Sari direct la conținut

Lukașenko o grațiază pe rusoaica Sofia Sapega, fosta iubită a jurnalistului Roman Protasevici

HotNews.ro
Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, va fi pusa sub acuzare in Belarus, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, va fi pusa sub acuzare in Belarus, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Președintele belarus Alexander Lukașenko a grațiat-o pe rusoaica Sofia Sapega, reținută de la interceptarea spectaculoasă, în urmă cu doi ani, a avionului cu care călătorea împreună cu un jurnalist belarus disident, au anunțat miercuri autoritățile ruse, potrivit AFP.

Potrivit agenției de stat belaruse Belta, Sapega a fost eliberată din colonia penitenciară Gomel din Belarus, unde era deținută, și a fost predată unei delegații ruse conduse de Oleg Kojemiako, guvernatorul regiunii Primorie din Orientul Îndepărtat, de unde este originară.

„Compatrioatei noastre Sofia Sapega i s-a oferit o șansă unică de a-și începe din nou viața. Ea este liberă în urma apelului meu către președintele belarus”, a confirmat Kojemiako pe Telegram, postând o înregistrare video în care apare vorbind cu Sofia Sapega.

El i-a mulțumit lui Lukașenko pentru că a dat dovadă de „înțelegere părintească față de părinții Sofiei, care au cerut clemență”.

Sofia Sapega a fost arestată la 23 mai 2021, după ce un avion de vânătoare belarus a deviat zborul Ryanair care o ducea pe ea și pe însoțitorul ei, Roman Protasevici, de la Atena la Vilnius, stârnind un val de proteste internaționale și sancțiuni.

Ea a fost condamnată un an mai târziu la șase ani de închisoare după un proces cu ușile închise.

În momentul arestării sale, Roman Protasevici, cetățean belarus, era redactor-șef al presei de opoziție Nexta, care a jucat un rol-cheie în mobilizarea mișcării de protest împotriva realegerii lui Alexander Lukașenko în august 2020, considerată frauduloasă.

Afiș ce denunță arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici, în sediul PE de la Strasbourg Foto: Roses Nicolas/ABACA / Abaca Press / Profimedia

De asemenea, Protasevici a fost grațiat de Alexander Lukașenko la 22 mai, după ce fusese condamnat la opt ani de închisoare cu câteva săptămâni mai devreme.

După arestarea sa, acesta a acceptat să coopereze cu ancheta și a afirmat că a greșit, în înregistrări video difuzate de televiziunea publică belarusă, despre care opoziția a afirmat că au fost înregistrate „sub constrângere”.

Dacă Protasevici încă mai este viață, atunci prețul a fost demnitatea tânărului activist.

Tânărul de 28 de ani apare acum regulat la televiziunea de stat din Belarus și la alte posturi de propagandă, unde joacă un nou rol: un dezertor al opoziției care acum face penitențe și care și-a denunțat foștii aliați și laudă bunăvoința dictatorului din Belarus.

„Sunt extrem de recunoscător țării și personal președintelui”, a spus el în fața camerei la scurt timp după eliberare.

Într-un lung interviu la televiziunea de stat, el și-a cerut scuze poliției care „a apărat țara” în timpul protestelor din 2020, cele mai mari din Belarus de la căderea Uniunii Sovietice, și a susținut că i s-a ordonat să stârnească protestele pentru a crea un pretext pentru sancțiuni internaționale împotriva Belarusului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro