Sari direct la conținut

Logica ceaiului de tei pentru calmarea românilor îngroziți de scumpiri explicată de un membru al boardului Băncii Naționale

HotNews.ro
Ceai de tei, Foto: DreamsTime
Ceai de tei, Foto: DreamsTime

După două ore de prezentări intense și elaborate, cifre, grafice, clarificări, inflația care ne lovește pe toți, prognoze, dobânzi, deficite, măsurile luate de BNR, decizia de politică monetară, ratele la credite, explicații și comunicare la cele mai înalte standarde și transparență maximă, totul pe un ton calm, țara a rămas cu fix o idee: ceai de tei, susține Cristian Popa, membru în boardul Băncii Naționale a României, într-o opinie publicată pe Facebook.

El face referire la declarațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu care a îndemnat la calm și la un ceai de tei.

“Eu văd logica ceaiului de tei astfel: referirea vizează isteria episodică din spațiul public pe care am văzut-o când cetățenii au fugit la casele de schimb și au cumpărat euro la 5,3 lei și când s-au format cozi la benzinării sau la ulei. Acest mesaj invită la calm și rațiune, în decizii și în discuții, invită la o abordare echilibrată”, a afirmat Popa.

Potrivit acestuia, semnificația mesajului cu ceaiul de tei este una mult mai profundă: atacă problema anticipațiilor inflaționiste, pentru că BNR nu vrea să întâmpine o problemă suplimentară prin canalul anticipațiilor.

“Încercăm desigur să temperăm lucrurile și pe căile de comunicare, comunicarea este crucială când vine vorba de politica monetară. Măsurile trebuie înțelese pentru a își atinge scopul”, a explicat el.

  • Ce înseamnă anticipațiile inflaționiste: dacă ar mai exista episoade de isterie, atunci populația ar putea crede, incorect, că…episoadele vor tot continua și că prețurile vor continua să crească, crez ce ar face rău…tot populației.
  • Deci isteria ar crește prețurile, iar creșterea prețurilor ar crea… și mai multa isterie. Panica ar crea panica, iar anticipațiile viitoare s-ar hrăni cu anticipațiile curente, pentru că inflația se hrănește cu inflație dacă banca centrală nu ia măsuri. Însă BNR ia măsuri, de aproape un an, folosind instrumentele specifice pe care le are, acum fiind în luptă directă cu inflația.
  • “Încrederea este cheia ușii spre success” este titlul unei opinii publicate de mine în urmă cu un an.

“Explicam la acel moment că băncile centrale se bazează pe încrederea publicului, încrederea că vor lua măsurile necesare pentru a stăvili inflația, chiar dacă nu sunt plăcute (creșterea dobânzilor). Fără credibilitate, anticipațiile s-ar pierde, și pe bună dreptate. Dar nu e cazul. Luăm măsuri cât se poate de echilibrate având în vedere contextul”, aprecizată membru BNR.

  • Ar fi cazul dacă în loc să crescă dobânzile, BNR… le-ar scădea, ca să avem și noi dobânzi negative și ca să fie aplaudată de politicieni. Dar nu e cazul.

„Inflația este o boală, iar BNR aplică medicamentul, crește dobânzile, chiar dacă nu este plăcut pentru pacient. Știm ce medicament trebuie aplicat și avem stocuri suficiente, însă contează foarte mult dozajul (cât) și timing-ul (când) este aplicat, la acest „fine-tuning” lucrăm”, a mai afirmat Cristian Popa.

  • Nenumăratele semnale de alarmă trase ieri la adresa “problemei fiscale” a deficitului (la 4 lei încasați Statul mai cheltuie încă 1, lună de lună, an de an) au răsunat puțin în spațiul public… ceaiul de tei a făcut însă valuri… În această cheie am văzut eu lucrurile.

Sursă foto: DreamStime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro