Lucia Varga: 5 miliarde euro pierduti de Romania din cauza taierilor ilegale de paduri
Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale de paduri din ultimele doua decenii, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga, citata de Agerpres.
Aceasta a subliniat ca principala cauza a producerii inundatiilor in Romania sunt defrisarile necontrolate de paduri. Varga a afirmat ca, din pacate, in ultima perioada acest fenomen a devenit din ce in ce mai puternic.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a mentionat ca a primit un raport al Curtii de Conturi, cu cifre „ingrijoratoare”, din care reiese ca din 1990 pana in 2011 in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn. „Asta inseamna ca Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale. Efectele le vedem. Inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale”, a adaugat ministrul.
„Actionam in doua feluri. Pe de o parte, intarim cadrul legislativ, astfel incat sa nu mai fie permisa taierea necontrolata a padurilor in Romania, iar pe de alta parte, vom inteti controalele si vom lua masurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devasteaza padurile din Romania”, a declarat Varga.
In ceea ce priveste inundatiile, se actioneaza pe termen scurt si pe termen lung.
„Pe termen scurt, actionam conform procedurilor pe care le avem pentru a limita efectele acestor inundatii pentru a-i ajuta pe oameni sa treaca peste perioada aceasta grea. Pe termen mediu si lung, schimbam strategia complet. Nu mai vrem sa facem lucrari locale care, practic, sunt ca si niste mici carpituri, ci vrem sa luam cursul de apa de la izvoare pana la varsare si sa-l amenajam, asa cum se intampla si in Germania si in alte tari civilizate, de la izvoare si pana la varsare”, a explicat ministrul.
Varga a adaugat ca trebuie facute lucrari de combatere de torenti, lucrari de amenajare constand in baraje si apoi sa se treaca la indiguiri si la zone umede in care raul sa poata sa se relaxeze.
Potrivit ministrului, autoritatile sunt interesate ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrarile acestea sa fie cheltuiti cu eficienta.
„Am peste 300 de lucrari incepute si neterminate. Odata ajunsa la minister, le-am prioritizat. Celor care au un grad de realizare de 80% le alocam cu prioritate bani, pentru a le putea finaliza, pentru a-si atinge scopul pentru care au fost proiectate, de a apara cetatenii de inundatii. Cele care au un grad de finalizare de 50%, speram sa le finalizam in patru-cinci ani, iar pentru celelalte cautam finantari europene pentru a le putea face cat mai rapid”, a precizat demnitarul.
Ministrul a mai spus ca pentru perioada 2014 – 2020 se lucreaza la un portofoliu de proiecte pentru a putea finanta din fonduri europene proiectele majore de amenajare a cursurilor de apa.
„Trebuie insa sa intelegem ca nu exista un grad maxim de asigurare si, de aceea, trebuie sa facem si acele benzi de inundabilitate, acele harti de risc”, a subliniat Lucia Ana Varga. Ea a mentionat ca aceste benzi vor fi terminate pana in august, iar pana la sfarsitul anului vor fi finalizate, impreuna cu consiliile judetene, si hartile de risc.
„Dupa aceea vom trece la marcarea in teritoriu a caselor si a obiectivelor care sunt in aceasta zona”, a adaugat ministrul.
Varga a subliniat ca trebuie sa fie facuta ordine si in acest domeniu. „Sunt hotarata, atat in partea de inundatii, dar mai ales in partea de stopare a taierilor ilegale, sa merg inainte”, a afirmat ea.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a mai spus ca se va lucra impreuna ca cu Ministerul Dezvoltarii la un normativ pentru a adapta acele constructii ale oamenilor din zonele inundabile conditiilor climatice. „Am vazut acest model in Germania si vreau sa-l urmez”, a mentionat Varga.
Lucia Varga, care este si presedinte al Organizatiei Femeilor Liberale, a participat sambata, la Alba Iulia, la seminarul „Comunicarea valorilor liberale catre societatea civila si electorat”.