Lucian Bode, acuzat de plagiat, îi răspunde lui Iohannis / Și Ciucă a reacționat după ce a primit termen să ia „o decizie clară”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că el și PNL vor lua o decizie astfel încât să nu afecteze „nici imaginea, nici parcursul” partidului, dar nici să dea „satisfacţie minciunii şi dezinformării”. Bode a răspuns astfel întrebat despre declarațiile privind plagiatul său făcute de președintele Iohannis, care a spus joi că „este evident” că sunt probleme și că se așteaptă ca cel târziu la rocada guvernamentală din luna mai „să se ia o decizie clară”.
Ministrul de Interne, care are o decizie de plagiat din partea UBB, nu a ezitat să atace din nou USR, atunci când a fost întrebat despre plagiatul său și despre declarațiile lui Iohannis pe această temă, Bode susținând că „Uniunea Sabotaţi România, demolatorii acestei ţări”, au încercat să o construiască în spaţiul public imaginea că el a plagiat şi că este „un hoţ”.
„Am determinarea să arăt adevărul”
- „Cei de la USR au aruncat injurii şi acuzaţii nefondate, investind milioane de euro în campanii şi atacuri la adresa mea.
- Am determinarea să arăt adevărul. Am explicat deja în PNL în urmă cu o săptămână, voi explica ori de câte ori va fi nevoie în partid.
- Fiţi convinşi că PNL va lua o decizie împreună cu mine, astfel încât să nu afectăm sub nicio formă nici imaginea PNL, nici parcursul PNL, dar nici să dăm satisfacţie minciunii şi dezinformării”, a declarat, joi, la Albiţa, ministrul Lucian Bode, citat de News.ro.
„Am convingerea, certitudinea şi curajul să spun că nu am încălcat nicio prevedere legală”
Întrebat despre menţinerea sa în funcţia de ministru şi în cea de secretar general în cadrul PNL, Lucian Bode a răspuns:
- „PNL va decide unde sunt cel mai util şi în ce funcţie, din perspectiva anului 2024”.
Legat de acuzațiile de plagiat și de decizia UBB în cazul său, Bode a susţinut că în România există o singură instituţie abilitată să propună acordarea sau retragerea titlului de doctor – CNATDCU.
- „Eu în 2018, respectând toate prevederile legale în vigoare, având un dosar complet cu tot ce înseamnă raportul anti-plagiat, raportul comisiei formată din profesori universitari de la Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest Timişoara, am depus la CNATDCU acest dosar, iar după zece luni, în 2019, CNATDCU avea trei variante: să propună completarea dosarului, să respingă propunerea şcolii doctorale sau să propună Ministerului Educaţiei acordarea titlului de doctor.
- A ales a treia variantă. Aşadar, am convingerea, certitudinea şi curajul să spun că nu am încălcat nicio prevedere legală. Am parcurs fiecare procedură la virgulă tocmai pentru nu a fi într-o situaţie de a da explicaţii publice. Am această împăcare că am respectat legea şi că instituţiile s-au pronunţat”, a adăugat Bode.
Ciucă: „La nivelul partidului urmează să avem o clarificare”
Și premierul Nicolae Ciucă a reacționat, întrebat de jurnaliști, după declarațiile făcute de șeful statului, fără a spune însă nimic clar:
- „Este o afirmație corectă și firească, în deplină concordanță cu ceea ce am spus și atunci când am mai avut declarații pe acest subiect.
- La nivelul partidului urmează să avem o clarificare și, în funcție de aceasta, să putem să luăm decizii”.
Întrebat dacă mesajul lui Iohannis este suficient de puternic că Lucian Bode nu mai are ce căuta în guvern, Ciucă a răspuns: „Este un mesaj pe care domnul președinte l-a mai dat. În momentul acesta analizăm astfel încât până la rocadă să putem lua o decizie”. Chestionat dacă asta înseamnă că urmează o remaniere, premierul a răspuns: „Remanierile se fac, nu se anunță”.
„Mă aștept ca cel târziu până la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară”
Președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, la mai bine de o lună de la decizia de plagiat a Universității Babeș-Bolyai în cazul ministrului de Interne Lucian Bode și, răspunzând unei întrebări, el a spus că „este evident” că sunt probleme și că se așteaptă ca cel târziu la rocada guvernamentală din luna mai „să se ia o decizie clară”.
- „Din câte am înţeles din spaţiul public, nu chiar aşa a spus Comisia, dar este adevărat că acolo sunt probleme.
- Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic.
- Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rocadă sau rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a spus Iohannis.
El a răspuns astfel întrebat despre acuzațiile de plagiat la adresa lui Bode și despre declarațiile pe care le făcea în iulie 2021, când spunea că „plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”.
Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.
- Lucian Bode nu demisionează după decizia de plagiat: Voi merge înainte, în instanță, pentru că e singura cale corectă. Regret că UBB a dat curs unor presiuni
- Liberalii sunt instruiți de partid să o atace pe jurnalista Emilia Șercan. Punctajul PNL cu „mesajele-cheie” privind teza de doctorat a lui Lucian Bode
Comisia de Etică i-a cerut lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.
Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).
După decizia de plagiat, Lucian Bode a deschis două procese împotriva UBB – într-unul dintre ele a cerut suspendarea deciziei Comisiei de Etică a UBB prin care a fost reanalizată teza sa de doctorat, iar în celălalt a cerut anularea hotărârii.