Londra inainte de G20
Pregatirea summit-ul G20, gazduit de capitala Marii Britanii, a intrat in ultima suta de metri. Intre proteste, receptii si discursuri, Londra s-a transformat intr-un oras agitat, aproape de febra.
Vesti nu prea bune pentru Gordon Brown
Primul ministru australian, Kevin Rudd, a participat marti, alaturi de Gordon Brown, la o conferinta gazduita la catedrala St Paul’s. Cei doi premieri au discutat despre moralitatea solutiilor anti-criza, pe fundalul unei declaratii comune semnate de lideri crestini, evrei si musulmani.
Declaratia se referea la datoria tarilor de a ajuta patura sociala paupera a lumii. Australia, tara care a inregistrat o crestere economica neintrerupta timp de saptesprezece ani, se vede in prezent confruntata cu inchiderea a tot mai multe fabrici si mine, cu efect domino in comunitatile locale, ramase fara alternativa.
Un exemplu vine din industria miniera. BHP Billiton, companie importanta anglo-australiana, si-a anuntat inchiderea minei de nichel din Australia. Alaturi de situatia din China, compania BHP Billiton se afla pe lista celor invinuiti pentru criza globala a preturilor produselor de larg consum.
Presedintele Sarkozy a declarat ca va parasi summit-ul daca discutiile nu vor conduce inspre dispozitii ferme pentru sectorul financiar global, un rezultat pe care l-ar fi asteptat mai devreme, de la ultimul summit din SUA. Ministrul Afacerilor, Lord Mandelson, s-a aratat increzator in realizarea acestui obiectiv intr-un interviu pe care l-a acordat astazi postului BBC. Reactia presedintelui francez a fost declansata, cel mai probabil, de stirea unui al doilea summit G20 spre finele anului. De abia atunci unele tari se vad pregatite pentru adoptarea unui pachet aditional de stimuli fiscali.
Ministrul de finante englez, Alistair Darling, a declarat ca nu se poate arata „foarte optimist” vis-a-vis de ce poate fi obtinut prin acest summit. Ambitia lui Gordon Brown este de a trasa liniile unei noi politici fiscale globale, insa nu toate statele participante se arata disponibile de a arunca un nou pachet de stimuli fiscali pe masa negocierilor salvarii economiei mondiale.
Cancelarul german Angela Markel, a carui opinie este impartasita si de presedintele francez, a amintit ca a cheltui mai mult nu este o solutie viabila si ar putea creste datoria externa a tarilor. Magnatul George Soros a declarat in presa locala ca G20 este un eveniment capital pentru economia globala.
Proteste anti-bancheri
O serie de proteste se desfasoara in capitala Marii Britanii, folosind prilejul summit-ului de joi. Sambata, cateva mii de persoane au organizat un mars in centrul orasului, cerand locuri de munca. Miercuri se asteapta alte doua proteste pasnice, unul in fata Bancii Angliei, acuzand mult discutata lacomie a bancherilor. In ziua summit-ului s-au anuntat deja sapte demonstratii.
Parlamentarii au decis cresterea propriilor salarii, un alt motiv de nemultumire al protestatarilor in contextul in care s-a anuntat inghetarea cresterilor salariale bugetare iar numarul somerilor creste de la o saptamana la alta. Gordon Brown va anunta proiectul de buget pentru 2009 peste aproximativ doua saptamani.
Pentru organizarea summit-ului, s-au cheltuit in jur de 20 de milioane de lire sterline. 7,5 milioane au platit pentru sase forte ale politiei angajate sa asigure tihna evenimentului. Purtatoarea de cuvant a Scotland Yard a descris planul actiunilor pentru G20 ca fiind „una dintre cele mai ample si complicate operatiuni de asigurare a ordinii publice” in care vor fi implicate fortele politiei.
Cina à la Jamie Oliver
Reprezentantii tarilor participante la summit-ul G20 au inceput sa soseasca. Presedintele Obama si sotia acestuia sunt asteptati marti seara la Londra. Invitatii celor 20 de state participante vor fi intampinati de regina Marii Britanii si de printul consort, ducele de Edinburgh, miercuri, 1 aprilie, la Buckingham Palace, dupa ora 18. Acestia vor cina mai tarziu la 10 Downing Street, sediul primului ministru britanic, unde vestitul bucatar Jamie Oliver a fost angajat de Gordon Brown sa impresioneze papilele gustative ale oaspetilor.
ExCeL, sediul summit-ului, se va deschide la ora sase dimineata pentru primirea delegatiilor. Micul dejun al sefilor delegatiilor va tine de la 8:30 la 10:00, cand mass-media vor fi invitate sa ia parte la discutii. Sesiunile in plen se vor defasura intre 10:20 – 13:00 si 14:30-15:30. Diplomatii au acordat jumatate de ora presei la finalul discutiilor, intre 15:30-16:00. Delegatiile vor parasi Londra joi seara si vineri.
Lista sefilor delegatiilor invitate
La conferinta participa: presedintele Argentinei – Cristina Fernandez de Kirchner, presedintele Asociatiei Natiunilor Sud-Asiatice si prim-ministru tailandez – Abhisit Vejjajiva, primul-ministru al Australiei – Kevin Rudd, presedintele Braziliei – Luiz Innacio Lula da Silva, prim-ministrul canadian – Stephen Harper, presedintele Chinei – Hu Jintao, presedintele Comisiei Europene – José Manuel Barroso, primul ministru ceh si, temporar, presedintele Consiliului European- Mirek Topolanek, presedintele Forumului Stabilitatii Financiare – Mario Draghi, presedintele Frantei – Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei – Angela Merkel, prim-ministrul Indiei – Manmohan Singh, presedintele Indoneziei – Susilo Bambang Yudhoyono, directorul Fondului Monetar International – Dominique Strauss-Kahn, prim-ministrul italian – Silvio Berlusconi, prim-ministrul japonez – Taro Aso, presedintele Coreei – Lee Myung-bak, presedintele Mexicului – Felipe Calderon Hinojosa, prim-ministrul olandez – Jan Peter Balkenende, prim-ministrul Etiopiei si presedintele Noului Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD) – Meles Zenawi, presedintele rus – Dmitry A Medvedev, monarhul Arabiei Saudite – King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud, presedintele Africii de Sud – Kgalema Motlanthe, prim-ministrul Spaniei – José Luis Rodríguez Zapatero, primul ministru al Turciei – Recep Tayyip Erdog, prim-ministrul britanic – Gordon Brown, secretarul general al Natiunilor Unite – Ban Ki-moon, presedintele SUA – Barack Obama, presedintele Bancii Mondiale – Robert Zoellick, directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului – Pascal Lamy.