Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1201: Rusia anunță că a intrat și în regiunea Dnipropetrovsk. Ucraina neagă / Cum sabotează Kremlinul eforturile de pace / Când va avea loc schimbul de prizonieri

Război în Ucraina, ziua 1201: Rusia anunță că a intrat și în regiunea Dnipropetrovsk. Ucraina neagă / Cum sabotează Kremlinul eforturile de pace / Când va avea loc schimbul de prizonieri
Soldat ucrainean pregătind lovituri contra inamicului rus în Donețk. Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un atac cu drone ucrainene care a vizat Moscova a forțat închiderea a două dintre aeroporturile cheie care deservesc capitala, iar la un combinat chimic din regiunea Tula de la sud de capitala rusă a fost provocat un incendiu, potrivit oficialilor ruși. Ministerul rus al Apărării a spus că forțele sale antiaeriene au distrus 64 de drone ucrainene peste noapte, fără a preciza câte au fost în total.

Evoluțiile de duminică, ziua 1201 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Ucraina neagă prezența trupelor ruse în regiunea Dnipropetrovsk, pe fondul ofensivei anunțate. „Situația e tensionată”

Forțele ruse își continuă eforturile de a pătrunde în regiunea Dnipropetrovsk, au raportat duminică Forțele de Apărare de Sud ale Ucrainei, afirmând totodată că situația din jurul pozițiilor Brigăzii mecanizate separate 31 rămâne „tensionată”.

Rusia face un joc „murdar şi politic” în privinţa schimbului de prizonieri, acuză preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Partea rusă, ca de obicei, încearcă să joace un joc murdar şi politic”, a afirmat Zelenski în discursul său de duminică seară, adăugând că dacă Rusia nu va respecta acordul, aceasta va „arunca o mare îndoială” asupra eforturilor diplomatice de a pune capăt acestui război care durează de mai bine de trei ani.

Renault ar putea fabrica drone în Ucraina

Wagner anunță că pleacă din Mali, dar îi va lua locul tot o grupare rusească de mercenari. „Kremlinul rămâne în control”

Gruparea paramilitară rusă Wagner părăsește Mali, unde este prezentă din 2021, iar contingentele sale vor fi reintegrate în succesorul său, Africa Corps, o alta organizație rusă, au confirmat duminică surse diplomatice și de securitate, potrivit AFP.

Constructorul auto francez Renault ia în considerare fabricarea de drone în Ucraina. Acestea ar urma să fie destinate armatei ucrainene, dar și celei franceze.

Potrivit unor informații difuzate duminică de postul de radio Franceinfo, Renault și un IMM francez din domeniul apărării intenționează să deschidă linii de producție ce vor fi amplasate „la câteva zeci sau sute de kilometri de linia frontului” în Ucraina.

Bătălia în care rușii au pierdut aproape o flotă întreagă – 8 din cele mai îndrăznețe operațiuni militare din istorie

Atacul devastator cu drone al Ucrainei de duminica trecută, care a distrus peste 40 din bombardierele strategice rusești aflate la mii de kilometri distanță de front, amintește de cele mai îndrăznețe operațiuni militare din istorie.

Slovacia amenință că va bloca noi sancțiuni europene contra Rusiei

Slovacia amenință că va bloca noi sancțiuni UE împotriva Rusiei. Care este linia roșie pentru premierul Fico

Slovacia va bloca orice sancțiune impusă de Uniunea Europeană împotriva Rusiei care îi afectează interesele naționale, a afirmat primul-ministru Robert Fico, după ce Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului de la Bratislava să nu susțină alte măsuri împotriva Rusiei.

„Suntem pregătiți pentru o încetare a focului” – a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru postul american de televiziune ABC News, difuzat duminică.

Liderul de la Kiev a repetat constant acest mesaj aliaților și Statelor Unite, subliniind că este pregătit pentru o încetare a luptelor și afirmând că Moscova este obstacolul în calea încheierii războiului.

Cu toate acestea, el a avertizat că numai „presiunile dure” conduse de Washington îl vor aduce pe Vladimir Putin la masa negocierilor pentru a discuta despre o încetare a focului.

„Sunt convins că președintele SUA are toate puterile și suficientă influență pentru a interveni”, a subliniat Zelenski. (Sky News)

Ucraina anunță când va avea loc schimbul de prizonieri cu Rusia. Ce acuzații aduce Moscovei

Ucraina a anunțat că schimbul cu Rusia de prizonieri și cadavre ale soldaților uciși va avea loc săptămâna viitoare. „Începerea operațiunilor de repatriere, pe baza rezultatelor negocierilor de la Istanbul, este programată pentru săptămâna viitoare (…) Totul merge așa cum e prevăzut”, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, acuzând Moscova de „jocuri informaționale neloiale”.

Președintele Lituaniei critică inacțiunea liderilor occidentali față de Rusia

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a criticat ceea ce el a numit eșecul liderilor occidentali de a da curs amenințărilor cu sancțiuni împotriva Rusiei.

În urma unei vizite de luna trecută la Kiev, cancelarul german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și prim-ministrul polonez Donald Tusk au cerut Rusiei să accepte o încetare a focului de 30 de zile. Liderii europeni au amenințat cu sancțiuni în cazul unui refuz. Dar Rusia a lăsat termenul să treacă – iar sancțiunile nu au venit.

Comentând dacă șeful executivului german Friedrich Merz a subminat credibilitatea Europei, Nauseda a declarat în ediția de duminică a ziarului Bild: „Absolut. Asta este o problemă”.

„Și nu afectează doar credibilitatea sancțiunilor noastre, ci și credibilitatea tuturor măsurilor noastre față de Rusia și sprijinul nostru pentru Ucraina”, a continuat președintele lituanian. „Am anunțat adesea că vom sprijini Ucraina și vom furniza avioane de luptă, rachete cu rază lungă de acțiune și muniție. Dar nu suntem în măsură să ne respectăm aceste promisiuni”.

Ucrainenii au nevoie de echipament și muniție acum, nu mâine, a spus el, subliniind că sancțiunile împotriva Rusiei până în prezent nu au fost suficient de decisive. (DPA via Agerpres)

Rubla rusească – „surpriza” anului: este cea mai performantă monedă din lume, în pofida sancţiunilor. Care sunt explicațiile

În pofida unui război prelungit, a scăderii preţurilor petrolului şi a sancţiunilor severe, rubla rusească a înregistrat o creştere spectaculoasă în 2025, devenind, conform Bank of America, cea mai performantă monedă din lume, cu un avans de peste 40%. Această revenire puternică contrastează cu deprecierea severă din ultimii doi ani, potrivit postului CNBC.

Ucraina a testat cu succes o rachetă balistică, dezvăluie un expert ucrainean: A lovit un post de comandă rusesc. Este mult mai puternică decât varianta americană.

La mijlocul lunii mai a avut loc un test „extrem de reușit” cu o rachetă balistică ucraineană, a dezvăluit un expert militar ucrainean. Din câte știu, proiectilul a parcurs aproape 300 de kilometri și a lovit un punct de comandă rusesc, a declarat la televiziunea Espreso Valentin Badrak, directorul organizației neguvernamentale Centrul de Cercetări privind Armata, Reconversia și Dezarmarea.

Rușii anunță că au început asaltul asupra unei alte regiuni ucrainene

Ministerul Apărării rus a transmis că forțele ruse au ajuns în regiunea Dnipropetrovsk din Ucraina și și-au continuat avansul în această zonă.

De asemenea, a afirmat că trupele ruse au capturat satul Zoria din regiunea Donețk din Ucraina.

Rușii au adus acum la granița cu Ucraina camioane cu trupurile a 1.200 de soldați ucraineni. La fața locului au fost chemate și televiziunile – VIDEO

Rusia a adus în zona de schimb de la granița cu Ucraina primul loc cu trupuri de soldați ucraineni uciși, a declarat reprezentantul grupului de negociere rus, generalul-locotenent Alexander Zorin, citat de TASS.

Anunțul oficialului militar al Moscovei vine după ce mai mulți oficiali ruși au acuzat sâmbătă că partea ucraineană nu s-a prezentat pentru schimbul de prizonieri și de soldați morți, la care Kievul a răspuns că nu se convenise nicio dată și că inamicul a recurs la gesturi „unilaterale”.

Germania vrea să își extindă rapid buncărele anti-bombă, de teama unui atac al Rusiei. „Faceți provizii pentru 10 zile”

Germania elaborează planuri de extindere rapidă a rețelei sale de buncăre și adăposturi rezistente la bombe, a declarat cel mai înalt oficial guvernamental din domeniul protecției civile, avertizând că statul trebuie să fie pregătit pentru un atac din partea Rusiei în următorii patru ani.

Cum sabotează Kremlinul eforturile de pace

Rusia a acuzat în mod nefondat Ucraina că nu a efectuat sâmbătă schimbul de prizonieri de război și nu a repatriat cadavrele soldaților uciși în luptă, declarațiile fiind parte a eforturilor Kremlinului de a submina măsurile de consolidare a încrederii cu Ucraina, scrie think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

„Kremlinul rămâne angajat în promovarea unor narațiuni care denigrează Ucraina, probabil pentru a-și pregăti publicul intern înainte de posibila respingere de către Rusia a oricărui acord de pace în viitor și pentru a discredita Ucraina pe scena internațională.

Reticența Kremlinului de a se angaja cu bună-credință în măsuri de consolidare a încrederii la nivel inferior, menite să faciliteze negocieri de pace mai ample, demonstrează și mai mult dezinteresul Rusiei față de negocierile de pace”, potrivit ISW.

Răspunsul Rusiei la distrugerea bombardierelor sale strategice nu a venit încă: „Va fi uriaș, violent și nemilos” / Care ar putea fi ținta principală.

Statele Unite consideră că amenințarea președintelui rus Vladimir Putin de a riposta împotriva Ucrainei pentru atacul cu drone de weekendul trecut nu s-a materializat încă și că este probabil să fie vorba de un atac semnificativ și complex, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Un bombardament rus asupra unei localități din regiunea Dnipropetrovsk din centrul-estul Ucrainei a provocat moartea a cel puțin unui om, au anunțat duminică autoritățile locale, citate de France Presse.

Rusia a „lovit localitatea Mejivska, din districtul Synelnykivskyi, cu o bombă ghidată. Un bărbat a fost ucis”, a scris pe Telegram șeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mykola Loukachouk.

El a menționat, de asemenea, atacuri combinate asupra zonei Nikopol, situată în apropiere, menționând „drone, artilerie și lansatoare multiple de rachete Grad”. Linii electrice și patru case din oraș au fost avariate, a precizat Loukachouk.

Aceste informații vin după ce în noaptea de vineri spre sâmbătă au avut loc atacuri rusești de amploare, soldate cu zece civili morți pe teritoriul ucrainean, în condițiile în care Moscova a promis o „reacție” la distrugerea unei părți din flota sa aeriană de luptă de către forțele ucrainene, duminica trecută.

Noi atacuri cu drone în Rusia: Moscova și-a închis aeroporturile, incendiu la un combinat chimic din Tula

Unitățile de apărare aeriană ruse au distrus până dimineață nouă drone ucrainene care se îndreptau spre Moscova, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe Telegram. Serviciile de urgență au fost trimise la locurile unde au căzut resturile de drone în urma atacului din timpul nopții, a spus Sobianin, fără a raporta pagube.

Autoritatea rusă pentru aviație civilă, Rosaviatsia, a anunțat pe Telegram că, pentru a asigura siguranța aeriană, a suspendat zborurile pe aeroporturile moscovite Vnukovo și Domodedovo.

Un atac cu drone ucrainene a provocat, de asemenea, un incendiu de scurtă durată la uzină chimică Azot din regiunea Tula, rănind două persoane, potrivit guvernatorului local. Alte șapte drone au fost distruse deasupra regiunii Kaluga, a afirmat și guvernatorul acesteia. Atât Tula, cât și Kaluga sunt la sud de regiunea Moscovei.

Rusia și Ucraina și-au intensificat atacurile în ultimele săptămâni, revenind în același timp la negocierile de pace pentru prima dată de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022. (Reuters)

Cele mai importante informații recente:


Evenimentele de sâmbătă, ziua 1200 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici

INTERVIURILE HotNews.ro