale cu liderul de la Kremlin, notează Reuters. La telefon, Trump şi Putin au vorbit despre nevoia de pace şi au convenit că demersurile în acest sens vor începe cu o încetare a focului „limitată”, de 30 de zile, în domeniul energiei şi al infrastructurii. Cei doi lideri au convenit ca negocierile pentru încetarea totală a focului și pentru încheierea unui acord de pace să înceapă imediat, dar Kremlinul a transmis ulterior că președintele Putin are mai multe condiții.
Evenimentele de marți, ziua 1119 a războiului din Ucraina:
Care sunt opțiunile pentru pace în Ucraina? Zelenski înlocuit, iar teritoriile ocupate devin „Noua Rusie”, printre variantele avansate de experți
Asalt ucrainean asupra regiunii Belgorod, raportat de armata rusă, în mijlocul tratativelor privind încetarea focului. O singură reacție venită oficial până acum de la Kiev
Armata rusă a afirmat marți seară că a respins o încercare a forțelor ucrainene de a lansa un asalt asupra regiunii Belgorod din Rusia, considerând atacul drept un efort de a submina negocierile de încetare a focului dintre Moscova și Washington.
În schimb, Andrii Kovalenko, șeful Centrului Ucrainean pentru Combaterea Dezinformării, a negat afirmațiile ministerului rus. Regiunea Belgorod se învecinează cu regiunile Sumî, Harkov și Luhansk din Ucraina și este utilizată în mod regulat de forțele ruse pentru a lansa atacuri asupra teritoriului ucrainean.
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, salută progresele în discuțiile privind o încetare a focului în Ucraina.
Într-un comunicat emis marți seară de Downing Street, Keir Starmer a salutat „progresul pe care președintele Donald Trump l-a făcut către o încetare a focului” în urma convorbirii sale cu Vladimir Putin, dar a insistat că negocierile trebuie să conducă la o „pace justă și durabilă pentru Ucraina”. (The Guardian)
Prima reacție a lui Zelenski după convorbirea Trump-Putin: Negocierile fără Ucraina la masă nu vor aduce rezultate
Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina va sprijini propunerea SUA privind stoparea atacurilor asupra infrastructurii ruse din domeniul energiei și a spus că speră să vorbească cu liderul american Donald Trump despre discuțiile acestuia cu președintele rus Vladimir Putin.
Reacție comună franco-germană la discuția dintre Trump și Putin: „Continuăm să sprijinim Ucraina și armata ucraineană”. Macron cere o încetare a focului „verificabilă”
Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat la Berlin, şi gazda sa, cancelarul Olaf Scholz, au declarat marţi, după convorbirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, că, deşi acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este „un bun început”, nu poate exista un armistiţiu fără Ucraina.
„Amândoi suntem de acord cu faptul că Ucraina poate conta pe noi, poate conta pe Europa şi că nu o vom dezamăgi”, a afirmat Scholz. „Continuăm să sprijinim armata ucraineană în războiul său de rezistenţă împotriva agresiunii ruse”, a declarat și Macron.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a subliniat marți, înaintea summitului european de joi de la Bruxelles, consacrat în special apărării, că amenințarea rusă privește toate statele UE, indiferent de apropierea lor geografică de Rusia.
„Evident, vecinii Rusiei sunt mai preocupați de Rusia, asta e de la sine înțeles, (…) dar amenințarea cu care ne confruntăm ne privește pe toți. Și pentru aceasta susținem cu toții Ucraina. Pentru că apărarea Ucrainei este primul nivel al propriei noastre apărări”, a a explicat responsabilul UE într-un interviu acordat AFP.
La summitul de joi, liderii europeni vor discuta din nou despre războiul din Ucraina. Antonio Costa dă asigurări că Europa nu va lipsi de la eventuale negocieri privind viitorul acestei țări. „Suntem pregătiți să participăm. Sub conducerea Franței și a Marii Britanii, ne pregătim să participăm la eventuale măsuri de securitate pentru a asigura pacea, dacă și când se va ajunge la aceasta”.
Alertă de raid aerian la Kiev
Alertă de raid aerian şi sunet de explozii la Kiev la scurt timp după convorbirea telefonică Putin-Trump
irene de alarmă şi explozii au răsunat marţi seară în capitala ucraineană Kiev, au constatat jurnalişti de la AFP, la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a acceptat să oprească timp de 30 de zile lansarea de lovituri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Primul mesaj al lui Trump după convorbirea cu Putin: „Vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului” în Ucraina
„Conversația mea telefonică de astăzi cu președintele Putin al Rusiei a fost una foarte bună și productivă”, a afirmat liderul de la Casa Albă, într-o postare pe rețeaua sa Truth Social. „Am convenit asupra unei încetări imediate a focului în ceea ce privește energia și infrastructura, cu înțelegerea că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului și, în cele din urmă, pentru a pune capăt acestui război foarte oribil dintre Rusia și Ucraina”.
Rusia şi Ucraina vor efectua miercuri un schimb de câte 175 de prizonieri de război din fiecare tabără, a anunţat preşedintele Vladimir Putin în cadrul convorbirii telefonice de marți cu omologul său american Donald Trump.
„Vladimir Putin a declarat că pe 19 martie (miercuri) partea rusă şi cea ucraineană vor face schimb de prizonieri – 175 de persoane pentru 175”, a indicat Kremlinul într-un comunicat.
„Credeți-mă, Ucraina este în meniu”, după ce Putin și Trump au bătut palma pentru armistițiul limitat, avertizează un reputat analist militar
„Arată ca o încetare a focului la nivel aerian și maritim”, a reacționat analistul militar britanic Michael Clarke, imediat după ce Casa Albă și Kremlinul au transmis comunicate oficiale în urma convorbirii telefonice dintre Donald Trump și Vladimir Putin.
Clarke a mai remarcat că această înțelegere nu este prea diferită de un plan prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu cu mult timp în urmă – un acord etapizat care începe cu o încetare a războiului aerian. Dar, în timp ce acest lucru poate indica faptul că Trump ar putea asculta dorințele Kievului, Clarke notează că faptul că Zelenski nu a fost implicat în discuțiile de marți spune multe.
Trump și Putin au convenit un armistițiu limitat, de 30 de zile, în războiul din Ucraina, în domeniul energiei și infrastructurii. Totuși, Kremlinul are o listă lungă de condiții și solicitări
Casa Albă a confirmat marți seară că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului limitată, pentru 30 de zile, în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina. Cei doi lideri au convenit ca negocierile pentru încetarea totală a focului și pentru încheierea unui acord de pace să înceapă imediat, dar Kremlinul a transmis ulterior că președintele Putin are mai multe condiții.
Ce a anunțat Kremlinul după discuția dintre Putin și Trump. Încetare limitată a focului și condiții pentru un soluționarea conflictului din Ucraina
Kremlinul a a dat primele informații legate de conținutul discuției dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin, informații potrivit cărora Moscova s-a declarat de acord cu constituirea unui grup de lucru pentru un acord referitor la Ucraina. Între timp, Rusia va înceta să mai lovească infrastructura energetică a Rusiei.
Mesajul lui Zelenski publicat în timp ce Putin și Trump discutau viitorul Ucrainei fără el. Liderul de la Kiev insistă pe o prezență-cheie la masa negocierilor
În timp ce viitorul Ucrainei este discutat fără el de către Donald Trump și Vladimir Putin, Volodimir Zelenski a ajuns marți în Finlanda, continuând astfel vizitele la aliații internaționali ai țării sale afectate de războiul declanșat de Rusia.
Zelenski nu s-a referit în mod direct la apelul telefonic dintre Trump și Putin – care s-a încheiat în urmă cu puțin timp – dar a reluat apelurile ca Europa să fie inclusă în discuțiile despre pacea din Ucraina.
Franța va desfășura avioane de luptă Rafale, echipate cu focoase nucleare supersonice, de-a lungul graniței sale cu Germania în 2035, a anunțat marți președintele francez Emmanuel Macron, la baza aeriană Luxeuil-Saint-Sauveur.
Decizia vine în contextul în care actuala administrație din SUA a președintelui Trump pare să se îndepărteze de Europa și Ucraina, prin trimiterea unor semnale clare că țările de pe continent nu se vor mai putea baza pe Washington pentru securitatea lor în viitor.
Convorbirea telefonică a președintelui Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin s-a încheiat. Potrivit unei surse rusești citate de CNN; discuția a decurs „foarte bine”.
Iar Kirill Dmitriev, trimisul lui Vladimir Putin pentru cooperarea internațională, a scris pe X: „Sub conducerea președintelui Putin și a președintelui Trump, lumea a devenit astăzi un loc mult mai sigur! Istoric! Epic!”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în Finlanda pentru discuții privind asistența militară, scrie BBC.
Într-o postare pe Telegram, președintele ucrainean spune că se va întâlni cu omologul său finlandez, Alexander Stubb, cu prim-ministrul țării, Petteri Orpo, și cu reprezentanți ai industriei de apărare. Președinția finlandeză a confirmat că discuțiile vor avea loc miercuri, la palatul prezidențial.
Întâlnirile se vor concentra pe „sprijinul apărării, investițiile în producția de arme în Ucraina și integrarea europeană a Ucrainei”, spune Zelenski.
Together with the First Lady @ZelenskaUA, I am on an official visit to our friends and principled allies—Finland.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 18, 2025
Meetings will be held with President Alexander Stubb and First Lady Suzanne Innes-Stubb, Speaker Jussi Halla-aho and members of Parliament, Prime Minister Petteri… pic.twitter.com/3zRtvxn5o1
Ursula von der Leyen: Europa trebuie să se reînarmeze. Era beneficiilor păcii a apus de mult
Ursula von der Leyen: Europa trebuie să se reînarmeze pentru a avea o forță de descurajare credibilă până în 2030 / O nouă ordine internaţională va fi formată în acest deceniu
Europa trebuie – în mod imperativ și rapid – să se reînarmeze pentru a avea o „forță de descurajare credibilă” până în 2030, a declarat marți Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Era beneficiilor păcii a apus de mult”, iar „epoca sferelor de influenţă a revenit cu adevărat”, a declarat şefa UE. „Dacă Europa vrea să evite războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război”, a avertizat ea, spunând că perioada celor trei decenii de pace de după căderea Cortinei de Fier s-a încheiat, iar faptul că o astfel de stare de lucuri ar fi putut dura a fost o iluzie care a făcut ca Europa să facă greşeli, în timp ce Rusia nu a făcut decât să se pregătească pentru a-şi urma ambiţiile imperialiste.
O țară vecină cu Rusia își mărește bugetul apărării la 5% din PIB: „Obiectivul este să facem imposibilă orice agresiune”
Estonia îşi va creşte cheltuielile pentru apărare la cel puţin 5% din PIB începând de anul viitor, considerându-se în continuare ameninţată de Rusia, a anunţat premierul eston Kristen Michal.
Încă din momentul în care președintele rus Vladimir Putin a dat un răspuns mai degrabă evaziv și neangajant cu privire la acordul de încetare a focului în Ucraina, propus de SUA, Kievul și aliații săi internaționali l-au acuzat pe liderul de la Kremlin că recurge la o serie de tactici de temporizare pentru a amâna procesul de pace și a-și impune condițiile, scrie marți Sky News.
Șeful Fondului Rus de Investiții Directe (RDIF) a anunțat marți că intenționează să se întâlnească cu miliardarul Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, „în curând”.
Companiile occidentale care „au trântit ușa sfidător” când au plecat din Rusia nu vor avea voie să își răscumpere afacerile pe care le-au vândut pentru sume mici, a declarat marți președintele Vladimir Putin cu puțin timp înainte de discuția sa crucială cu Donald Trump privind încheierea unui armistițiu în Ucraina.
Comediant rus, arestat pentru o glumă despre un „soldat invalid”
Un comediant rus a fost arestat în timp ce încerca să părăsească țara. Acesta este acuzat că i-ar fi luat în derâdere pe militarii rămași invalizi în urma războiului din Ucraina, scrie Reuters.
Keir Starmer l-a pus la curent pe Donald Trump cu privire la discuțiile din „coaliția doritorilor” atât pentru a consolida Ucraina, cât și pentru a oferi sprijin în cazul unui acord de pace cu Rusia, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al premierului britanic.
„El a reiterat că toți trebuie să lucreze împreună pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru a asigura o pace justă și durabilă”, a spus purtătorul de cuvânt.
Acesta a declarat reporterilor că cei doi au discutat, de asemenea, despre vizita ministrului britanic al afacerilor la Washington, marți, pentru a face progrese în ceea ce privește asigurarea unui acord economic mai amplu și despre loviturile SUA împotriva țintelor Houthi de la sfârșitul săptămânii, pe care Marea Britanie le-a sprijinit cu realimentări aeriene de rutină.
Rusia consideră că există perspective importante de a colabora cu Statele Unite, inclusiv în sectorul spațial, și se așteaptă să poarte curând discuții cu Elon Musk despre zborul spre Marte, a declarat marți reprezentantul pentru cooperare internațională al președintelui Vladimir Putin.
Kirill Dmitriev, care a fost numit de Putin luna trecută drept emisarul său special pentru cooperarea economică și investițională internațională, a spus că multe forțe încearcă totuși să deraieze eforturile președintelui american Donald Trump de a restabili dialogul cu Rusia. (Reuters)
Discuția Trump-Putin se va concentra pe ce va pierde Ucraina. Dar Putin e gata să ceară mult mai mult. Ce arată ultimele dezvăluiri înainte de convorbirea crucială de azi.
Administrația Trump pare să fi acceptat deja cererea Rusiei de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care îl ocupă și de a bloca orice ambiție a Kievului de a adera la NATO. Lucrurile ar putea merge mai departe, arată informațiile citate de Bloomberg și New York Times.
Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha a declarat marți că Kievul nu a fost un obstacol în calea unui acord de pace cu Rusia și consideră că poate obține o pace justă și de durată sub conducerea președintelui american Donald Trump.
Ucraina așteaptă clarificări asupra procesului de pace după conversația dintre Trump-Putinde marți, a declarat Sîbiha în cadrul unei conferințe geopolitice la New Delhi.
„Nu suntem obstacol în calea atingerii păcii… așteptăm cu adevărat de la partea rusă un da necondiționat pentru încetarea focului”, a spus Sîbiha în timpul unei discuții, conform Reuters.
La ce oră vor discuta Donald Trump și Vladimir Putin. Anunțul făcut de Kremlin.
Conversația telefonică dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump va avea loc astăzi, între orele 16.00 și 18.00, ora Moscovei.
Evaluare sumbră a analiștilor ISW, chiar înaintea discuției Trump-Putin
Câteva idei principale din ultima evaluare a think-tankului american Institutul pentru Studiul Războiului, publicată înainte de discuția Trump-Putin planificată marți:
- Președintele rus Vladimir Putin pare să fi reușit – parțial – să „ia ostatică” propunerea de încetare a focului, ca parte a eforturilor sale de a obține concesii anticipate de la Donald Trump în cadrul negocierilor pentru încheierea războiului.
- Oficialii ruși continuă să demonstreze că obiectivul Rusiei de a distruge suveranitatea Ucrainei rămâne neschimbat, la fel ca dinainte să își lanseze invazia la scară largă în 2022.
- Kremlinul continuă să respingă perspectiva unor forțe europene de menținere a păcii în Ucraina, în opoziție cu pozițiile SUA și Ucrainei în această privință și împiedicând stabilirea unei păci stabile și durabile pentru a pune capăt războiului.
- O armată ucraineană puternică, susținută de garanții de securitate, rămâne cea mai importantă componentă a unei păci durabile în Ucraina și a descurajării unei viitoare agresiuni ruse.
Patru țări UE care au graniță cu Rusia au anunțat marți că se retrag din Convenția de la Ottawa: „Prin această decizie, transmitem un mesaj clar”.
Polonia și națiunile baltice (Lituania, Letonia și Estonia) se retrag din Convenția de la Ottawa privind interzicerea minelor antipersonal, au anunțat marți cele patru țări, care au granițe cu Rusia.
China și Rusia folosesc un „arsenal digital masiv” pentru interferențe și manipulări în democrațiile occidentale, a avertizat marți Uniunea Europeană.
„Manipularea și interferența informațiilor reprezintă o amenințare majoră la adresa securității UE. Nu trebuie să subestimăm nici puterea pe care toate acestea o au asupra noastră, nici intențiile autorilor”, a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, într-un raport.
În ultimul său raport anual pe această temă, UE afirmă că anul trecut a identificat atacuri de dezinformare împotriva a peste optzeci de țări și peste două sute de organizații.
Războiul din Ucraina rămâne o țintă majoră pentru Rusia, dar evenimente precum Jocurile Olimpice de la Paris, alegerile din Moldova și protestele agricultorilor din Germania au fost, de asemenea, în vizor. (AFP)
Ministerul apărării de la Moscova a spus dimineață că unitățile sale de apărare antiaeriană au distrus 46 de drone ucrainene peste noapte, aproape toate în regiunea de graniță Belgorod.
Ministerul a scris pe Telegram că 41 de drone au fost interceptate în regiunea Belgorod, iar restul în spațiul aerian al regiunilor Briansk, Kursk și Oryol.
O persoană a fost rănită în atacul nocturn, iar câteva case au fost avariate, a spus guvernatorul Belgorod, Viaceslav Gladkov, tot pe Telegram.
UE și Marea Britanie discută cum să mărească presiunea asupra Rusiei
Marea Britanie și Uniunea Europeană vor intensifica presiunea asupra Rusiei și vor accelera inițiativele din domeniul apărării, în timp ce șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, se va întâlni marți la Londra cu ministrul britanic de externe David Lammy și ministrul apărării John Healey.
Ei vor discuta coordonarea cooperării cu Ucraina și eforturile de a crește presiunea economică asupra Rusiei, a precizat luni Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii. Discuțiile vor include, de asemenea, intensificarea acțiunilor împotriva amenințărilor hibride, cum ar fi atacurile cibernetice, interferența electorală și dezinformarea rusă, se arată într-un comunicat de presă.
Kallas și Lammy vor stabili, de asemenea, eforturi de reformă pentru a stimula cheltuielile europene pentru apărare prin „inițiative inovatoare” și pregătirea militară în sprijinul NATO.
„Este vital să ne îmbunătățim parteneriatul cu UE și să lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război și pentru a asigura securitatea tuturor cetățenilor noștri”, a spus Lammy despre războiul din Ucraina.
Donald Trump spune că „multe elemente” au fost convenite înainte de apelul cu Putin. Discuția lor va avea loc marți.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că „multe elemente” ale unui acord de pace în Ucraina au fost convenite cu omologul său rus, Vladimir Putin, înainte de convorbirea lor telefonică mult aşteptată.
Gazprom, dată în judecată de firme din 11 țări europene pentru suspendarea livrărilor de gaze. Despăgubirile depășesc cu mult banii din conturile firmei rusești.
Sistarea gazelor naturale pentru țările europene, în încercarea de a forța Europa să renunțe la sprijinul pentru Ucraina, este pe cale să devină un dezastru pentru Gazprom.
Donald Trump va vorbi marți cu Vladimir Putin în încercarea sa de a-l convinge să accepte un armistițiu în războiul din Ucraina și să intre pe calea stopării conflictului care durează de peste trei ani.
Această convorbire cu mize mari va reprezenta un test al abilităților lui Trump de a realiza înțelegeri și, totodată, al relației sale cu liderul de la Kremlin, notează Reuters. „Au fost convenite multe elemente ale unui acord final, dar rămân multe de făcut. Fiecare săptămână aduce 2.500 de decese în rândul soldaților, de ambele părți, și trebuie să înceteze ACUM. Aștept cu nerăbdare discuția cu președintele Putin”, a scris Trump luni pe rețelele de socializare.
Cele mai recente informații despre agresiunea rusă:
- Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus că ne aflăm la „câțiva metri de pace” și că „nu am fost niciodată mai aproape de un acord de pace decât suntem în acest moment”.
- O retragere parțial ordonată, parțial haotică, mulți morți de o parte și de cealaltă, dar fără trupe ucrainene încercuite – așa arată imaginea ultimelor zile ale incursiunii din Kursk.
- De ce Donald Trump îl urăşte pe Volodimir Zelenski? Dezvăluirile unui fost consilier de la Casa Albă: „E ceva ce nu a uitat niciodată”.
- Testele la care a fost supusă o dronă ucraineană cu rază lungă de acțiune au fost finalizate cu succes, acestea demonstrând capacitatea aparatului de a zbura pe o distanță de 3.000 de kilometri, a anunțat marți seară Zelenski.
- Un „număr semnificativ” de țări sunt dispuse să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia.
- Gazprom, pierderi nete de aproape 13 miliarde de dolari anul trecut. Compania controlată de statul rus a înregistrat pierderi nete de 1.076 miliarde de ruble în 2024, conform standardelor de raportare din Rusia.
- Peter Szijjarto acuză că reuniunea miniștrilor de externe ai UE a fost din nou una „extrem de pro-Ucraina și pro-război ”.
- Procurorii lituanieni au acuzat luni serviciile secrete militare ruse (GRU) că au orchestrat incendiul provocat într-un magazin IKEA din Vilnius în luna mai.
- Vladimir Putin a dat permisiunea unui fond speculativ din SUA să cumpere titluri de valoare în companii ruseşti de la anumiţi acţionari străini.
- Coreea de Sud şi Ucraina discută despre prizonierii de război nord-coreeni. Ce a cerut Seulul.
- Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde luni celei de-a treia plăți către Kiev, în valoare de aproape 3,5 miliarde de euro, din fondurile Mecanismului pentru Ucraina.
- Departamentul de Justiție al Statelor Unite a informat în secret oficialii europeni că SUA se retrag dintr-un grup internațional care investighează conducerea Rusiei în legătură cu plănuirea și declanșarea războiului.
––––
Evenimentele de luni, ziua 1118 a războiului, au fost LIVE aici