Sari direct la conținut

Ludovic Orban – CV și avere. Ce șanse are liderul PNL să fie reales la conducerea partidului

HotNews.ro
Ludovic Orban – CV și avere. Ce șanse are liderul PNL să fie reales la conducerea partidului

Președintele PNL, ​Ludovic Orban împlinește marți 58 de ani. Din postura de lider al PNL, în prezent președinte al Camerei Deputaților, fost premier al Românie, fost ministru al Transportuilor, fost viceprimar, Orban dorește să-și continue cariera politică și țintește cea mai înaltă funcție în stat – cea de președinte al României. Pentru a ajunge candidatul liberalilor la președinția României trebuie să câștige bătălia internă din partid și să-și mențină fotoliul de presedinte PNL.

Ce scrie în CV-ul lui Ludovic Orban. Ce studii are fostul premier

Președintele PNL, Ludovic Orban are 58 de ani, este căsătorit, are un copil și locuiește în Ilfov. Născut și crescut în Brașov într-o familie interetnică – tatăl maghiar, mama – româncă, Ludovic Orban și și-a făcut studiile în Brașov.

A absolvit Liceul „Andrei Şaguna”, Braşov în 1982 și Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Brașov. Primul loc de muncă al acestuia a fost la Tractorul Brașov unde a lucrat ca inginer tehnolog. În perioada 1991-1992 Ludovic Orban s-a angajat ca redactor la cotidianul Viitorul Românesc. Începând din 1992 până în 2002 a avut acces și a participat la patru programe internaționale în SUA (realizat de Agenţia de Informaţii a Statelor Unite ), Marea Britanie și Germania.

  • Liceul „Andrei Şaguna”, Braşov (1982)
  • Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988)
  • februarie – aprilie 1992: SUA, „Cunoaşterea Sistemului politic şi Electoral American” – Program realizat de Agenţia de Informaţii a Statelor Unite (diploma Arkansas Traveler înmânată de către Guvernatorul Statului Arkansas, domnul Bill Clinton)
  • Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – studii postuniversitare la Facultatea de Ştiinţe Politice (1993)
  • octombrie 1994: Marea Britanie, „Cunoaşterea Instituţiilor Politice ale Marii Britanii
  • ianuarie – februarie 2000: program de Specializare în Comunicare şi Relaţii Publice, realizat de Institutul Republican Internaţional din SUA
  • 2002: Germania (Gumersbach), program de training pentru lupta anticorupţie „Fighting against corruption”, organizat de Fundaţia Partidului Liber Democrat german

Cum arată cariera politică a lui Ludovic Orban

La varsta de 29 de ani a intrat în politică și s-a înscris în PNL-Aripa Tânără, partidul care a căpătat ulterior numele de Partidul Liberal ( PL ’93). În același an a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – studii postuniversitare la Facultatea de Ştiinţe Politice.

  • 1993 – 1997, Ludovic Orban a fost ales consilier local din partea PNL.
  • 1999 – 2000: Secretar de Stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului
  • Martie 2000 – Mai 2001: Secretar de Stat, Preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici
  • 2002: Orban este ales președintele PNL București. 2
  • 2004 – 2007 este ales viceprimar General al Municipiului Bucureşti

Funcția l-a propulsat în 2007 ca Ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, funcție în care a stat până în anul 2008.

În 2008 și 2012 a candidat la primăria Capitalei dar a pierdut în fața candidatului susținut de PSD, Sorin Oprescu.

Ludovic Orban s-a remarcat drept un critic virulent al conducerii PNL, atât în perioada în care partidul era condus de Călin Popescu-Tăriceanu, cât și atunci când în fruntea formațiunii s-a aflat Crin Antonescu.

La congresul PNL din 2009, Ludovic Orban a candidat și a fost ales prim-vicepreședinte al partidului. Orban a făcut parte din echipa lui Crin Antonescu care a reușit să-l detroneze pe Călin Popescu-Tăriceanu. La doar un an de la alegerea în funcție Orban a intrat în conflict direct cu Crin Antonescu și și-a pierdut funcția.

În 2011, Ludovic Orban s-a opus alianței PSD-PNL, USL și a fost singurul lider PNL care a declarat că amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democrație.

  • Până în prezent are la activ trei mandate de deputat. Primul mandat de deputat a fost în legislatura 2008-2012 când a deținut și funcția de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
  • În 2012-2016 a obținut al doilea mandat de deputat PNL și a candidat la șefia partidului împotriva Alinei Gorghiu dar a pierdut fără drept de apel.
  • În 2015 a fost lider ales lider de grup PNL la Camera Deputaţilor si vicepreședinte al Camerei până în 2016.

În 2016, PNL a fost propus pentru a treia oară candidat la Primăria Bucureștiului, în locul lui Cristian Bușoi care s-a retras din cursă. Orban a renunțat la candidatură după ce DNA l-a pus sub acuzare pentru că și-ar fi folosit funcția și ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să își susțină campania electorală. Trimis în judecată, a fost achitat definitiv în martie 2018 de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

A fost ales președinte al Partidului Național Liberal în 2017, în cadrul Congresului desfășurat în București.

Cu doar un an înaintea alegerilor generale, Ludovic Orban a devenit premier la propunerea președintelui Klaus Iohannis și după ce Guvernului Dăncilă i-a fost retrasă încredere în Parlament.

Ludovic Orban a fost premier în perioada octombrie 2019- decembrie 2020. A demisionat din funcția de premier după alegerile parlamentare în urma rezultatul slab înregistrat de PNL. Orban a primit în schimb funcția de președinte al Camerei Deputaților și a rămas până în prezent președintele PNL.

Ce avere are liderul PNL în 2021

Potrivit declarației de avere actualizată în 2021 pe site-ul Camerei Deputatilor Ludovic Orban şi soţia sa, Mihaela Orban nu au în proprietate niciun teren. Liderul PNL locuiește în județul Ilfov unde deţine o casă în satul Dobroeşti cu suprafața de 200 de metri pătrați din care are 50% prin contractul de vânzare-cumpărare.

Președintele PNL este proprietarul unui autoturism Volkswagen Passat, fabricat în anul 2007.

La capitolul conturi bancare, Orban a completat că soția sa deține două conturi curente în anul 2010, unul la Raiffeisen – în valoare de 5.517 euro, şi unul la BCR, în valoare de 8.259 euro. un cont deschis la Unicredit Bank în 2002 în valoare de 13.308 lei și un depozit tot la Unicredit Bank deschis în 2020 în valoare de 50.00 de ron .

În ceea ce privește veniturile, Ludovic Orban a încasat în anul fiscal 2020 bani pentru consultanță tehnică la firma SCP Doru Trăilă și Asociații în valoare de 90 239 lei net și salariul de prim-ministru în valoare de 27.320 lei net.

În 2019 când și-a publicat declarația de avere în calitate de premier, Ludovic Orban a notat la venituri nete în 2018 suma de 37.000 lei, echivalentul a 3000 de lei pe lună.

Întrebat de jurnaliști cum a trăit cu 3000 de lei pe lună, explicația liderului PNL a fost:

  • “Sunt un om simplu, care pot spune chiar că sunt auster şi cheltuielile pe care le fac sunt cheltuielile pe care le face orice om normal. Sigur că în viaţă ai ani mai buni, ani mai răi, luni mai bune, luni mai rele, nu întotdeauna trăieşti strict din venitul pe care îl încasezi pe parcursul unui an, ci şi din veniturile pe care le-ai avut anterior sau din alte cheltuieli. (…) Faptul că au existat anumite, să le spunem, perioade în care să spun nu am înregistrat venituri, şi aici vreau să reţineţi că nu m-am dus şi nu am cerut niciun ajutor de şomaj în perioada respectivă“, a declarat Ludovic Orban.

Jocuri de culise. Șansele lui Ludovic Orban de a fi reales la conducerea PNL

Lupta pentru conducerea PNL este abia la început. Dezbaterile pe stabilirea datei congresului au dat startul luptei pentru identificarea candidaților și poziționarea organizațiilor. În interiorul PNL există lideri nemulțumiți de modul în care Ludovic Orban a gestionat în ultimul an partidul, dar nu există prea multe soluții. Principala problemă cu care liberalii se confruntă este identificarea unui lider care să pregătească partidul și să ofere candidatul câștigător la alegerile prezidențiale din 2024.

Până acum doar Ludovic Orban și-a anunțat public intenția de a candida pentru postul de președinte PNL. Ludovic Orban a făcut anunțul însoțit și de intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024.

Intenția liderului PNL de a candida la alegerile prezidențiale din 2024 i-a nemulțumit pe unii lideri care consideră că Orban nu poate aduce o victorie partidului. În plus, lui Orban i se reproșează faptul că a condus partidul discreționar, fără a permite accesul la decizii liderilor din Biroul Politic.

În acest context, chiar dacă de la începutul anului o mare parte dintre organizațiile PNL din țară și-au anunțat public susținerea pentru Ludovic Orban în fruntea partidului, situația este departe de a fi una clară.

Oficial, 18 organizații și-au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban: București, Hunedoara, Caraș Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, sector 1, Sector 2, sector 4, sector 6 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj.

Dincolo de declarațiile oficiale există și organizații unde Orban și-a susținut oameni fideli sau a numit președinți interimari și care, bineînțeles, și-ar dori să obțină mandate pline. Și pe votul acestora contează liderul PNL: Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Brăila, Satu Mare, Neamț, Vâlcea, Timiș, sector 5 București, Olt, (11 organizații).

Reamintim că liderii din Transilvania, Banat și Moldova s-au poziționat împotriva lui Ludovic Orban, nemulțumiți de modul în care acesta a condus partidul. Printre aceștia se numără nume ca Emil Boc, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Florin Roman, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Virgil Chițac, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Aceștia sunt dispuși să-l susțină pe premierul, Florin Cîțu în competția pentru funcșia de președinte al PNL. Adversarii lui Ludovic Orban mizează pe faptul că Florin Cîțu are parte de vizibilitate mediatică și cooptează capital politic pe teme de actualitate ca gestionarea situației pandemice, relaxarea restricțiilor și campania accelerată de vaccinare a populației.

Organizațiile care se poziționează împotriva lui Ludovic Orban sunt: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Gorj, Timiș și Constanța (în total 11 organizații).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro