Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 624: Zelenski dă asigurări că are „un plan” pentru o contraofensivă reuşită anul viitor / Ungaria, hotărâtă să blocheze aderarea la UE a Ucrainei / Germania dislocă avioane Eurofighter în România / Rușii strâng „menghina” în jurul Avdiivka

HotNews.ro
Soldați ucraineni din Zaporojie care încarcă un lansator de rachete „Mini Grad”, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni din Zaporojie care încarcă un lansator de rachete „Mini Grad”, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ruse, ale căror efective au fost suplimentate de rezerve, au strâns miercuri „menghina” în jurul orașului Avdiivka din estul țării, dar forțele Kievului rezistă pe pozițiile lor defensive, au declarat oficiali militari ucraineni. În alte zone ale frontului, în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă.

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 624, LIVETEXT:

01:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară către compatrioți: „Colaborăm cu partenerii pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. Cu cât cerul, orașele și toate localitățile Ucrainei sunt mai bine protejate, cu atât mai multe oportunități economice vor avea oamenii și industriile noastre, inclusiv cele de apărare. Indiferent ce se întâmplă în lume, Ucraina va avea propria forță cu care își va apăra suveranitatea”.

00:24Ucraina afirmă că un „summit global pentru pace” ar putea avea loc anul viitor

Un „summit global de pace” pentru Ucraina ar putea avea loc în februarie 2024, potrivit unui înalt oficial de la Kiev. Ihor Jovkva, principalul consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru agenția Reuters că Ucraina va organiza o a patra reuniune a consilierilor de securitate națională la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie, „iar summitul global ar putea avea loc în februarie 2024”.

„Summitul va avea loc cu siguranță, deoarece va marca atât începutul simbolic al implementării practice a „Formulei de pace” ucrainene, cât și rezumarea tuturor rezultatelor care au fost deja obținute pe această cale”, a afirmat consilierul lui Zelenski.

Formula de pace este un plan în 10 puncte care prevede restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, protejarea aprovizionării cu alimente și energie, siguranța nucleară și eliberarea tuturor prizonierilor.

Anunțul privind organizarea summitului vine în contextul în care în Occident există îngrijorări legate de faptul că războiul din Gaza îngreunează obținerea sprijinului diplomatic pentru proiectul de pace al Kievului.

Discuțiile privind formula de pace nu vor implica Rusia, care a respins planul, susținând că ar fi „imposibil” de pus în aplicare.

23:58 ​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, joi seară, după alegerea judecătorilor din cadrul Curţii Internaţionale de Justiţie, că, pentru prima dată în istoria ONU, „statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la Curtea Internaţională de Justiţie”. „Lumea vede cine distruge dreptul internaţional în loc să îl protejeze”, a afirmat Zelenski.

„ONU a început să se cureţe de influenţa maliţioasă a Rusiei. Pentru prima dată în istoria ONU, statele sale membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la Curtea Internaţională de Justiţie”, a scris el pe X (Twitter).

Zelenski a transmis şi felicitări celor care au fost aleşi în funcţia de judecători, între care reprezentantul României, Bogdan Aurescu.

22:34Letonia: Fostul ministru de Interne a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un tribunal din Riga i-a condamnat joi pe fostul ministru de interne leton Janis Adamsons și pe complicele său Gennady Silonov la 8 ani și jumătate și, respectiv, 7 ani și jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete rusești, potrivit AFP.

„Adamsons a colectat informații secrete și neclasificate în numele serviciilor secrete rusești (FSB) într-un mod ilegal, sistematic și țintit”, a declarat judecătorul după ce a dat verdictul.

22:12Putin își va relua tradiționala conferință de presă de sfârșit de an, anunță Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunţat joi că preşedintele rus Vladimir Putin va susţine prima sa conferinţă de presă majoră în decembrie, după o pauză legată de război.

Runda de întrebări şi răspunsuri pentru jurnalişti va fi combinată cu o emisiune televizată de apeluri denumită „Linia directă”, în care cetăţenii îşi pot prezenta problemele, a susținut Peskov. El nu a anunţat o dată anume, dar reţele sociale menţionează 19 decembrie.

Evenimentul media este programat în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale din martie, când se aşteaptă ca Putin să candideze pentru un nou mandat, notează agenţia DPA.

Putin a anulat conferinţa de presă în decembrie anul trecut, care în mod normal este programată să dureze câteva ore, pentru prima dată în zece ani.

Zelenski are „un plan” pentru o contraofensivă reuşită anul viitor

21:14 Volodimir Zelenski dă asigurări că are „un plan” pentru o contraofensivă reuşită a armatei ucrainene anul viitor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări joi că are un plan de luptă prin care armata ucraineană să elibereze anul viitor mai multe oraşe ocupate de Rusia în estul şi sudul Ucrainei, în timp ce ministrul său de externe Dmitro Kuleba a respins din nou orice armistiţiu sau negocieri cu Moscova.

„Am un plan. Avem oraşe foarte precise, direcţii în care să avansăm. Nu pot dezvălui detalii, dar avem mici înaintări în sud şi de asemenea în est”, a spus Zelenski într-o videoconferinţă cu SUA, în care a încercat să risipească îndoielile atât din ţara sa, cât şi din Occident, după ce contraofensiva lansată de armata ucraineană în iunie nu a dat rezultatele aşteptate.

Pe de altă parte, Zelenski a cerut Occidentului să transfere Ucrainei pentru reconstrucţie toate activele ruseşti îngheţate, care însumează circa 400 de miliarde de euro, nu doar dobânzile şi dividendele rezultate din acestea.

În acest timp, ministrul său de externe Dmitro Kuleba a respins într-o postare pe reţeaua socială X orice încetare a ostilităţilor sau negocieri cu Moscova, reacţionând astfel după informaţii apărute recent în mass-media despre discuţii discrete între Kiev şi Occident asupra unor negocieri de pace cu Rusia. „Aceia care afirmă că Ucraina trebuie să înceapă acum negocieri cu Rusia, fie nu sunt informaţi, fie nu înţeleg, fie sunt de partea Rusiei şi vor ca (Vladimir) Putin să ia o pauză înaintea unei agresiuni şi mai mari”, a indicat şeful diplomaţiei ucrainene.

21:00Fostul ministru român de externe Bogdan Aurescu a fost ales judecător la Curtea Internațională de Justiție, cel mai înalt tribunal ONU. El l-a învins pe candidatul Rusiei

20:50 „Ziua Limbii Ucrainene în România” – Agresiunea Rusiei, condamnată de politicieni şi oameni de cultură

Oameni politici şi de cultură, participanţi la Conferinţa internaţională „Ziua Limbii Ucrainene în România”, desfăşurată joi la Bucureşti, au condamnat agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei şi au subliniat că aceasta reprezintă o provocare la adresa lumii civilizate, la adresa democraţiei şi păcii pe continentul european, relatează agenția Agerpres.

Aderarea Ucrainei ar aduce războiul în UE, spune Budapesta

20:27Comisia Europeană va găzdui săptămâna viitoare un grup de experți din cadrul G7 pentru a elabora un plan final de interzicere a diamantelor rusești, scrie Reuters.

Potrivit unor surse citate de Reuters, data planificată pentru punerea în aplicare – 1 ianuarie – se amână din cauza prelungirii discuțiilor, însă G7 își propune să pună în aplicare interdicția din primul trimestru al anului viitor.

Comisia Europeană este așteptată să propună statelor membre, săptămâna viitoare, cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, cu accent pe reducerea veniturilor Moscovei din diamante.

Compania minieră de stat rusă Alrosa, una dintre cele mai mari producătoare de diamante din lume, a fost sancționată de Statele Unite, dar nu și de UE. Marile mărci occidentale de bijuterii au început să evite diamantele rusești la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

19:44Afișe cu Steaua lui David: Parisul condamnă „ingerințele digitale rusești”

Franța a condamnat joi „cu fermitate” rolul jucat de o rețea rusă în „amplificarea artificială și difuzarea inițială pe rețelele de socializare a fotografiilor cu afișele reprezentând Stelele lui David” la Paris, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Comunicatul acuză rețeaua rusă Recent Reliable News și consideră că „această nouă operațiune de interferență digitală rusă împotriva Franței mărturisește persistența unei strategii oportuniste și iresponsabile care vizează exploatarea crizelor internaționale pentru a semăna confuzie și a crea tensiuni”, potrivit AFP.

18:39Aderarea Ucrainei ar aduce războiul în Uniunea Europeană, ceea ce trebuie evitat – spune ministrul de externe al Ungariei

Ucraina nu este aptă să devină membră a UE, decât dacă reuşeşte să facă pace, aderarea ei ar aduce război în comunitate, ceea ce, evident, nimeni nu doreşte, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Lisabona, ca reacţie la pachetul de extindere anunţat de Comisia Europeană.

17:52 Ungaria: Partidul lui Viktor Orban va depune în parlament legea privind apărarea de „influențele străine”, criticată că ar fi de inspirație rusească

Rusia nu crede că promisiunile UE de a primi Ucraina sunt „reale”

16:36 Rusia nu crede că promisiunile Uniunii Europene de a admite Ucraina în blocul comunitar sunt „reale”, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Vorbim cel mai probabil despre un morcov care este legat în fața căruței”, a declarat Peskov, joi, unui reporter acreditat la Kremlin, relatează Reuters.

Comisia Europeană a decis miercuri să recomande începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina. Pentru ca discuțiile să înceapă, toate cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord.

15:51 Forțele ucrainene ar fi lansat la joi două rachete împotriva orașului Skadovsk din partea ocupată de Rusia a regiunii Herson, a afirmat liderul instalat de Rusia în zonă, Volodymyr Saldo, potrivit Kyiv Independent.

Saldo a afirmat pe Telegram că rachetele au fost lansate în jurul orei 10.00 și una dintre ele a fost doborâtă de apărarea aeriană, dar cealaltă rachetă a lovit orașul.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului exilat din Mariupol, a raportat o lovitură la o clădire a unei foste ferme colective, „Radianska Ukraina”. Autoritățile ruse au interzis accesul la locul impactului, a adăugat el.

Centrul Național de Rezistență a afirmat că, potrivit unor informații încă neconfirmate, atacul a vizat o unitate temporară a serviciului de securitate rus FSB.

15:35 Afectate de sancțiunile internaționale care împiedică livrarea de piese de schimb, companiile aeriene rusești au cerut autorităților să prelungească durata de viață a aeronavelor lor, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la siguranța zborurilor, transmite AFP.

Serghei Zorin, șeful Angara Airlines, o companie aeriană cu sediul în Siberia, a cerut miercuri, în cadrul unei mese rotunde organizate în camera superioară a parlamentului, ca „operarea aeronavelor Antonov An-24 și An-26 (pe distanțe medii)” să fie prelungită.

Potrivit lui Zorin, aproximativ 150 de avioane de producție rusească operează în prezent zboruri regionale în țară. Dintre acestea, „între 95 și 98 sunt An-24 și An-26, produse începând din 1962 și vechi în medie de 50 de ani”, a spus el, citat de agenția Interfax.

Cu toate acestea, potrivit lui, „un sfert” din aceste Antonov-uri nu vor mai putea zbura cel târziu „până în 2028″, o perspectivă îngrijorătoare pentru această vastă țară în care aviația este vitală.

Ungaria, hotărâtă să blocheze aderarea la UE a Ucrainei

15:18 Spioni cibernetici ruși s-au aflat în spatele atacului informatic care a perturbat o parte din rețeaua electrică a Ucrainei la sfârșitul anului 2022, într-o formă rară și avansată de război cibernetic, a afirmat joi, într-un raport, firma americană de securitate cibernetică Mandiant, parte a Google.

Atacurile informatice reușite împotriva sistemelor de control industrial sunt cu adevărat rare, Rusia fiind una dintre puținele țări care au capacitatea de a desfășura așa ceva.

„Acest atac reprezintă cea mai recentă evoluție a capacității de atac fizic cibernetic a Rusiei, care a fost din ce în ce mai vizibilă de la invazia Rusiei în Ucraina”, se arată în raport, care nu a precizat instalația împotriva căreia a fost efectuat atacul. SBU, principala agenție de informații a Ucrainei, a spus pentru Reuters că hackerii ruși au lovit o instalație aflată în apropierea liniei frontului.

În octombrie anul trecut, un val masiv de atacuri cu rachete rusești asupra rețelei electrice din Ucraina a provocat pene de curent în multe părți ale țării, determinând Kievul să oprească exporturile de energie și lăsând patru regiuni temporar fără electricitate.

15:10 „Nu considerăm că este oportun”: Ungaria, hotărâtă să blocheze aderarea la UE a Ucrainei / Kievul este însă optimist că va rezolva problema

14:21 Forțele ruse au lansat joi un atac asupra unui cartier rezidențial din Herson, ucigând un bărbat de 72 de ani și rănind alți trei civili, a anunțat ministrul de interne Ihor Klymenko.

Patru clădiri cu mai multe etaje, câteva case, o biserică, o școală, linii de electricitate și infrastructura de alimentare cu gaz au fost avariate în urma atacului.

Parlamentul Ucrainei a aprobat bugetul pe 2024

14:05 Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, este „un lucru cert”, a afirmat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la deschiderea Aspen – GMF Bucharest Forum.

„Cu privire la calendar, la condiţiile reunite pentru astfel de decizii, este o chestiune pe care aliaţii o decid prin consens. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în primul rând în câştigarea acestui război şi consolidarea drumului său euroatlantic şi aş spune, din experienţa României, că drumul către UE şi drumul către NATO par separate, dar sunt foarte complementare. De aceea, orice pas în direcţia integrării europene ajută integrarea în NATO şi orice pas în relaţia cu NATO ajută în integrarea europeană şi lucrăm cu partenerii noştri din UE să nu ne dublăm eforturile”, a declarat Geoană.

13:44 Parlamentul ucrainean a aprobat joi bugetul de stat pentru anul viitor, planificând o creștere economică de 4,6% și stabilind un deficit de aproximativ 43,58 miliarde de dolari.

Veniturile bugetare sunt stabilite la 1.770 de miliarde de grivne (48,4 miliarde de dolari), în timp ce cheltuielile sunt planificate la 3.350 de miliarde de grivne. Mai mult de jumătate din toate cheltuielile bugetare ucrainene pentru anul viitor sunt alocate sectorului apărării, pentru a finanța efortul de război împotriva Rusiei. (Reuters)

13:21 Rusia nu va renunța la planurile sale de a crește producția de gaze naturale lichefiate (GNL) la 100 de milioane de tone pe an din cauza sancțiunilor americane, a declarat Maria Zaharova.

Într-un nou pachet de sancțiuni anunțat luna aceasta, Statele Unite au vizat o importantă entitate rusă implicată în dezvoltarea, operarea și deținerea unui proiect masiv în Siberia cunoscut sub numele de Arctic LNG-2. Rusia încearcă să stimuleze producția de gaz super-refrigerat transportat pe mare, deoarece exporturile sale de gaze prin conducte către Europa, cândva o sursă cheie de venituri pentru Moscova, au scăzut vertiginos pe fondul sancțiunilor occidentale.

„Nimeni din țara noastră nu va renunța la planurile la scară largă pentru acest proiect sau pentru proiecte similare. Dezvoltarea infrastructurii GNL este prioritatea noastră în sectorul energetic”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing săptămânal. Companiile rusești au învățat deja să depășească astfel de obstacole, a adăugat ea. (Reuters)

Rușii, nevoiți să reloce sisteme antiaeriene strategice

13:07 Statele Unite nu au emis încă vize pentru toți membrii delegației ruse la summitul APEC de la San Francisco, dar Moscova va fi reprezentată acolo „la un nivel adecvat”, a afirmat joi Ministerul rus de Externe.

Summitul celor 21 de membri ai Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) are loc în perioada 14-16 noiembrie. Se așteaptă ca președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping să se întâlnească în marja reuniunii.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a refuzat, în timpul conferinței de presă săptămânale, să spună cine va conduce delegația rusă la APEC. (Reuters)

12:54 Coridorul alternativ de export ucrainean din Marea Neagră funcționează în ciuda recentului atac rusesc asupra unei nave civile, a declarat joi vicepremierul Oleksandr Kubrakov.

El a afirmat pe platforma de socializare X că 91 de nave au transportat 3,3 milioane de tone de produse agricole și metalice de când coridorul a început să fie folosit în august.

11:42 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • „În urma pierderilor raportate săptămâna trecută a mai multor sisteme rusești de rachete sol-aer (SAM) cu rază lungă de acțiune SA-21, o nouă analiză sugerează că, pentru a menține raza de acoperire deasupra Ucrainei, Rusia va trebui probabil să realoce SAM-uri care protejează în mod obișnuit părți îndepărtate ale Rusiei.
  • Principalele SAM cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, cum ar fi SA-21, sunt capabile să atace ținte la distanțe de până la 400 km. Poziționate în locații importante din punct de vedere strategic, precum și de-a lungul granițelor Rusiei, mutarea acestor sisteme ar slăbi aproape sigur poziția de apărare aeriană a Rusiei la periferiile sale.
  • Realocarea activelor strategice de apărare aeriană ar demonstra și mai mult modul în care conflictul din Ucraina continuă să suprasolicite armata Rusiei și îi pune la încercare capacitatea de a menține o minimă apărare pe vasta sa suprafața vastă.”

Putin s-a dus în vizită în Kazahstan

11:21 Putin a făcut apel la dezvoltarea rutelor de transport de marfă pentru grâu și îngrășăminte din Asia, în timpul vizitei efectuate joi în Kazahstan, în condițiile în care Rusia încearcă să creeze noi rute de export din cauza sancțiunilor occidentale.

Prezidând împreună cu președintele kazah Tokayev o conferință privind cooperarea agricolă, Putin a declarat că Rusia va avea la dispoziție pentru exporturi aproximativ 60 de milioane de tone de grâu din recolta bogată din acest an.

„Suntem încrezători, cu siguranță, că ne vom păstra locul nr. 1 la nivel mondial în ceea ce privește exporturile acestui produs important, grâul”, a declarat Putin. El a făcut apel la dezvoltarea în continuare a rutelor de transport maritim către marile piețe asiatice, precum China și India.

11:06 Vladimir Putin a ajuns în Kazahstan și a fost întâmpinat pe aeroportul din Astana de de președintele Kassym-Jomart Tokayev:

Ce război îi îngrijorează cel mai mult pe români

10:33 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a postat pe X un mesaj „pentru cei cu memoria scurtă”.

„Între 2014 și 2022, Ucraina a purtat aproximativ 200 de runde de negocieri cu Rusia. În această perioadă, au fost încheiate 20 de acorduri de încetare a focului, care au fost toate încălcate rapid de Rusia.

Niciuna dintre cele 200 de runde de discuții sau cele 20 de încetări ale focului nu l-au împiedicat pe Putin să lanseze o invazie brutală și totală a Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Cei care susțin că Ucraina ar trebui să negocieze acum cu Rusia sunt fie neinformați sau induși în eroare, fie sunt de partea Rusiei și doresc ca Putin să ia o pauză înainte de o agresiune și mai mare. Nu ar trebui să cădem și nu vom cădea în această capcană”.

10:16 Ministerul rus de finanțe a informat joi că statul nu va lua parte la organizarea de „schimburi” de active imobilizate, lăsând acest lucru în seama jucătorilor de pe piețele financiare.

Anunțul vine după ce președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care permite investitorilor străini cu fonduri blocate în Rusia să le folosească pentru a cumpăra activele imobilizate ale rușilor din străinătate.

09:57 Ce război îi îngrijorează cel mai mult pe români: Cel din Israel sau cel din Ucraina? Ce spune un sondaj INSCOP

Aproape două treimi dintre români se declară îngrijoraţi foarte mult şi destul de mult de efectele pe care războiul Israel-Hamas le-ar putea avea asupra României, creşterea ameninţărilor teroriste fiind cea mai mare temere.

Rușii ar fi avut pierderi mari ieri

09:36 Forțele ucrainene au lansat 12 atacuri asupra unor grupuri concentrate de trupe și echipamente rusești folosind forțele aeriene și alte 4 folosind rachete în ultima zi, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său de joi dimineață.

Statul Major General a consemnat 78 de ciocniri cu forțele rusești în ultima zi, precum și două lovituri cu rachete rusești, 48 de lovituri aeriene și 79 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, care au vizat atât obiective militare, cât și civile. (Kyiv Independent)

09:09 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că el și ministrul sud-coreean de externe Park Jin împărtășesc îngrijorări „profunde” cu privire la cooperarea militară în creștere între Coreea de Nord (RPDC) și Rusia.

Blinken și Park au spus, de asemenea, că au discutat despre colaborarea în vederea punerii în aplicare a așa-numitei strategii de descurajare extinsă de contracarare a amenințărilor din partea Coreei de Nord și de intensificare a cooperării strategice cu Japonia.

„Deja cele trei țări ale noastre iau măsuri pentru a îmbunătăți răspunsul comun prin schimbul în timp real de date de avertizare privind rachetele RPDC, exerciții trilaterale de apărare și eforturi pentru a contracara activitățile cibernetice maligne ale RPDC”, a adăugat înaltul oficial american.

09:00 Ucrainenii afirmă că rușii au avut pierderi mari ieri: 1080 de soldați, 15 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 36 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 5 sisteme antiaeriene, 5 echipamente speciale și 39 diferite vehicule.

Rușii strâng „menghina” în jurul Avdiivka

08:32 Vladimir Putin a promovat, la miercuri, la diferite grade de general, 44 de ofițeri ruși din domeniul militar și al afacerilor interne, inclusiv pe comandantul grupării de forțe din est, Andrei Kuzmenko, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Putin l-a promovat pe Kuzmenko la gradul de general-colonel în urma întâlnirii lui Kuzmenko cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în timpul vizitei lui Șoigu la postul de comandă al Grupării de Forțe din Est din direcția Donețk Sud din 25 octombrie.

Vizita lui Șoigu a confirmat poziția lui Kuzmenko în calitate de comandant al Grupării de Forțe din Est și, probabil, de comandant al Districtului Militar de Est (EMD). Această promovare este probabil una normală și este menită să îi confere lui Kuzmenko un grad corespunzător poziției sale.

De asemenea, Putin a promovat trei ofițeri ruși la gradul de general-locotenent, 11 ofițeri la gradul de general-maior și 29 de ofițeri de afaceri interne la gradul de general-maior și general-locotenent.

08:06 Forțele ruse, întărite de rezerve, strâng tot mai tare lațul în jurul Avdiivka, dar forțele ucrainene mențin liniile de apărare, au declarat oficiali militari ucraineni. Orașul este o ruină, iar aici au mai rămas 1.500 din cei 32.000 de locuitori de dinainte de război.

Anton Kotsukon, purtătorul de cuvânt al brigăzii mecanizate separate 110, a declarat că forțele rusești erau masate pe trei laturi ale orașului: „Își constituie rezerve. Au adus aici aproximativ 40.000 de oameni, împreună cu muniție de toate calibrele”.

„Nu vedem niciun semn că rușii ar fi renunțat la planurile de a înconjura Avdiivka”, a spus Kotsukon pentru televiziunea națională. Forțele rusești, a spus el, „se joacă de-a șoarecele și pisica”, trimițând „un număr uriaș” de drone în timp ce folosesc artileria, pentru a obține o imagine mai bună a apărării orașului. (Reuters)

Germania dislocă avioane Eurofighter în România

07:09Germania va desfășura patru avioane Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO începând cu sfârșitul lunii noiembrie, a declarat o sursă din domeniul securității pentru Reuters, agenția de presă notând că decizia vine la câteva săptămâni după atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

01:24Zelenski a afirmat că poporul său merită să fie în Uniunea Europeană, împreună cu celelalte popoare libere. „Înţelegem deja ce paşi sunt necesari în continuare pentru a avansa după decizia Consiliului European şi a aduce scopul cheie – accederea ţării noastre în UE – mai aproape”, a arătat el.

00:57Germania urmează să retragă după aproape un an cele trei sisteme de apărare aeriană Patriot desfăşurate în Polonia, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Berlin.

00:02 Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi occidentali nu o ajută să acopere deficitul bugetar masiv, iar o asemenea criză economică ar fi „foarte, foarte traumatizantă, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă”, a declarat pentru Politico.eu ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro