Lucia Hossu Longin si Stejarel Olaru, printre numele vehiculate pentru preluarea sefiei TVR. Am incredere totala in Crin Antonescu si in Victor Ponta ca vor decide cel mai bine pentru interesul tarii – Lucia Hossu Longin
- Redactia Hotnews
Lucia Hossu Longin si Stejarel Olaru se numara printre numele vehiculate pentru preluarea sefiei SRTv, avand in vedere iminenta discutarii raportului de activitate al TVR in Parlament si posibila respingere a lui, fapt ce echivaleaza cu demiterea presedintelui-director general, Alexandru Lazescu, relateaza Mediafax, care citeaza surse neidentificabile.
USL ar fi negociat deja preluarea conducerilor Societatii Romane de Televiziune (SRTv) si a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR). Astfel, Televiziunea Romana ar urma sa revina PNL, in timp ce Radioul Public ar reveni PSD.
In ceea ce priveste TVR, dupa posibila respingere a raportului de activitate al institutiei si demiterea actualului presedinte-director general, Alexandru Lazescu, sunt avute in vedere doua variante.
Astfel, daca nu se va face o numire directa, conducerea interimara a TVR ar urma sa fie preluata de Lucia Hossu Longin, membru in actualul Consiliu de Administratie al Televiziunii Romane, din partea PNL. Totodata, Lucia Hossu Longin este decanul de varsta din CA al TVR.
O alta varianta ar fi aceea a numirii directe a unui nou sef al TVR in locul lui Alexandru Lazescu. In acest caz, favoritii din partea PNL pentru functia de presedinte-director general al TVR ar fi Stejarel Olaru si Dan Mihalache.
Un alt nume vehiculat pentru aceasta functie este si cel al lui Valentin Nicolau, care ar fi sustinut de PSD, insa care se pare ca nu ar avea sustinerea PNL. In aceste conditii, o solutie „de compromis” ar fi aceea ca functia de presedinte-director general al TVR sa revina PNL, iar sefia Stirilor Televiziunii Romane sa revina PSD.
Contactata miercuri de Mediafax, Lucia Hossu Longin a declarat ca nu i-a propus nimeni preluarea conducerii TVR. „Nu am auzit si nu mi-a spus nimeni nimic, dar as fi onorata si fericita sa fie asa. Nu stiu ce se va intampla, nu m-a incunostintat nimeni, nu indraznesc sa ma gandesc la asta, pentru ca de fiecare data am fost deceptionata, dezamagita. Sunt aruncate nume in fata si in spate se lucreaza”, a spus Lucia Hossu Longin.
Ea a precizat insa ca are incredere ca „USL va decide in mod intelept”. „Am incredere totala in Crin Antonescu si in Victor Ponta ca vor decide cel mai bine pentru interesul tarii, al Televiziunii Romane si al alegerilor din noiembrie, pentru ca acum Televiziunea Romana este ostila oricarei persoane din actualul Guvern si nu face decat sa se aseze alaturi de PDL in campania de denigrare a USL. Sper sa se puna punct acestei campanii”, a mai spus Lucia Hossu Longin.
Pe de alta parte, Dan Radu, inlaturat de consiliul de administratie din pozitia de Director de productie editoriala si programe, anunta pentru Paginademedia.ro ca o va da in judecata pe Lucia Hossu Longin.
„Fac aici publica intentia mea de a o da in judecata pe doamna Lucia Hossu Longin pentru calomnie si defaimare. Defaimari si calomnii. Acuzele fanteziste si pline de haz aduse de Lucia Hossu Longin prin tabloidele gratuite cum ca as locui in vile RA-APPS, platite de TVR, sau ca am scris in batjocura ¬hahaha¬ pe nu stiu ce contract respins”, spune Dan Radu pentru sursa citata.
Si Stejarel Olaru a declarat pentru Mediafax ca nu a fost contactat de nimeni si nu a avut discutii despre preluarea conducerii TVR. „In acest moment nu am ce sa comentez, pentru ca nu am discutat cu nimeni despre acest subiect”, a spus Stejarel Olaru.
In perioada 2006 – 2010, Stejarel Olaru a fost director general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, iar intre 2005 si 2008 – consilier de stat al primului-ministru pe probleme de securitate nationala si reprezentant al Guvernului in Comunitatea Nationala de Informatii.
Dan Mihalache este consilier al presedintelui PNL Crin Antonescu si secretar general adjunct al PNL. Pana la momentul difuzarii acestei stiri, Dan Mihalache nu a putut fi contactat.
Pe de alta parte, si Valentin Nicolau a declarat miercuri ca nu a discutat cu nimeni despre preluarea conducerii Televiziunii Romane si nu au ajuns la el informatii despre acest subiect.
Nicolau a mai condus TVR, in perioada 2002 – 2005, iar la finalul mandatului sau institutia inregistra profit. El a demisionat de la conducerea Televiziunii Romane in 2005, acuzand presiuni politice din partea presedintelui Traian Basescu, pe care le-a reiterat recent intr-o scrisoare deschisa.
Intrebat daca ar fi interesat sa preia din nou conducerea TVR, Valentin Nicolau a spus: „Este dificil de luat o asemenea hotarare, pentru ca nu cunosc situatia decat din surse la mana a doua, din ce s-a mai scris in presa. Am trait toata experienta si am muncit pe branci acolo si apoi au venit niste banditi si au jefuit totul. Nu as mai vrea sa traiesc asta. Cred ca trebuie schimbata atitudinea fata de televiziunea publica a clasei politice, care sa garanteze ca aceste catastrofe care s-au petrecut dupa plecarea mea sa nu se mai poata repeta”.
Rapoartele de activitate ale SRTV si SRR vor fi discutate in sedinta plenului comun al Camerelor din 12 iunie. Daca este de asteptat ca raportul de activitate ale Televiziunii Romane sa fie respins, fapt care implica si demiterea actualei conduceri a televiziunii publice, situatia ar putea sta diferit la Radioul Public, al carui raport de activitate ar putea sa fie aprobat de plenul Parlamentului, fapt echivalent cu mentinerea actualei conduceri a institutiei, in frunte cu Demeter Andras (UDMR).
Motivul mentinerii actualei conduceri a SRR ar fi acela ca, spre deosebire de TVR – care anul trecut a inregistrat un deficit brut de 160.807.909 lei, institutia avand in prezent conturile operationale blocate de ANAF -, Radioul Public a avut in 2011 un profit brut de 4.837.572 de lei.