LIVE Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024: Rezultatele finale întârzie. În București, procesele-verbale de numărare a voturilor nu s-au încheiat în peste 60 de secții / Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor din Sectorul 1 și acuză fraude
PSD și-a majorat controlul la 25 de Consilii Județene după ce în 2020 câștigase 20, iar liberalii au scăzut de la 17 în urmă cu patru ani la 12 în scrutinul de pe 9 iunie, arată rezultatele electorale. UDMR a obținut acum patru Consilii Județene: Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare. Ultimele date de la BEC sugerează că în Parlamentul European PSD va avea 11 mandate, PNL – 8, AUR – 6, Alianța Dreapta Unită – 3, UDMR – 2, SOS – 2 și la Bruxelles va merge și independentul Nicu Ștefănuță.
- HARTA ultimelor rezultate la alegerile locale și europarlamentare 2024 este LIVE aici pe HotNews.ro
Rezultatele alegerilor locale și europene, LIVE pe HotNews.ro:
22:50 PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22.00. În ceea ce priveşte voturile pentru primari, PSD are 38,47%, PNL – 32,72%, iar AUR – 6,29%
21:11Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că problemele legate de validarea rezultatelor de la Sectorul 1 pot fi explicate prin oboseala membrilor birourilor secțiilor de votare, precizând că eventualele erori pot fi descoperite întrucât sistemul centralizat de numărare nu permite validarea proceselor verbale dacă acestea nu concordă complet între ele.
20:01 Clotilde Armand reclamă că alegerile la Sectorul au fost „profund viciate” și cere din nou numărătoarea voturilor. Ea a vrut să depună plângere penală la ICCJ împotriva lui Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permantente, însă nu a putut pentru că se încheiase programul cu publicul. Ulterior, Armand a publicat pe Facebook un proces-verbal care ar arăta că a fost furată la numărătoare.
17:30Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, trimis în judecată pentru fraude la alegerile locale, fiind suspectat că şi-a instigat subalternii să fure voturile, în favoarea PNL, în toate secţiile de votare din comună la alegerile locale trecute şi cercetat pentru fraude la parlamentarele din 2020, a fost reales în funcţie, de data aceasta având susţinerea PSD.
16:55Rezultatele finale la alegerile locale și europarlamentare întârzie.
Procesele verbale de numărare a voturilor la alegerile locale și europarlamentare de duminică încă nu s-au încheiat, marți, în peste 60 de secții de votare din București, din cauza unor inadvertențe, potrivit datelor transmise de autorități la solicitarea HotNews.ro. În mod normal, acest proces trebuia finalizat luni, însă au existat erori ale unor președinți de secții de votare.
În Capitală cele mai mari probleme sunt la Sectoarele 1 și 2, unde actualii primari, Clotilde Armand și Radu Mihaiu, au anunțat că depun plângeri penale împotriva birourilor electorale, acuzând fraude la vot. Și în țară există județe unde a fost suspendat transportul sacilor cu buletine de vot de la secţiile de votare către birourile electorale judeţene, motivul invocat fiind oboseala membrilor birourilor electorale.
16:09Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, o primă reacție legată de rezultatul alegerilor locale și europrlamentare 2024, lăudând coaliția PSD-PNL. „Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu. Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție”, a spus el.
15:15Primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, care este la aproximativ 600 de voturi în spatele candidatului PSD-PNL Rareș Hopincă, a anunţat marți că va depune plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în acte publice: „Se vede cu ochiul liber modul în care se încearcă fraudarea alegerilor de la Sectorul 2”.
13:46 Cătălin Drulă, care luni a anunțat că demisionează de la conducerea USR în urma rezultatului „sub așteptări” obținut de partid la alegerile din 9 iunie, a spus că marți va propune Biroului Național organizarea alegerilor pentru următorul președinte al USR în perioada 24-28 iunie, iar în 28 iunie îi va preda mandatul noului președinte al USR
13:15 Rezultate alegeri locale 2024 Primăria Sectorului 1. Clotilde Armand: Procese-verbale sunt întocmite greșit în mod intenționat / Tuță (PSD-PNL): Acum să te plângi că sunt suspiciuni, când nu au existat până acum sesizări…
12:34Silvestru Șoșoacă a obținut în alegeri mai puține voturi decât numărul de semnături depuse / El este sub control judiciar pentru că și-ar fi falsificat listele de candidatură
12:11Primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, care este la aproximativ 600 de voturi în spatele candidatului PSD-PNL Rareș Hopincă, acuză că, din greșeală, într-o secție de votare din sector au fost puse 333 de voturi la candidata SOS, în loc să fie trecute în dreptul său. El afirmă că cererea de renumărare a voturilor i-a fost respinsă și cere Biroului Electoral Central să intervină la Sectorul 2.
Ciolacu și Ciucă, prima întrevedere după alegeri
11:50Prima întâlnire la Guvern dintre Ciolacu și Ciucă după rezultatul alegerilor / Tatonări pentru prezidențiale.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se întâlnesc la această oră, la Guvern pentru a tatona subiectul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Este prima întrevedere a celor doi lideri după scrutinul din 9 iunie. În următoarea perioadă, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă trebuie să decidă dacă merg împreună sau separat la alegerile prezidențiale și cele parlamentare
11:22Cele mai recente date, parțiale, publicate marți de Autoritatea Electorală Permanentă arată că actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a obținut 47,65% din voturi, procentul său crescând față de ziua precedentă. Împreună, Gabriela Firea (PSD), Cristian Popescu Piedone (PUSL), Sebastian Burduja (PNL) și Mihai Enache (AUR) au obținut 48,3% din voturile bucureștenilor.
10:49 Actorul român Ovidiu Pîrsan, care și-a făcut debutul în filmul premiat internațional „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, a devenit primarul unei localități din județul Mehedinți.
Hopincă, avans de 639 voturi în fața lui Mihaiu
10:30PNL Sector 1 susține, marţi, că, „în ciuda încercărilor disperate ale primarului Clotilde Armand de a opri numărarea voturilor, chiar şi cu preţul umilirii a sute de oameni dincolo de limita epuizării fizice”, candidatul alianţei PNL-PSD George Cristian Tuţă a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1.
„În ciuda încercărilor disperate ale doamnei Armand de a opri ieri numărarea voturilor, chiar şi cu preţul umilirii a sute de oameni dincolo de limita epuizării fizice, candidatul alianţei PNL-PSD George Cristian Tuţă a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1! Procesele verbale cu voturile numărate sunt cea mai bună dovadă. Calculul îl poate face oricine. Va rezulta acelaşi lucru: George Tuţă va fi în următorii patru ani de zile primarul Sectorului 1!”, spune filiala PNL Sector 1 pe Facebook.
10:25Rareş Hopincă (candidatul Alianţei electorale PSD – PNL) are un avans de 639 de voturi în fața actualului primar al Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, rezultatevot.ro. Astfel, Hopincă are 49.170 de voturi, iar Mihaiu – 48.531. Numărarea voturilor în sectorul 2 continuă marți.
09:50Primarul PSD al comunei Şuţeşti din judeţul Brăila, Costică Dobre, condamnat definitiv pentru proxenetism, fiind acuzat că a racolat fete pe care le-a obligat să se prostitueze în afara ţării, a fost reales la scrutinul din 9 iunie, scrie News.ro. El a obţinut cel mai mare număr de voturi – peste 60 de procente – în trei dintre cele patru secţii de votare din comună.
Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor din Sectorul 1
09:44 Diferența de voturi dintre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și contracandidatul său, George Tuță, aflat pe primul loc în rezultate, este de 672, potrivit datelor rezultatevot.ro, de la această oră.
09:16 Clotilde Armand spune că a depus cerere de renumărare a voturilor în alegerile din Sectorul 1. „Am sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă de la mai multe secții de votare”, a scris ea într-o postare pe Facebook.
„Vă reamintesc pentru toți cei care ați auzit declarații publice ale mai multor politicieni să nu mergeți după fentă fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secții din totalul de 166. Diferența de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte, foarte mică și de aceea s-au grăbit unii din PNL și PSD să arunce public cu mesaje false că au câștigat. Ne lipsesc foarte multe voturi în secțiile cu probleme, acolo unde i-am prins că vor să fure. De asemenea, au fost mari probleme cu urna mobilă. Așteptăm numărătoarea și datele oficiale. Noi am mai pățit așa ceva în 2016. Știe și Ciolacu cum ne-au furat atunci”, a mai spus ea în postare.
07:58 Rezultatele oficiale furnizare de Autoritatea Electorală Permanentă confirmă că Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a câștigat Primăria Bacăului, singura primărie de oraș mare, în afară de Timișoara, câștigată de USR.
Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a candidat din partea Alianţei Dreapta Unită şi, potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, a obţinut 37,47% din voturi, transmite Agerpres. Valentin Ivancea, preşedinte în funcţie al Consiliului Judeţean Bacău, a întrunit 23,36% dintre voturile pentru funcţia de primar al municipiului. Pe următoarele două poziţii s-au situat la mică distanţă Cristinel Manolache (Partidul Ecologist) cu 11,25% şi Sergiu Sechelariu (Partidul Verde) cu 11,20%.
În Consiliul Local Bacău, Alianţa PSD PNL are opt mandate, iar Alianţa Dreapta Unită are şapte mandate. De asemenea, AUR şi Partidul Verde au obţinut câte trei mandate, iar Partidul Ecologist – două mandate de consilier local.
07:26În această dimineață se reia procesul de preluare a sacilor cu voturi din secțiile de votare la Biroul Electoral al Sectorului 1, procedură suspendată din cauza stării de extenuare a reprezentanților din secțiile de vot. Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, ceruse suspendarea procesului de validare a rezultatelor din secțiile de votare din sector, cu sacii cu voturi puși într-o cameră sigilată, sub paza jandarmilor.
Luni după-amiază, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1, George Tuță, avea cu 190 de voturi mai mult decât candidata USR, Clotilde Armand, conform rezultatevot.ro.
Scurtă recapitulare a informațiilor despre alegeri 2024:
- Ierarhia la alegerile locale pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-a schimbat după numărarea a peste 90% din voturi, Alianţa Dreapta Unită situându-se pe primul loc, cu un scor de 27,2%, urmată de PSD la mică distanță – 26,6%, conform rezultatelor parţiale.
- Marcel Ciolacu a spus că există premisele unei alianțe politice între social-democrați și liberali pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la finele anului, însă președintele PSD crede că partidul său ar trebui să dea candidatul comun pentru funcția supremă în stat.
- PSD a obținut controlul asupra a 25 de județe, în timp ce PNL are doar 12 județe, iar UDMR – patru, arată rezultatele parțiale, transmise de Biroul Electoral Central, la Consiliile Județene și la primăriile reședințelor de județ. Liberalii au pierdut regiuni istorice precum Suceava, Prahova și Timiș, în timp ce USR are doar două victorii la primăriile orașelor Timișoara, cu Dominic Fritz, și Bacău, cu Lucian Viziteu.
- Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat că formaţiunea sa a obţinut cele mai bune rezultate la alegeri în ultimii 20 de ani. El a anunţat că Uniunea are 6,5%, doi europarlamentari, 199 de primari şi patru preşedinţi de consilii judeţene.
- Ultimele date furnizate de BEC, după numărarea a peste 97% din voturi, arată că PSD a câștigat 11 mandate de eurodeputat, PNL – 9 mandate. Partidul lui George Simion a obținut 6 mandate, Alianța Dreapta Unită – 3 mandate, iar UDMR – două mandate. Diana Șoșoacă și Luis Lazarus au obținut și ei câte un mandat de europarlamentar, candidând din partea partidului SOS. Nicu Ștefănuță este singurul candidat independent care reușește să intre în Parlamentul European.
- USR reușea în 2019, cu USR-PLUS, să câștige peste 166.500 din voturile din diaspora la alegerile europarlamentare, cu un scor de 43,90%. Cinci ani mai târziu, la alegerile de duminică, USR, cu Alianța Dreapta Unită, au strâns puțin peste 34.200 dintre voturile românilor din diaspora, adică 16,34%, conform rezultatelor de până acum.
- OPINIE. REZULTATE ALEGERI 2024. Pe vremuri împărțită între PSD și PNL, harta României e acum de o singură culoare. Maro. Alegerile Europarlamentare arată o Românie cum nu era nici măcar în anii ’90: monocromă. Practic, atunci când câștigă, PSD și PNL o fac împreună, iar când pierd, cedează tot între ei.
- Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat că își asumă rezultatul alegerilor și că „în cel mai scurt timp” va convoca alegeri pentru un nou președinte al USR. El a spus că Dominic Fritz – care a câștigat un nou mandat la Primăria Timișoara – este „cel mai legitim candidat” pentru conducerea partidului.
- Biroul Electoral Central a justificat aglomerațiile de la birourile electorale județene și de sector prin faptul că organizarea simultană a alegerilor locale cu cele europarlamentare a creat dificultăți majore în centralizarea datelor, astfel că pe site-ul BEC nu vor fi publicate deocamdată decât versiuni parțiale ale proceselor verbale privind alegerea primarilor și consiliilor județene, precum și date provizorii legate de europarlamentare.
Lista cu viitorii europarlamentari români:
PSD-PNL:
1. Mihai Tudose (PSD)
2. Rareş Bogdan (PNL)
3. Gabriela Firea (PSD)
4. Dan Motreanu (PNL)
5. Claudiu Manda (PSD)
6. Adina Vălean (PNL)
7. Victor Negrescu (PSD)
8. Vasile Dîncu (PSD)
9. Daniel Buda (PNL)
10. Maria Grapini (PSD)
11. Gheorghe Cârciu (PSD)
12. Siegfried Mureșan (PNL)
13. Dragoş Benea (PSD)
14. Mircea Hava (PNL)
15. Dan Nica (PSD)
16. Gheorghe Falcă (PNL)
17. Ștefan Mușoiu (PSD)
18. Roxana Mînzatu (PSD)
19. Virgil Popescu (PNL)
AUR:
1. Cristian-Vasile Terheș
2. Claudiu-Richard Târziu
3. Gheorghe Piperea
4. Maria-Georgiana Teodorescu
5. Adrian-George Axinia
6. Șerban-Dimitrie Sturdza
Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei):
1. Dan Barna (USR)
2. Vlad Voiculescu (USR)
3. Eugen Tomac (PMP)
UDMR:
1. Iuliu Winkler
2. Lorant-Gyorgy Vincze
S.O.S România:
1. Diana Iovanovici-Șoșoacă
2. Luis-Valentin Lazarus