Sari direct la conținut

Lumânările parfumate pot elibera substanțe cancerigene. Care sunt cele mai periculoase tipuri și alternativele mai sigure

HotNews.ro
Lumânările parfumate pot elibera substanțe cancerigene. Care sunt cele mai periculoase tipuri și alternativele mai sigure
SURSA FOTO: Loonara | Dreamstime.com

Lumânările parfumate, pe cât de populare și relaxante au devenit, reprezintă o sursă de poluare a aerului din interiorul locuințelor prin eliberarea substanțelor toxice și potențial cancerigene. Potrivit studiilor recente, indiferent dacă sunt aprinse sau nu, acestea pot emite compuși dăunători, iar concentrațiile lor cresc semnificativ în timpul arderii.

Specialiștii avertizează că persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau alergiile, ar trebui să evite utilizarea frecventă a lumânărilor parfumate, pentru că le pot agrava simptomele. Alternativele mai sigure ar fi lumânările realizate din materiale naturale și parfumate cu uleiuri esențiale.

Ce substanțe chimice eliberează lumânările parfumate

În timpul arderii, lumânările parfumate degajă o serie de compuși organici volatili (VOC) și particule fine, care pot contribui la poluarea aerului din interiorul locuințelor. Aceste substanțe includ formaldehida, toluenul și benzenul, cunoscute pentru efectele lor toxice și cancerigene. Potrivit unui studiu publicat în Environmental Science & Technology, compușii sunt emiși chiar și de lumânările neaprinse, iar concentrațiile lor cresc considerabil în timpul arderii.

Un alt studiu a scos la iveală că arderea lumânărilor din ceară de parafină poate elibera monoxid de carbon, oxizi de azot și hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) precum naftalina și antracena – substanțe asociate unui risc crescut de cancer.

Dr. Amy Brown, profesor asistent de pediatrie în cadrul New York Medical College, a explicat pentru publicația Health, că expunerea la VOC poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi concentrația poluanților și ventilația din încăpere.

De asemenea, timpul petrecut lângă sursa de emisii este un factor important. Specialista a subliniat că fiecare individ metabolizează vaporii în mod diferit, așadar unele persoane sunt mai vulnerabile la efectele dăunătoare ale acestor substanțe.

Posibile simptome respiratorii

Dr. Purvi Parikh, alergolog și imunolog în New York, avertizează că persoanele cu astm, alergii, afecțiuni pulmonare obstructive cronice (BPOC) sau alte boli respiratorii trebuie să evite utilizarea frecventă a lumânărilor parfumate. Într-un interviu acordat pentru Allergy & Asthma Network, dr. Parikh a atras atenția că acestea pot agrava simptomele respiratorii, provocând tuse, strănut, congestie nazală și iritații la nivelul gâtului.

Un caz documentat în Journal of Respiratory Diseases a ilustrat pericolul pe care vaporii din parafină îl pot reprezenta pentru sănătate. O femeie de 66 de ani a fost diagnosticată cu pneumonie lipoidă exogenă, după ce a inhalat vaporii eliberați de lumânările din parafină. Aceasta este o afecțiune rară, care se dezvoltă în urma inhalării de particule uleioase sau grase în plămâni și poate cauza dificultăți respiratorii severe.

Deși pentru cei fără afecțiuni respiratorii riscurile sunt mai mici, expunerea frecventă și într-un spațiu insuficient ventilat poate crește probabilitatea de a dezvolta iritații ale căilor respiratorii. Dr. Brown recomandă persoanelor care observă că dezvoltă simptome precum tusea sau strănutul în prezența lumânărilor parfumate să încerce să elimine aceste surse și să verifice dacă simptomele dispar.

Ce tipuri de lumânări sunt mai periculoase

Lumânările din ceară de parafină, care sunt cele mai utilizate peste tot în lume, reprezintă o sursă semnificativă de emisii toxice. Acestea sunt derivate din petrol, iar în timpul arderii pot elibera toluen, formaldehidă și alte substanțe nocive. Un raport al American Cancer Society menționează că formaldehida și benzenul sunt asociate unui risc crescut de cancer, dar nu există dovezi concludente care să arate că expunerea ocazională la aceste substanțe din lumânări ar cauza direct neoplasme.

În plus, parfumurile sintetice utilizate pentru aromatizarea lumânărilor conțin, de obicei, compuși derivați din benzen și alte substanțe petrolifere care pot agrava problemele respiratorii, mai ales în cazul persoanelor sensibile. Dr. Jennifer Dunphy, autor al cărții „The Toxin Handbook for Families”, a explicat, pentru Health, că parfumurile sintetice și coloranții artificiali din lumânări pot crește concentrațiile de VOC periculoase eliberate în aer. Specialista subliniază că utilizarea frecventă a lumânărilor din parafină poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății, deși concentrațiile sunt mult mai mici decât cele produse de fumat.

Alternative mai sigure: ceara de soia și ceara de albine

Pentru cei care nu pot renunța la lumânările parfumate, experții recomandă alegerea unor variante mai sigure, realizate din ceară naturală, cum ar fi ceara de soia, ceara de albine, ceara de palmier sau stearina (un derivat din grăsimi vegetale sau animale). Un studiu citat de Environmental Research Letters a comparat emisiile toxice din lumânările de parafină cu cele din ceară de stearină și a scos la iveală că lumânările din stearină emit cu 50% mai puțină funingine. De asemenea, lumânările din ceară de soia au produs cantități mai mici de particule fine și compuși volatili, fiind considerate o opțiune mai puțin toxică.

Cercetările privind impactul arderii lumânărilor din ceară naturală, cum ar fi cele utilizate în biserică, au arătat că aceste produse eliberează mai puțină funingine și compuși nocivi decât lumânările din parafină.

Dr. Dunphy recomandă celor care vor să reducă expunerea la substanțele toxice să opteze pentru lumânări realizate din materiale naturale, nesintetice. De asemenea, este indicată evitarea coloranților artificiali și a parfumurilor sintetice, deoarece acestea pot crește concentrațiile de emisii periculoase. În schimb, lumânările aromate cu uleiuri esențiale naturale sunt o opțiune mai puțin nocivă.

Cum putem folosi lumânările parfumate în siguranță

Pentru a reduce riscurile asociate arderii lumânărilor parfumate este important să asigurăm ventilația adecvată a spațiilor. Autoarea cărții „The Toxin Handbook for Families” precizează că aerisirea camerei după arderea lumânărilor ajută la eliminarea din aer a compușilor toxici. De asemenea, tăierea fitilului la o lungime de 5-10 mm reduce emisiile de funingine, iar acoperirea lumânării pentru a întrerupe alimentarea cu oxigen, stingând flacăra fără a provoca mișcări bruște ale aerului, previne eliberarea bruscă a compușilor toxici.

Pentru cei care preferă să evite complet utilizarea lumânărilor parfumate, există o serie de alternative simple și naturale pentru a aduce un miros plăcut în casă fără riscurile asociate poluării aerului. Dr. Dunphy propune fierberea apei cu ierburi aromate, fructe și condimente, precum scorțișoara sau cuișoarele, ca o modalitate de a umple încăperea cu arome naturale fără emisii toxice.

De asemenea, lămpile electrice fără flacără sunt o opțiune pentru cei care doresc să creeze o atmosferă plăcută fără riscurile asociate arderii produselor din ceară.

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro