Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 545: Ucrainenii au recucerit o localitate strategică din sud-est / Surprinzătorul eșec rusesc în ce privește antiaeriana inamică / Rușii spun că au distrus 4 drone în regiunile Moscova și Briansk și 2 ambarcațiuni pe Marea Neagră

HotNews.ro
Soldați ucraineni ce pleacă spre front în regiunea Lugansk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni ce pleacă spre front în regiunea Lugansk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministerul apărării de la Moscova a spus marți dimineață că un avion de război rus a distrus o navă de recunoaștere ucraineană în Marea Neagră, în apropierea unor instalații rusești de producție de gaz. De asemenea, armata rusă a spus că sistemele sale antiaeriene au doborât două drone de atac la vest de Moscova și alte două drone deasupra regiunii Briansk, aflată la granița cu Ucraina.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 545, LIVETEXT:

01:10 Dmitri Medvedev spune că Rusia ar putea anexa regiunile separatiste din Georgia

00:56 Doi militari din regimentul Azov povestesc despre captivitatea rusă: „Au făcut totul pentru a ne distruge”

23:59 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, în discursul său zilnic care pare înregistrat într-un tren, că se întoarce acasă din turneul european început sâmbătă cu un nou sprijin politic şi noi acorduri care vor face Ucraina mai puternică.

23:15 Peste 200 de centre de înrolare militară au fost percheziţionate în Ucraina pentru a eradica un sistem de corupţie ce permite celor chemaţi în armată să scape de aceasta, a anunţat marţi Parchetul, în plină contraofensivă ucraineană.

22:28Curtea Internaţională de Justiţie va audia Rusia în septembrie, într-o procedură lansată de Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va asculta în septembrie obiecţiile Rusiei într-o procedură lansată de Ucraina după declanşarea invaziei ruse asupra teritoriului său pe 24 februarie 2022.

În martie 2022, judecătorii CIJ au ordonat Rusiei să îşi suspende operaţiunile militare, care continuă încă în Ucraina. „Curtea Internaţională de Justiţie va ţine audierile publice asupra obiecţiilor preliminare ridicate de Federaţia Rusă”, a anunţat CIJ, cu sediul la Haga, într-un comunicat.

21:18Situaţia pe câmpul de luptă este foarte dinamică în Ucraina, comentează prudent Casa Albă. „Nu e ca într-un serial la televiziune”

„Nu vreau să mă joc de-a generalii în cameră”, a mai declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al executivului american, în timpul unei discuţii cu jurnalişti. „Eu nu pot stabili probabilităţi sau prevedea cum vor evolua lucrurile în final în acest război, însă noi vom continua să susţinem Ucraina în eforturile sale de contraofensivă”, a declarat el.

20:55 Statele Unite nu consideră că conflictul din Ucraina se află într-un impas, a declarat marți consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

  • „Am spus mereu în mod clar că acest câmp de luptă este foarte dinamic… există acțiuni de atac și de apărare de ambele părți, în mai multe puncte de-a lungul unei linii de front foarte extinse”.
  • „Vedem că [Ucraina] continuă să cucerească teritorii în mod metodic și sistematic” – a spus Jake Sullivan în cursul unui briefing de presă.

20:11Războiul AI și laboratorul de testare Ucraina​

​Imaginile din Ucraina arată un război cu două viteze: în tranșee de-a lungul liniilor frontului, paralel cu atacuri cu drone, sisteme antiaeriene moderne, rețele de satelit care transmit date în timp real. Ucraina este „un laborator în care se creează viitoarea formă de război”, „războiul AI în viitor”, potrivit unui articol din revista National Defense Magazine.

19:50 Germania nu consideră că atacurile ucrainene cu drone asupra Moscovei încalcă dreptul internațional

19:22 Preşedinţia Republicii Moldova informează marți că președinta Maia Sandu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul reuniunii din Grecia.

Potrivit comunicatului, cei doi oficiali au discutat despre tranzitul de grâne ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova, despre ultimele evoluţii de pe front şi despre parcursul european.

„În această săptămâna, când Republica Moldova şi Ucraina îşi marchează Ziua Independenţei, am discutat despre cât de importante sunt pacea şi libertatea pentru ţările noastre. În pofida situaţiei regionale dramatice, ambele ţări fac reforme complicate şi paşi concreţi ca sa accelereze iniţierea negocierilor de aderare la UE”, a subliniat Maia Sandu.

Ea a discutat de asemenea cu Volodimir Zelenski despre cel de-al treilea summit al Platformei Crimeea la nivel de şefi de stat şi de guvern, care va avea loc miercuri, 23 august. Moldova va fi reprezentată la acest eveniment de prim-ministrul Dorin Recean, precizează comunicatul.

„Moldova se bucură astăzi de pace datorită curajului poporului ucrainean. Moldova este alături de Ucraina, alături de ucrainenii care luptă pentru a-şi apăra pământul şi dreptul de a-şi decide propriul viitor”, a mai spus Maia Sandu, citată în comunicat.

18:50 Președintele Vladimir Putin l-a demis pe generalul Serghei Surovikin, suspectat de coluziune cu mercenarii Wagner, din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei pe care acesta o ocupa încă de dinaintea începerii războiului, a declarat marți un proeminent jurnalist rus citat de agenția Reuters.

18:29Site-ul de știri turcesc Yeni Şafak scrie marți, citând surse din administrația președintelui Recep Erdogan, că acesta se va deplasa luna aceasta la Moscova, după ce Vladimir Putin n-ar fi dat aparent curs invitații de a efectua o vizită la Ankara pentru a discuta despre reluarea acordului de export a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Informația nu a fost confirmată deocamdată de Cancelaria lui Erdogan.

18:00 Soldații ucraineni au explicat de ce, deși acum au la dispoziție un întreg arsenal de arme primite din Occident, continuă să folosească lansatoare de rachete improvizate pe care le-au poreclit „mini-Grad”.

17:25 Rușii difuzează imagini cu distrugerea unei ambarcațiuni ucrainene în apropiere de Insula Şerpilor.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară rapidă de fabricaţie americană care transporta personal militar ucrainean la est de Insula Şerpilor din Marea Neagră.

16:37Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a respins din nou posibilitatea semnării unui acord de pace cu Moscova în schimbul renunțării la o parte din teritoriul ucrainean.

Kuleba și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul pe care l-a primit Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse, afirmând că, prin urmare, termenii de pace pentru Kiev nu pot semăna cu Tratatul de pace de la Moscova semnat în 1940 de Finlanda în urma agresiunii sovietice.

„Nu vom semna un acord similar cu cel semnat de Finlanda”, a spus el.

16:11 Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei efectuează marți percheziții la mai multe comisii militare și comisii medicale militare dintr-o serie de regiuni ale țării pe fondul suspiciunilor de eliberare a unor derogări de la serviciul militar obligatoriu în schimbul unor foloase necuvenite.

15:59 Danemarca a început să antreneze opt piloți ucraineni pe F-16, ca parte a angajamentului său de a dona avioane de luptă Ucrainei, au anunțat marți forțele armate daneze.

Cei opt piloți au sosit la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup, împreună cu 65 de persoane care vor fi instruite în întreținerea și repararea avioanelor, au precizat forțele armate daneze.

Danemarca va furniza Ucrainei 19 avioane F-16 și va livra primele șase avioane în jurul Anului Nou.

15:34VIDEO Liderii țărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – s-au reunit marți la Johannesburg pentru un summit care a început cu punerea pe agendă a unei măsuri care a fost ridiculizată inclusiv de către economistul care a inventat numele grupului informal.

15:20 Ministrul turc de externe Hakan Fidan va vizita vineri Ucraina, potrivit unor surse diplomatice turcești citate de agenția de presă de stat Anadolu.

Oficialii turci și-au exprimat în repetate rânduri interesul de a juca un rol de mediere între Rusia și Ucraina pentru a relua acordul privind grâul din Marea Neagră.

15:11 Curtea Mondială va asculta obiecțiile Rusiei cu privire la jurisdicția sa într-un caz de genocid intentat de Ucraina în cadrul unor audieri care vor începe pe 18 septembrie, a anunțat marți Curtea Internațională de Justiție (CIJ).

Ucraina a depus un dosar la CIJ la scurt timp după ce a început invazia rusă, în care acuză Moscova că a folosit în mod fals legea genocidului pentru a justifica atacul.

Într-o decizie preliminară în acest caz, în luna martie a anului trecut, instanța a ordonat Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina.

T-14 „Armata” va fi finalizat doar dacă dă rezultate în Ucraina

14:49 Un grup de „sabotori” ucraineni a încercat să treacă granița cu Rusia în regiunea Briansk, a declarat marți guvernatorul Alexander Bogomaz.

Tentativa a fost zădărnicită de Ministerul rus al Apărării, serviciile de securitate și de poliție, a afirmat guvernatorul regional Bogomaz într-o postare pe Telegram.

14:36 ​T-14 „Armata”, supranumit „tancul invizibil” al armatei ruse deoarece până acum a fost prezentat doar la paradele militare, va fi finalizat în funcție de rezultatele folosirii sale în războiul din Ucraina.

14:27Zelenski va vizita luni Atena și se va întâlni cu Kyriakos Mitsotakis a anunțat biroul premierul grec. După întâlnirea cu Mitsotakis, cei doi lideri vor face declarații de presă.

Liderul ucrainean va participa apoi la un dineu informal oferit de Mitsotakis liderilor din Balcanii de Vest, la care se vor alătura și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

14:09 Șefa Comisiei Europene, Ursula vod der Leyen, a spus că UE a mai virat Ucrainei încă 1,5 miliarde de euro sub formă de asistență financiară, ceea ce face ca suma totală să ajungă la 19,2 miliarde de euro.

De asemenea, ea a declarat că a avut o întâlnire productivă cu Zelenski, promițând „să continue să lucreze împreună pentru a aduce grânele ucrainene pe piețele mondiale și pentru a oferi asistență economică”.

Germania: Ucraina trebuie ajutată să treacă de centura de mine rusești

13:50 Un avion rusesc a distrus o șalupă ucraineană în apropierea Insulei Șerpilor, a transmis ministerul apărării de la Moscova, citat de TASS.

„La 22 august, în jurul orei 11:00, ora Moscovei, la est de insula Șerpilor, un avion al Forțelor Armate Ruse a distrus o ambarcațiune militară rapidă Willard Sea Force de fabricație americană cu un grup de debarcare al armatei ucrainene”, a transmis ministerul.

13:46 VIDEO Iranul a prezentat marți imagini cu „Mohajer-10”, o nouă dronă militară avansată cu o rază impresionantă și o încărcătură explozivă dublă față de modelul anterior. SUA acuză Teheranul că a trimis drone „Mohajer-6”, modelul precursor, armatei ruse pentru războiul său din Ucraina.

13:27 Masiva centură de mine terestre amplasate de armata rusă în sud-estul Ucrainei îi oprește pe soldații ucraineni, iar Kievul a spus că are nevoie de echipamente care să îi ajute să treacă de ea, a declarat marți ministrul german de externe Annalena Baerbock.

„Discutăm în prezent despre cum putem răspunde acestei solicitări, nu doar ca germani, ci împreună cu alți parteneri”, a declarat ea la o conferință de presă la Berlin, alături de omologul său estonian.

Ucrainenii au recucerit o localitate strategică din sud-est

13:18 FOTO VIDEO Trupele ucrainene au intrat într-o localitate strategică din sud-est / „Nici nu ne venea să credem că sunt ai noștri”

11:30 Elveția a lansat o investigație asupra companiei sale producătoare de armament după ce aceasta a încercat să vândă aproape 100 de tancuri care ar fi urmat să ajungă în Ucraina.

Ruag va fi investigată pentru că a încercat să încheie un acord cu Rheinmetall din Germania, blocat în cele din urmă pe motiv că ar fi încălcat neutralitatea elvețiană, potrivit Bloomberg.

În urma acestei vânzări, Ruag ar fi urmat să trimită tancuri Leopard I companiei germane Rheinmetall, care intenționa să le recondiționeze pentru Ucraina.

11:11 Marți dimineață, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, transmite Kyiv Post. Cel puțin o persoană a fost rănită și 20 de clădiri rezidențiale private au fost avariate, a raportat Administrația militară regională.

Surprinzătorul eșec rusesc în ce privește antiaeriana inamică

11:03 Unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte ale războiului din Ucraina este că Rusia nu a reușit să distrugă sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei pe care chiar ea le-a construit, afirmă unul dintre cei mai importanți generali americani din Europa.

10:57 Zelenski a spus că a avut o „întâlnire deschisă, sinceră și fructuoasă cu președintele Serbiei, Vucic”.

„O conversație bună privind respectarea Cartei ONU și inviolabilitatea frontierelor. Despre viitorul comun al națiunilor noastre în casa comună europeană. Cu privire la dezvoltarea relațiilor noastre, în interesul nostru reciproc”.

10:49Ambasada SUA din Belarus le-a cerut cetățenilor americani să părăsească imediat țara, la câteva zile după ce Lituania a închis două dintre punctele sale de trecere a frontierei. (Kyiv Indepedent)

Noua estimare a pierderilor rusești

09:55 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 410 soldați, 4 tancuri, 27 de alte blindate de luptă, 31 de piese de artilerie, 2 sisteme multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 30 de diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

09:42 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „Un bombardier Tu-22M3 BACKFIRE al aviației ruse cu rază lungă de acțiune (LRA) a fost foarte probabil distrus sâmbătă la baza aeriană Solțky-2 din regiunea Novgorod, la 650 km de granița cu Ucraina.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că un vehicul aerian fără pilot (UAV) de tip elicopter a fost responsabil pentru acest atac. Dacă această afirmație este adevărată, ea dă și mai multă greutate evaluării potrivit căreia unele atacuri cu drone împotriva obiectivelor militare rusești sunt lansate din interiorul teritoriului rusesc. Este puțin probabil ca dronele de tip copter să aibă raza de acțiune pentru a ajunge la Solțky-2 din afara Rusiei.
  • Rusia a folosit frecvent bombardiere BACKFIRE pentru a lansa contra Ucrainei rachete anti-navă AS-4 KITCHEN, de o imprecizie notorie. La începutul războiului, acestea au efectuat, de asemenea, bombardamentul masiv asupra Mariupolului, folosind bombe neghidate.
  • Acesta este cel puțin al treilea atac de succes asupra aerodromurilor LRA, ridicând din nou întrebări cu privire la capacitatea Rusiei de a-și proteja locațiile strategice din interiorul țării.”

09:08 Ce a spus ministerul rus al apărării despre ce s-a întâmplat azi-noapte pe Marea Neagră: „Noaptea trecută, echipajul unui avion de luptă Su-30cm al Flotei Mării Negre a distrus o navă de recunoaștere a forțelor armate ucrainene în zona instalațiilor de producție de gaz rusesc din Marea Neagră”. Ministerul nu a oferit alte detalii despre incident. (AFP)

Câștiguri tactice semnificative pentru ucraineni în Robotyne

08:53 Liderii națiunilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – urmează să înceapă marți, la Johannesburg, un summit în cadrul căruia vor analiza creșterea numărului de membri, în condițiile în care unii dintre ei fac presiuni pentru a transforma blocul într-o contrapondere la Occident.

Tensiunile globale sporite provocate de războiul din Ucraina și rivalitatea tot mai mare dintre China și Statele Unite au adăugat un caracter de urgență la un efort de consolidare a blocului, care a suferit uneori de diviziuni interne și de lipsa unei viziuni coerente.

„Un BRICS amplificat va reprezenta un grup divers de națiuni cu sisteme politice diferite care împărtășesc o dorință comună de a avea o ordine globală mai echilibrată”, a declarat președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, într-un discurs înaintea summitului. (Reuters)

08:01 Forțele ucrainene au obținut duminică și luni câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în și la est de Robotyne, în vestul regiunii Zaporoji continuând în același timp operațiunile de contraofensivă la granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporojie, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Atacurile ucrainene în Robotyne sunt semnificative din punct de vedere tactic, deoarece un avans în zonă ar putea permite forțelor ucrainene să înceapă să opereze dincolo de cele mai dense câmpuri minate rusești, subliniază ISW.

De asemenea, avansurile ucrainene persistente în zona Robotyne au probabil ca scop degradarea forțelor rusești care au angajat mari eforturi, resurse și trupe pentru a menține pozițiile din jurul Robotyne.

Forțele ucrainene ar fi avansat, de asemenea, în direcțiile Bahmut și Kreminna în cursul săptămânii trecute și continuă operațiunile de contraofensivă la sud și sud-est de Velyka Novosilka în vestul regiunii Donețk și în estul regiunii Zaporojie.

Rușii spun că au distrus 4 drone în regiunile Moscova și Briansk

07:54 Una dintre dronele ucrainene doborâte azi-noapte a căzut deasupra Krasnogorsk, un oraș de lângă capitala rusă care găzduiește administrația regiunii Moscova. Imaginile de la fața locului au arătat geamuri sparte într-o clădire înaltă de apartamente, resturi pe un trotuar și o diverse daune la mașini din zonă.

Spațiul aerian deasupra capitalei ruse a fost închis pentru scurt timp, iar cele trei mari aeroporturi din Moscova și-au suspendat temporar zborurile, a relatat TASS.

Ministerul rus al apărării a spus că în total au fost doborâte 4 drone în regiunile Moscova și Briansk.

01:20O dronă ucraineană a distrus un bombardier supersonic rusesc. Imaginile postate pe reţelele sociale şi analizate de serviciul BBC Verify arată un Tupolev Tu-22 în flăcări la baza aeriană Solţi-2.

00:39 Şi Belgia se pregăteşte să formeze piloţi ucraineni pentru avioanele de vânătoare F-16.

00:21 Departamentul de Stat al SUA a aprobat potenţiala vânzare de elicoptere AH-64E Apache şi echipamente conexe către Polonia, într-o tranzacţie de până la 12 miliarde de dolari, a anunţat luni Pentagonul.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro