Sari direct la conținut

LIVE TEXT Proiectului minier Rosia Montana si comunitatea locala: noi consideram ca trebuie sa facem in asa fel incat sa inteleaga si de la Bucuresti ca problema este a localnicilor si mai putin a domniilor lor

HotNews.ro

Care este atitudinea comunitatii de la Rosia Montana fata de proiectul exploatarii aurifere? Care sunt argumentele pro si contra exploatarii folosite de localnici? Dr. Andrei Jurca, Tatiana Tanase si Viorel Hutuleac participa joi, de la ora 11.00, la o dezbatere transmisa LIVE TEXT despre impactul social al proiectului minier. Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation.

Care este atitudinea comunitatii de la Rosia Montana fata de proiectul exploatarii aurifere? Care sunt argumentele pro si contra exploatarii folosite de localnici? Patru locuitori din satul Rosia Montana participa joi, de la ora 11.00, la o dezbatere transmisa LIVE VIDEO despre impactul social al proiectului minier.

UPDATE: Au fost invitati sa isi expuna punctul de vedere Sorin si Gabriela Jurca de la Fundatia Culturala Rosia Montana, Eugen David si Calin Copros de la Asociatia Alburnus Maior, precum si Eugen (Zeno) Cornea, localnic si fost topograf din Rosia Montana. Toti au refuzat sa participe la dezbaterea care a avut loc joi la Caminul Cultural din localitate.

Argumente:

1. Care e situatia actuala a comunitatii, cati sunt angajati deja la RMGC, cati asteapta locuri de munca?

2. Daca marea majoritate din comunitate sunt de acord cu un proiect, un om se opune, e normal sa opresti dezvoltarea intregii comunitati?

3. Turism si minerit – Care vor fi beneficiile pentru comunitate pe termen lung?

4. Care sunt vocile reprezentative din comunitate si care sunt pozitiile lor fata de mineritul la Rosia Montana?

Vezi aici argumentele pro si contra

Dezbaterea a inceput.

  • Moderator: Bine v-am gasit la cea de-a treia dezbatere despre proiectul minier de la Rosia Montana. Azi vom discuta despre impactul social al proiectului de la Rosia Montana. Primul subiect: despre situatia actuala a comunitatii. Care este starea de spirit a localnicilor?
  • Andrei Jurca (AJ): De la Rosia Montana putem sa transmitem niste lucruri adevarate, care se intampla in fiecare zi aici. As vrea sa subliniez un lucru: inchiderea minei a fost o tragedie pentru locuitori. Oamenii au primit salarii compensatorii, dar apoi a trebuit sa-si caute locuri de munca. Din 2007 s-a vazut foarte clar ca mineritul o sa se inchida. S-au inchis 450 de mine, urmand ca si Rosia Montana sa se inchida. Perspectiva de a crea locuri de munca a fost una pentru viitor: venind un investior care sa deschida, sa reabiliteze mineritul in zona, a fost o sansa. Fiecare dintre noi avem in viata o sansa sau doua foarte importanta pe care le putem fructifica sau nu. Investitia in minerit pentru Rosia Montana a fost o sansa a destinului, pe care de 10 ani o acceptam sau nu.
  • Andrei Jurca: Eu cred ca a accepta aceasta investitie in Rosia Montana este o gura de oxigen. Spiritul este cel al omului simplu: avem nevoie de locuri de munca. Fara ele, Rosia Montana va muri incet. La ora acutala, 85% din oamenii tineri si dintre oamenii care pot lucra nu au locuri de munca. Daca nu ar fi venit acest investitor, ar fi fost o tragedie. Paralel, celelalte optiuni de dezvoltare mi se par uneori puerile. Un lucru care m-a deranjat foarte mult la Academia Romana, a fost ca s-au gasit niste posibilitati de dezvoltare prin care minerii, care au iesit din subteran, de la o munca grea, sa impleteasca cosuri, sa culeaga fructe de padure, sa faca un service, sa faca niste drumuri. Cred ca totul depinde de o judecata carteziana, logica, pe care trebuie sa o avem.
  • Andrei Jurca: Am fost intrebat ce vrem sa salvam in Rosia Montana. Eu am fost uimit de ONG-uri care salveaza lilieci, fluturi, alte lucruri. Ce vrem sa salvam in Rosia Montana? Vrem in Rosia Montana sa salvam in primul rand oamenii. Ca medic, cunosc fiecare familie, stiu problemele grele prin care trec. Sper ca acest proiect va demara cat mai repede si ca situatia se va imbunantati. Apoi putem vorbi si de alte ramuri si cred ca acest patrulater al aurului din Muntii Apuseni va avea mult de castigat. La mina au muncit foarte multi oameni de pe Aries, de la Abrud, Campeni si alte localitati. Acest lucru, odata cu inchiderea mineritului s-a schimbat. Acum exista 2500 de cereri pentru angajari. Sunt multe, si daca incepe acest proiect, oamenii vor avea de muncit si situatia se va imbunatati foarte mult. Locuim intr-o zona in care vrem oamenii luminosi la fata, nu necajiti.
  • Moderator: cati someri sunt in comunitate si cati sunt angajati RMGC?
  • Viorel Hutuleac: Somajul este de 85% sau peste in unele zone. Se pierde din vedere migratia fortei de munca. Depopularea a fost monitorizata si peste 60% din populatia tanara a plecat in Spania, Italia. Implicatiile pe termen lung sunt foarte dureroase. Germania are o politica de atragere a peste 500.000 de oameni anual pentru a compensa pierderile din sistemul de pensii. Migratia populatiei tinere pune in pericol sistemul de pensii in intreaga Romania, dar zonele miniere sunt cele mai afectate. Filosofia pe care se bazeaza unii indivizi din Academia Romana este una care dovedeste de multe ori lipsa de spirit stiintific, care analizeaza lucrurile in context, nu disparat. Nici problema mediului nu este foarte bine abordata – problemele sunt vechi si pot fi rezolvate doar cu bani, pe care Romania nu ii are.
  • Viorel Hutuleac: Erau patru zone unde se putea face un minerit profitabil daca se facea un minim de investitii. Punctul nostru de vedere este sustinut si de minister si presedintie. Cred ca mineritul trebuie sa revina ca un factor de dezvoltare a sistemului economic. Filosofiile sunt simple: totul se traduce in conditii de viata si in speranta de viata. Speranta de viata a scauzt atat ca medie, cat si la nivelul realizarii individului in societate. Apar alte fenomene, pierdute de Academie: infractionalitate – la Rosia Montana, imi lasam casuta deschisa si nu se fura nimic. Acum se fura totul – oamenii sunt saraci. Costurile sociale sunt uriase. Se stie cat se cheltuie cu puscariasii si, comparativ, cu batranii.
  • Moderator: care e raportul de forte dintre taberele pro si contra?
  • Viorel Hutuleac: Nu exista un criteriu de comparatie, pentru ca opozantii sunt minoritari din toate punctele de vedere. 5-10 familii, care nici nu sunt din zona. Si in acest grup, exista alte interese private, pentru a-si realiza dl. Soros interesele. Nu are rost sa elaboram, dar e clar ca exista un interes. Problema este daca e un interes legitim sau nu.
  • Andrei Jurca: Este bizara treaba cu opozantii. Aproape toti sunt pensionari din minerit. Sa lupti cu mineritul cat tu traiesti din pensie de miner este incorect. Apropos de mediu: noi traim intr-un mediu foarte poluat. Apele acestea rosiatice sunt ape reziduale istoric formate, sunt din mine colmatate. Daca veniti cand ploua, toate paraiele sunt rosii. Acest proiect ar rezolva si poluarea istorica. Ca medic pot spune ca trebuie sa traim intr-un habitat normal, dar in primul rand trebuie sa salvam omul. Nu putem oricand sa oprim o investitie datorita vestigiilor istorice: la o dezbatere cu mari arheologi, am spus ca sunt foarte multe pietre, cioburi, descoperite pe aici de mari experti din Romania si din strainatate in subteran. Dar nu orice ciob poate opri dezvoltarea unei localitati. Trebuie sa vina specialistii, dupa descoperiri, sa decida ce e de valoare. Unele nu au nici o valoare si nu putem sa oprim dezvoltarea doar pentru pietre si cioburi.
  • Andrei Jurca: Acel mormant circular descoperit a modificat proiectul, pentru a putea fi protejata descoperirea. Nu putem spune doar „sa plece”. Am auzit „noi nu ne vindem tara!”. Dar noi ce am vrut sa facem? Sa mergem pe capitalism sau sa mergem pe socialism? In capitalism sunt alte reguli. Va trebui lucrat mult la mentalitate. Nu mi se pare normal ca toti sunt avizati. Nu cunosc proiectul, au auzit zvonuri si le-au amplificat. Am ajuns intr-o situatie in care Rosia Montana a trebuit sa accepte manifestari care au poluat cultura miniera a zonei.
  • Andrei Jurca: Nu e nimic in legatura cu cultura miniera din Rosia Montana. Au venit protestatari sa joace samba si strigau „noi salvam Rosia Montana”. Nu. Rosia Montana va fi salvata de oamenii care traiesc aici, care au o radacina istorica aici, nu de neaveniti care vin din toate partile si zic ca ei sunt salvatorii. Noi suntem salvatorii.
  • Moderator: care este situatia celor stramutati? Cati si-au gasit locuri de munca?
  • Tatiana Tanase: Sunt multumiti, s-au acomodat foarte repede. Marea majoritate si-au gasit serviciu. Nu se poate compara un cartier modern cu ce a fost la Rosia Montana. Casele s-au dat la cheie, dupa preferinte, s-au mutat in case noi.
  • Andrei Jurca:  Eu si acum merg la o serie de pacienti bolnavi, in varsta, mineri, care imi spun “ce bine era sa ne mutam acum 20 de ani”. Exista multi tineri care refuza locurile de munca care li se ofera. In criza actuala, cum o serie intreaga de colegi au plecat in strainatate si sunt medici care lucreaza la plantatii, cred ca si acesti tineri ar trebui sa accepte locurile de munca.
  • Tatiana Tanase: Este un birou unde isi pot spune doleantele si marea majoritate se rezolva. 
  • Moderator: cum va explicati opozitia fata de proiect si care ar fi impactul nedemararii lui?
  • Viorel Hutuleac: Opozitia o pot intelege prin egoismul unor oameni. Este un lucru din natura psihica a omului. Opozitia din alte zone vine din manipulare. Aurul nu se deterioreaza, poate fi exploatat integral. Aceasta resursa care se cheama aur este una care poate genera dezvoltarea durabila a comunitatii, pe termen lung. Dezvoltarea durabila se poate face doar cu o administratie responsabila la nivel local.
  • Andrei Jurca: O serie intreaga de oameni care s-au considerat opozanti nici nu stiau unde e Rosia Montana. Cand au venit sus in piata au zis „asta e Rosia Montana?”. Ei zic ca sunt opozanti, dar de fapt nu sunt. Oamenii nu cunosc realitatea si proiectul. Mass-media a polarizat Rosia Montana in atatea aspecte incat toata Romania considera ca „aurul e al nostru”. Ma deranjeaza foarte mult ca guvernantii chiar nu si-au luat nici o raspundere. Nu au spus „trebuie sa dezvoltam si zonele miniere”. Dansam tangoul lui Lenin: un pas inainte, doi pasi inapoi. Noi suntem conservatori.
  • Viorel Hutuleac: In Romania lipseste legea lobby-ului. Lipsa regulilor a facut posibila aceasta campanie agresiva impotriva acestui proiect. Nerealizarea ar fi un cataclism. Economic ar insemna ca statul sa-si asume costurile, pentru ca investitorul nu a venit sa-si ingroape banii in Rosia Montana, ci sa faca o activitate economica. Problema cea mare nu este legata de despagubiri, ci ca oamenii raman in continuare fara locuri de munca si depopularea va continua. Nici nu iau in calcul varianta, pentru ca cineva va trebui sa fie responsabil. Fara plus valoare nu se poate dezvolta o societate.
  • Moderator: Credeti ca turismul de la Rosia Montana e o optiune fezabila?
  • Andrei Jurca: Eu nu neg oportunitatea turismului. Dar pentru a face turism e nevoie de infrastructura. Ati vazut o infrastructura buna? In turism ai nevoie si de hoteluri, de drumuri, nu doar de obiective turistice. Dar in paralel cu mineritul, se poate face si turismul. Turistul poate vizita galeriile romane, un muzeu, sa se vada evolutia si restaurarea unei localitati miniere. Cand eram copil, Rosia Montana era un centru turistic, pentru ca era un castel, s-au turnat si niste filme, veneau mari oameni de arta. Se putea face pentru ca nu a fost problema distrugerii. Apoi s-a distrus castelul din centru. Trebuia transformat intr-un centru turisti, dar un primar a zis „sa il daramam si sa facem un bloc”, sucit, urat, in mijlocul pietei. Daca noi de bunavoie am distrus acest lucru… Dar am mai distrus si altceva: am distrus Cetatea Romana. Au distrus-o chiar cei care sunt opozanti acum. Erau foarte bucurosi cand s-a produs prima explozie, cand am distrus Cetatea Romana. Acum nu mai avem aceste monumente.
  • Moderator: cati turisti vin in Rosia Montana?
  • Andrei Jurca: Vreau sa va spun foarte clar: vin foarte putini. Vin, intorc masina si pleaca. Nu raman peste noapte. Nu sunt turisti. Nu putem vorbi de dezvoltare prin turism. Daca se dezvolta sosele, restaurante, hotele, se face centrul un muzeu, o sa vina turisti. Nu cred ca Sisif s-a nascut la Rosia Montana. De ce am spus acest lucru? Pentru ca oamenii au dezvoltat de aici Imperiul Roman, Imperiul Habsburgic si apoi Romania Mare, dar pentru localitate nu s-a facut nimic. Cred ca Rosia Montana are sanse si de minerit, si de turism, mai putin de agricultura, pentru ca traim in „Tara de piatra” a lui Geo Bogza. E un pamant pietros. Agricultura are nevoie de alte conditii, nu de teren de piatra intr-o tara de piatra.
  • Moderator: cum isi castiga oamenii existenta acum?
  • Viorel Hutuleac: Din cei care nu au plecat, au mai gasit si aici un loc de munca. Unii se descurca din pensia parintilor, atat la Abrud cat si la Rosia Montana. Peste 2000 de persoane din 4000 sunt pensionari. Din pacate, este dureros pentru ca tineretul si cei care au o scoala nu au un orizont pentru viitor si spera sa se miste acest proiect. Eu in 1995 stiam foarte bine mentalitatea de stat. Ar fi dramatic sa nu inceapa proiectul sau sa esueze alte proiecte.
  • Moderator: cum credeti ca se va dezvolta zona in urma exploatarii miniere din punctul de vedere al turismului?
  • Viorel Hutuleac : Problema este de alta natura, e vorba de dezvoltare durabila. Daca privim la Dubai, oamenii au folosit resursele pentru a dezvolta viitorul. Viitorul incepe ieri, nu azi, si depinde de capacitatea de gestionare a comunitatii. Oportunitatile de dezvoltare le cunosc in primul rand cei din zona, nu cei de la centru. Descentralizarea trebuie sa fie efectiva si sa apartina comunitatii. Daca acest proiect va genera niste resurse uriase, aceste resurse vor fi distribuite atat local, cat si la Alba, la Bucuresti. Ele pot suplini inchiderea iminenta a minei. Resursele au o finalitate, in 15-20-25 de ani. Pe termen lung trebuie dezvoltata o industrie alternativa, cu tehnologie de ultima ora, bazata pe resursele noastre, nu pe marile concerne, care vin si pleaca.
  • Viorel Hutuleac: Trebuie sa tina de comunitate, sa valorificam noi potentialul zonei, inclusiv turistic. Turismul nu se poate adresa unei populatii saracite. Trebuie sa traiesti bine, nu de azi pe maine. Cei care fac turism se duc in afara. In Romania mai fac sindicatele, care mai dau o compensare de 25-50%. Turismul nu poate fi o alternativa pe criza. Turismul este un adjuvant, nu este cel care sa genereze locuri de munca. E nevoie de industrii de baza care sa genereze stabilitate. Materialel din zona se folosesc in multe domenii, nu este doar aur.
  •  Andrei Jurca: Vreau sa va spun ceva foarte, foarte important. Dupa inchiderea Nokia, spre uimirea mea, mi-au spus prietenii „acum intelegem ce inseamna un loc de munca”. Oamenii sunt disperati. O astfel de tragedie iti da dreptate, ca noi luptam pentru locuri de munca. Din SUA si in toata lumea, toti presedintii spun de iesire din criza prin locuri de munca. Acesti domni care sunt impotriva compatriotilor, sa se gandeasca foarte bine. Sa nu mai treaca atat de degajati prin Rosia Montana, pentru ca e o sfidare a unor oameni saraci care au nevoie de locuri de munca. La Gold lucreaza 400 de oameni. In anii trecuti au fost si 600-700, dar noi vrem mult mai multi. Oamenii ar trai mai bine, ar dezvolta o noua localitate, la Piatra Alba, care sa fie un exemplu si pentru alte zone. Atat cat traim noi speram si cred ca se va realiza si acest obiectiv. Eu nu sunt avocatul nimanui. Cand s-a dezvoltat Recea, am fost impotriva, pentru ca am spus ca localitatea trebuie sa fie in apropiere, pentru ca oamenii sa aiba locuri de munca.
  • Viorel Hutuleac: Am fost la Freiberg, la fosta fabrica Nokia, si acolo au trait o tragedie dubla: legata de minerit si legata de plecarea Nokia. Au pierdut si ideea de a munci. Oamenii au inceput sa traiasca din ajutoare, nu din munca. Omul fara orizont, nu o fiinta activa, ci o fiinta asistata. In conditii de saracie, omul se degradeaza. Sistemul din Germania este un sistem unde oamenii slabi trebuie sa primeasca pana la 5 ani plati compensatorii. Nu isi lasa oamenii sa moara de foame.
  • Moderator: ce actiuni a facut Statul Roman pentru a ajuta comunitatea locala? S-au facut cursuri de antreprenoriat?
  • Tatiana Tanase: Inainte de a veni compania, nu tin minte sa fi fost cursuri. Dupa aia, cand a venit compania, s-au tinut niste cursuri pentru calcualtoare, dar foarte putine.
  • Andrei Jurca: Politica companiei a fost una foarte buna: s-au inceput cursuri pentru o serie intreaga de specialitati de care va fi nevoie. Foarte multi au fost la cursuri de programe europene organizate de companie. De stat nu prea stiu. Nu stiu daca ajutorarele pentru oamenii nevoiasi mai intra, dar sunt nesemnificative. Eu sunt presedintele ONG-ului Pro Rosia Montana si am ca obiectiv principal asistenta sociala pentru oamenii nevoiasi din Rosia Montana. Este o zona de munte, 7 luni pe an e frig, zapada. Problema e ca noi avem o serie intreaga de oameni pe care ii ajutam. Aici e sufletul lucrurilor, nu la filosofie. Ii ajutam sa taie lemne, la curatenie. Le-am dat telefoane pentru ca ei sa ne poata suna sa ne ceara ajutorul. Nu e nevoie numai de ajutorul social. Acolo unde a fost minerit 2000 de ani s-a format o cultura miniera. Aceasta cultura tine cont de viata grea a omului de la mina.
  • Andrei Jurca: Cultura pentru un om simplu inseamna si cum iti aranjezi casa, si cum faci o estetica pentru peisajul din jur. I-am intrebat pe oameni: de ce casele voastre sunt doar albe? Un batran mi-a spus ca „noi lucram in inuneric, iar casele noastre trebuie sa fie albe”. Era o cultura a mediului in care traiesti. De 1 Mai, oamenii ieseau la iarba verde si serbau Ziua Muncii. Au murit oameni pentru ca ziua de lucru sa aiba 8 ore si sa existe asistenta medicala. Sarbatoresc si Ziua Minerului, traditional, cu expozitii, concursuri. E Sf. Paraschiva, ocrotitoarea minerilor. Noi nu sarbatorim Fan Fest, cum vin betivi si drogati care vin si polueaza fonic. Ne intoarcem la Flower Power? Mergem spre alte conceptii. Statul roman ar putea sa faca mai mult, suntem un stat social, si nu trebuie sa-i consideram pe toti asistati sociali. Pensionarii au platit, iar pensia este proprietatea lor. Nu sunt 10 milioane de asistati. Sunt oameni cu probleme care trebuie asistati.
  • Tatiana Tanase: Statul Roman ar trebui sa permita demararea proiectului, sa avem iar viata in Rosia Montana. E nevoie ca de aer. Compania a fost un sprijin, o gura de oxigen.
  • Viorel Hutuleac: Statul Roman nu s-a implicat cu masuri active. Noi am fost impotriva restrangerii mineritului. Inchiderea mineritului pe bani publici a fost o prostie, nu s-a rezolvat nici o problema. Au fost masuri luate pe termen lung, dar cu resurse insuficiente. Cel mult au fost alocati 25% din necesarul anual. Masuri active nu au fost si nici nu sunt. Statul nu mai are nici bani, este o politica prin care statul devine haiduc la drumul mare.
  • Andrei Jurca: Daca primaria din Rosia Montana conduce totusi bine, fata de alte primarii care nu au bani pentru multe lucruri, este datorita Gold Corporation. Si primarul este foarte implicat in aceste probleme. Este limitat de a da niste bani este adevarat, dar s-au construit niste sosele unde erau doar drumuri de pamant. Gold a ajutat foarte mult, s-au facut terenuri de sport, s-au sponsorizat echipe sportive. Totul datorita taxelor platite primariei. Speram sa fie mult mai bine. Statul sa se implice mai mult in a da niste avize. Se discuta de patru ani. Dupa cum se schimba ministrul, o luam de la capat. Politicienii din Romania nu-si iau nici o raspundere, iar noi consideram ca trebuie sa facem in asa fel incat sa inteleaga si de la Bucuresti ca problema este a localnicilor si mai putin a domniilor lor. Oamenii de aici stau intr-o zona miniera si nu au ce manca.
  • Andrei Jurca: Sa stie si domnii de la Bucuresti ca nu este normal ceea ce fac, sa aruncam doar vorbe. Pe noi nu ne incalzeste atitudinea asta iresponsabila. Ar trebui sa vada altfel aceste probleme. Daca in acest an nu se dau niste avize, urmeaza 2012, in care incep alegerile si nu mai facem nimic. In Romania in an de alegeri totul e terminat. Suntem in general, imi pare foarte rau sa o spun, suntem un popor foarte conservator. Vrem parca dinadinsa sa traim in Evul Mediu. Parca nu luam, cum se zice, taurul de coarne. Sa dorim mai mult. Sa fim conservatori in cultura, dar pentru viata trebuie sa luptam sa traim mai bine.
  • Tatiana Tanase: Trebuie ascultata si comunitatea. Daca un ONG este impotriva, este ascultat. Noi avem un strigat de disperare: vrem locuri de munca. Nu vrem pomeni, vrem sa traim decent, sa ne putem creste copiii. Sa traim decent, e timpul sa fie ascultat si glasul comunitatii, care e foarte important.
  • Andrei Jurca: In mass-media, de multe ori au aparut ONG-urile facand scandal. Mi-a fost rusine ca sunt rosian si ca particip la asemenea discutie. Trebuie sa avem un respect pentru institutiile statului. Ajungem intr-un moment in care consideram ca ni se permite orice, sa iesim in fata neingrijiti, nespalati, nearanjati. Astia sunt rosienii? Nu. Astia sunt veniti din alta parte. Rosienii sunt oameni deosebiti. E foarte importanta si comunitatea multi-etnica din Rosia Montana. Este o cultura care s-a format de-a lungul anilor prin convietuirea mai multor popoare. Aici s-a trait putin mai occidental, oamenii au avut un stil mai altfel. Ii vedem doar pe cei care striga, care faca scandal, ii vedem la televiziuni, care ca sa faca rating ii plimba ca pe sfintele moaste dintr-o parte in alta. Dorim locuri de munca pentru Rosia Montana. Dorim ca baietii de aici, oamenii, care sunt bine pregatiti profesional, sa ramana la Rosia Montana. Cei care au lucrat in strainatate au inceput sa se intoarca. Ce facem cu ei? Criza a inceput sa-i elimine de acolo. Deviza este „demararea proiectului, cat de repede, locuri de munca si o viata mai buna pentru comunitate”.
  • Moderator: ati fost acuzati ca ati fost platiti de Rosia Montana Gold Corporation pentru a sustine proiectul. Este adevarat?
  • Andrei Jurca: Nu este adevarat. Eu sustin de zece ani proiectul.
  • Viorel Hutuleac: Peste 85% din locuitori au fost platiti, dar pentru avutul lor. Eu am avut o casa si nu am luat bani mai multi decat altii. La valoarea de piata a fost foarte bine. Asta e realitatea. Unii reproseaza altora din invidie.
  • Tatiana Tanase: Nu am fost platita si nici nu mi-ar trece prin cap sa iau bani.
  • Andrei Jurca: De ce nu au venit acesti opozanti in Rosia Montana sa stea fata in fata? Sa spuna pentru ce au luptat, cate locuri de munca au creat. Eu de zece ani lupt pentru aceasta comunitate. Eu sunt medic, nu sunt miner. Nu am nevoie de loc de munca, eu lucrez pentru ceilalti. Am fost sef de promotie si am venit la Rosia Montana. Am avut loc de cadru didactic, dar am venit la Rosia pentru ca am radacini, nu minciuni. Daca nu taiem capul acestor oameni, metaforic, o sa fie bai in continuare. Este o vorba: Daca dai voie la paduche, ti se urca in cap. Faptul ca nu au venit fata-in-fata, sa spuna pentru ce au luptat spune multe. Noi ajutam oamenii. Ei cati sunt?
  • Viorel Hutuleac: Eu i-am dezamagit. Eu m-am mutat la Abrud, sub viitorul baraj. Am ramas in zona pentru ca eu cred in comunitate si in potentialul zonei.
  • Tatiana Tanase: Ei au un venit mult mai mare, ei sunt platiti, intr-adevar. Noi doar ne aparam dreptul nostru. Cand se va da drumul la proiect se va vedea.
  • Andrei Jurca: Eminescu a spus “e usor a scrie versuri / cand nimic nu ai a spune”. E usor sa spui fara sa fii implicat. Nu a fost o cinste pentru ei ca au dansat cu tobosarii in piata. Oamenii au vazut ca nu se rezolva lucrurile prin dansuri. Nu o sa fie niciodata pentru ei o mandrie. Ne-au intinat cetatenia de locanic din Rosia Montana. Veniti sa vedeti expozitia de pictura in care am luat Rosia Montana 1900, sa vedeti cum era, cu diferite perioade de lucru in minerit. Si atunci sa vina si ei sa-mi spuna ce au facut pentru cultura, pentru ca nu au facut nimic. Se intituleaza fundatie culturala, dar nu spunem adevarul.
  • Andrei Jurca: Sa-mi spuna cu ce fond de cultura au venit. Eu pot spune ca am avut expozitii de pictura in foarte multe locuri. Am facut regie si scenografie la foarte multe piese. Am facut pentru ca mi-a placut si am facut cu oameni deosebiti, nu cu oameni fara caracter, pe care i-ai ajutat o viata intreaga si acum nu dau buna-ziua. Daca veneau azi la dezbatere, spuneam ca din lupta contrariilor sa iasa adevar. Minciuna repetata la infinit a devenit un adevar pentru ei.
  • Tatiana Tanase: Populatia de aici nu ii sustine.

Dezbaterea s-a incheiat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro