Sari direct la conținut

Lotul olimpic de informatica al Romaniei a obtinut doua medalii de aur, o medalie de argint si una de bronz la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale 2014

HotNews.ro
Rezultate Olimpiada de Informatica a Europei Centrale, Foto: ceoi2014.informatik-olympiade.de
Rezultate Olimpiada de Informatica a Europei Centrale, Foto: ceoi2014.informatik-olympiade.de

Olimpicii romani la Informatica au obtinut patru medalii – doua medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz – la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI). Medaliile de aur au fost castigate de Andrei Heidelbacher, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „C. D. Loga” din Timisoara, si de Rares-Darius Buhai, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Liviu Rebreanu” din Bistrita.

Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI) s-a desfasurat in perioada 18-23 iunie, la Jena in Germania, anunta Ministerul Educatiei, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro. La a XXI-a editie a competitiei au participat 38 de elevi din urmatoarele tari: Croatia, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Elvetia (tara invitata).

Prima editie a Olimpiadei de Informatica a Europei Centrale (CEOI) s-a desfasurat in Romania, in 1994, la Cluj-Napoca, la initiativa tarii noastre.

Medaliile de aur au fost obtinute de:

Andrei Heidelbacher

Andrei Heidelbacher

Foto: ioi2013.org

  • Andrei Heidelbacher, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „C. D. Loga” din Timisoara, laureat cu aur si la editia de anul trecut. In clasamentul total al al competitiei, el a obtinut locul I. In 2013, Andrei Heidelbacher a obtinut medalie de argint la Olimpiada Internationala de Informatica. In luna aprilie a anului trecut, Andrei Heidelbacher a obtinut cel mai bun rezultat la Olimpiada Nationala de Informatica de la Timisoara, fiind premiat de Institutul National de Cercetare in Informatica si Automatica din Franta. Andrei Heidelbacher declara atunci pentru Opinia Timisoarei:

    M-am pregatit foarte mult. Din clasa a noua, cand am descoperit informatica, ma pregatesc in fiecare zi pentru olimpiade. Problemele pe care le lucrez sunt cu mult peste nivelul cerut la scoala. In timpul scolii ma pregatesc doar cateva ore pe zi, iar in weekend cam toata ziua. In afara de informatica imi place sa construiesc cu piese Lego si as minti daca as spune ca imi displac jocurile pe calculator„.

Rares Darius Buhai

Rares Darius Buhai

Foto: ioi2013.org

  • Rares-Darius Buhai, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Liviu Rebreanu” din Bistrita. In 2013 si in 2012, Rares a obtinut medalia de aur la Olimpiada Balcanica de Informatica

Rares Darius Buhai a obtinut anul trecut medalie de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada. El a mai castigat medalia de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica din 2012. Tot in 2012, el a obtinut medalie de aur la Balcaniada de Informatica, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia. Rares Darius Buhai a mai fost medaliat cu aur si la Olimpiada balcanica de informatica din 2011.

Informatica imi place din clasa a V-a, de cand am inceput sa invat la scoala aceasta disciplina. De atunci am inceput sa particip la olimpiade. Anul trecut (in 2011 – n.red.) am luat aur la Olimpiada balcanica pentru juniori, la acelasi concurs ca si cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul intai la Olimpiada nationala de informatica, iar anul acesta am obtinut doua medalii de aur„, a declarat Rares Buhai pentru Mediafax dupa Balcaniada din august 2012.

Inainte de concursuri lucrez zilnic in jur de cinci ore, iar pregatirea consta in rezolvarea de probleme, in general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat si ma ajuta foarte mult domnul profesor Constantin Galatan, care este coordonatorul lotului national de informatica„, a explicat Buhai.

In ce priveste planurile de viitor, tanarul sustine ca „o sa vreau cel mai probabil sa studiez in strainatate si dupa aceea nu m-am gandit ce voi face. Cu siguranta ca voi continua tot in acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gandit la ceva anume” (Sursa).

Medalia de argint i-a revenit luiAlexandru Velea, elev in clasa a XI-a la Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Alexandru Velea a mai castigat medalie de bronz la Olimpiada balcanica de informatica pentru juniori in 2011 (Sursa).

Medalia de bronz a intrat in posesia luiRadu Szasz, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „C. Brediceanu” din Lugoj (judetul Timis).

Olimpiada se desfasoara in doua zile de concurs. In fiecare zi, timpul de lucru este de 5 ore, iar concurentii au de rezolvat trei probleme. Cerintele sunt in engleza si sunt traduse de catre sefii de echipa in limba nativa a fiecarui lot. Conform regulamentului, fiecare stat poate inscrie o echipa formata din maximum 4 elevi a caror varsta nu depaseste 19 ani la data olimpiadei.

Romania a fost tara care a propus in 1993 organizarea unui eveniment similar Olimpiadei Internationale de Informatica, de data aceasta pentru tarile din Europa Centrala, scriu organizatorii evenimentului. La scurt timp, Romania a invitat oficial loturile olimpice din Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia sa participe la prima Olimpiada de Informatica a Europei Centrale.

Prima Olimpiada de Informatica a Europei Centrale s-a desfasurat in 1994, la Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, comitetul organizatorilor fiind condus de Clara Ionescu si Horia Georgescu. La competitie au participat Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania, precum si Moldova, Iugoslavia si Turcia.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro