Sari direct la conținut

Liviu Dragnea, la Adevarul Live: In ipoteza in care premierul pleaca, toate deciziile sunt la presedintele Iohannis. Efectiv PSD ar pierde guvernarea, intram in alta paradigma/ 90% din membrii PSD sunt oameni cinstiti care nu vor sa li se mai spuna ca fac parte dintr-un partid corupt

HotNews.ro
Liviu Dragnea la Adevarul Live, Foto: Captura Adevarul LIve
Liviu Dragnea la Adevarul Live, Foto: Captura Adevarul LIve

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri la Adevarul Live ca in PSD trebuie sa apara „cultura integritatii”, explicand ca nu crede intr-o grila sau un algoritm de integritate care sa fie aplicat ci isi doreste ca fiecare organizatie sa aiba libertatea sa analizeze fiecare caz in parte si sa ia masuri. In context, Dragnea afirma ca la alegerile locale vor exista „foarte putine cazuri” de candidati PSD care sa aiba probleme grave de coruptie. Dragnea a explicat procedura prin care se va organiza scrutinul pentru alegerea presedintelui si a admis ca nu se astepta la candidatura lui Robert Negoita, fara a oferi o explicatie pentru anuntul facut de acesta. De asemenea, Dragnea a declarat ca PSD nu poate risca sa sustina un premier de la alt partid

  • Vezi mai jos principalele declaratii si raspunsuri ale lui Dragnea:

Despre nemultumirile fata de pensiile speciale pentru parlamentari, care se amana. Trebuie dat vot pe reexaminarea legii. Ca deputat, cum veti vota?

Eu nu fac niciodata greseala sa incerc sa spun ca am personalitate dubla: intru in plen sunt deputat, afara sunt presedinte. Nu mi-a zis nimeni ca ar putea sa santajeze partidul cu motiunea de cenzura.

Niciun parlamentar PSD nu isi poate pune problema asta. Discutia despre pensii exista si ceea ce le-am transmis este ca poate este bine sa generam o discutie serioasa despre intreg sistemul de pensii.

Aveti in vedere o posibila remaniere – Ministerului Sanatatii sau Iulian Matache de la Transporturi (fata de care mai mult parlamentari PSD si-au exprimat nemultumiri)?

Nicu Banicioiu are sustinerea mea totala la ministerul Sanatatii pentru ca a avut curaj sa introduca acest sistem.

Iulian Matache: Primul care poate vorbi de o remaniere este primul ministru. Daca se ajunge vreodata la o discutie, nu se paote face decat intr-o stransa disutie cu premierul.

Ati spus ca in programul dvs pentru partid vor fi unele lucruri care pe unii o sa ii doara. Ce anume?

Era o vreme cand PSD era un partid bizantin, cu scandaluri, cu multe stiri pe surse.

Pozitia fata de justitie. Eu am o abordare: in profuzimea lui, in proportie de 90% in partid sunt oameni cinsititi. Acestia nu prea mai vor ca din cauza unui grup mic sa li se spuna ca fac parte dintr-un partid corupt. Din acest motiv eu insist ca trebuie sa apara cultura integritatii in PSD. Nu cred intr-o grila.

Trebuie analizat caz cu caz. Niciodata, dar niciodata nu poate rasari si dezvolta cultura integriatatii decat in momentul in care fortezi partidul in fiecare organizatie sa isi dea seama ca e o problema. Si lucrurile au inceptu sa se miste. Au inceput sa actioneze ei.

Cand mi-am dat demisia, partidul a hotarat ca a fost o situatie speciala, asa cum a hotarat inainte de an electoral sa mearga cu mine.

O sa vedeti ca la alegerile locale din 2016, daca voi mai fi presedinte, PSD va avea foarte putine cauze pentru care sa fie acuzat dpdv al candidatilor care sa aiba probleme grave penale sau de coruptie.

I-ati promis lui Robert Negoita functia de presedinte executiv in schimbul sustinerii?

Nu. Nu am avut si nu am de gand sa intru intr-o competitie si sa castig cu datorii. Cel mai periculos lucru pentru un presedinte la PSD este sa faci tot felul de promisiuni care te conditioneaza si nu ai nicio sansa sa duci la bun sfarsit ideile bune. Eu vreau sa fiu ales pentru lucrurile pe care le afirm eu.

Sa ajut partidul sa inteleaga ca meritocratia este obligatorie pentru partid si pentru Romania.

Stanga inseamna progres. Sunt multi oameni de stanga in Romania care nu au inteles ca PSD este un motor ideologic.

TSD trebuie sa devina o miscare de stanga.

Despre alegerea presedintelui partidului:

Exista o evidenta a tuturor membrilor la nivel de organizatii improspatata odata cu alegerile din organizatii.

Cei care au carnet vizat la zi, nu cei care si-au platit cotizatia…ma voi adresa si aceasta problema dar dupa congres.

Se vor organiza sectii in fiecare localitate.

Membrii de partid au inceput sa fie informati ca pe 11 oct sunt asteptati sa isi voteze presedintele. Cred ca sunt foarte putini care nu vor fi interesati. Sunt multi bucurosi cei care vor sa ma voteze.

Pe 18 oct, la o saptamana, va fi congresul, cand se vor alege presedintele executiv, vicepresedintii si se va adopta noul program politic al partidului.

Comitetul executiv va aproba regulamentul de organizare, in cadrul lui se stabilesc procedurile. Procesul de vot incepe la ora 08.00 si nu poate dura mai mult de ora 20.00. Am constituit o comisie electorala centrala condusa de Florin Iordache. La nivelul org judetene incep sa se constituie birouri electorale judetene si in localitati un mic birou electoral local.

Despre candidatura lui Robert Negoita:

Ar trebui sa il inrebati pe el. Nu are legatura cu disciplina in partid faptul ca isi anunta candidatura. Liberatatea nu poate fi infranta. Nici nu comentez, este o candidatura anuntata si inca nu depusa.

A fost decizia lui, competitia nu paote fi decat sanatoasa. De ce a facut-o, sincer, trebuie sa il intrebati pe el. Nu ma asteptam, este un lucru neasteptat pentru tot partidul. Ce este importanta este ca marea masa a membrilor de partid – pentru prima data este ales presedintele de toti membrii.

Nu le organizam in carciumi sau scoli. In sediile partidelor, camine culturale sau in locuinta sefului de partid sau un spatiu comercial.

Despre modificarile la Legile penale:

„Garantia e foarte simpla. Aceste initiative nu vor intruni niciodata majoritatea e faorte simplu. stiu ca sunt unii colegi care vor aceste modificari. Le-am spus: singura modalitatea prin care o modifcare la codurile penale sau conflict de interese nu poate fi generata decat prin filtrul Ministrului Justitiei, de mine sprijinit fara ezitare, care poate colecta toate solicitarile si pe care le paote discuta si trbeuie sa le discute cu institutiile din domeniu. Eu nu le sustin si aritmetic nu se vor sustine.

Despre criza imigrantilor

  • Sa fim realisti si sa acceptam ca acesta s-ar putea sa fie doar inceputul.
  • Liderii europeni, inclusiv presedintele Iohannis trebuie sa se gandeasca cum ne ocupam de cauze.
  • Nu am fost de acord in aceasta perioada u pozitia xenofoba, dar nici cu cealalta opinie, ca ii primim pe toti pentru ca si noi am fost asa in Europa. Nu e adevarat.
  • (Despre cine reprezinta Romania la Bruxelles: premierul sau presedintele – n.red.) Ei doi trebuie sa se inteleaga. E in functie de subiectele discutate.

Despre procesul lui Victor Ponta si motiunea de cenzura

  • PSD noi am avut o intalnire luni unde am luat o decizie strict politica.
  • PSD doreste a ramana la guvernare, este in ratiunea de a fi a fiecarui partid.
  • S-a luat in calcul daca PSD poate sa voteze o motiune de cenzura ca sa isi dea jos propriul guvern.
  • Nu s-a discutat situatia juridica a premierului.
  • In ipoteza in care premierul pleaca, pe care nu o doreste nimeni din partid, in momentul acela nu mai exista guvern. Toate deciziile sunt la presedintele Iohannis.
  • Efectiv PSD ar pierde guvernarea, ca o pierde pentru o sa saptamana- doua, dar intram efectiv in alta paradigma.
  • Vestea buna e ca in partid am sustinere foarte mare.

Despre situatia din TVR

  • Am propus astazi pe cineva din TVR care nu are culoare politica.
  • Daca intr-adevar vrem ca TVR sa nu mai fie politizat si daca vrem sa fie profitabil, facem cu un board care organizeazaun concurs pentru management, cu un salariu foarte bun.
  • Nu stiu cat de vinovat e Stelian Tanase, dar evident e ca acest sistem politic a adus TVR in situatia in care este astazi.
  • Daca stam 6 luni in situatia asta, TVR nu poate sa mai scape, asta este parerea mea. Trebuie sa incepem imediat discutiile.
  • Obiectivul este depolitizarea institutiei si salvarea ei.
  • Acum TVR are datorii de doua ori mai mari decat avea anul trecut.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro