Sari direct la conținut

Luna iulie a adus în România un număr record de nopți foarte calde

HotNews.ro
Luna iulie a adus în România un număr record de nopți foarte calde
Val de caldura (foto Olga Demina, Dreamstime.com)

Valul de căldură din iulie nu a adus doar 15 zile consecutive cu caniculă, ci și nopți foarte calde, greu de suportat, nopți pe care meteorologii le numesc „tropicale” când minima nu scade sub 20 C. Au fost și locuri unde în iulie s-au înregistrat 29 de astfel de nopți. Prezența nopților tropicale a depășit jumătate din teritoriul țării, arată datele ANM.

Pe data de 17 iulie, minima nopții la Oravița a fost de +29,8 C, la două zile după ce tot Oravița stabilise un record de minimă nocturnă.

Cele mai multe nopți tropicale, între 25 și 29, au fost în Dobrogea, la stații meteo precum Gura Portiței și Sulina. Număr foarte mare de nopți tropicale au fost înregistrate și la Constanța, Mangalia, Galați, Oravița, Dumbrăvița de Codru, București Filaret, Buzău, Focșani, Zimnicea, Drăgănești Olt, Șiria sau Timișoara.

Au fost nopți tropicale și în zone unde apar foarte rar, cum ar fi Sibiu, Copșa Mică, Turda sau Sebeș. Și la București Filaret au fost peste 15 nopți tropicale, cea mai caldă însemnând o minimă de +26,2 C. La stația meteo de la Băneasa au fost doar câteva nopți tropicale, minimele fiind acolo și cu 5 grade C mai mici în unele nopți.

Față de numărul normal de nopți tropicale de iulie, luna trecută au fost cu 15 nopți mai multe, local, în Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Crișana și în sudul Moldovei. Nici nu este de mirare, mai ales că iulie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când există date meteo, cu o temperatură medie pe țară de 25 C.

Suprafața afectată în această lună de prezența nopților tropicale a depășit 50% din teritoriul țării, fiind cea mai mare din intervalul 1981 – 2024.

Au mai fost în acest secol alți patru ani cu număr foarte mare de nopți tropicale în luna lui Cuptor- 2001, 2002, 2010 și 2012 – însă în 2024 4ste mai mare suprafața acoperită de aceste nopți foarte calde.

Ce spune ANM despre nopțile tropicale din iulie 2024, în caracterizarea climatologică pe luna iulie

Nopți tropicale (temperatura minimă ≥ 20 °C) s-au înregistrat între 20 – 25, în zona litorală și în Delta Dunării, ca efect al regimului termic moderat al mării (inerție termică ridicată a apei), scăzând treptat odată cu distanța față de mare și ajungând la 16 – 20 de nopți, în centrul Dobrogei.

Același număr de nopți tropicale (16 – 20) este înregistrat și în extremitatea sud-vestică a țării și pe areale extinse din Câmpia Română. De asemenea, la est de Subcarpații de Curbură, în zonele deluroase din vestul țării și din Moldova (Cotnari), ca urmare a prezenței inversiunilor termice și a proceselor de foehnizare a aerului în aceste regiuni, temperatura minimă nu coboară sub 20 °C, iar numărul de nopți tropicale rămâne unul ridicat (16 – 20 nopți).

Valori cuprinse între 11 și 15 nopți au fost înregistrate în estul Moldovei, în Muntenia, Banat și Crișana. Cele mai puține nopți tropicale, cuprinse între 1 – 10, sunt înregistrate în zonele subcarpatice, în vestul Moldovei și al Maramureșului, precum și în vestul și centrul Transilvaniei.

Analiza abaterii numărului de nopți tropicale din iulie 2024 față de media intervalului de referință standard (1991 – 2020) a fost pozitivă în aproape toată țara. Cele mai mari valori ale abaterii, de peste 15 nopți față de medie, s-au înregistrat local, în Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Crișana și în sudul Moldovei.

În cea mai mare parte a Dobrogei și Crișanei, dar și pe areale extinse din celelalte regiuni extracarpatice, abaterea a fost de 13 – 15 nopți. În zonele joase din Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Moldova și în Delta Dunării valorile abaterilor au fost cuprinse între 7 – 12 nopți. Cele mai mici abateri, cuprinse între 2 – 6 nopți, s-au înregistrat în zonele submontane și deluroase, în vestul Moldovei și în centrul Transilvaniei.

În iulie 2024 numărul maxim lunar de nopți tropicale a fost de 29 de zile, iar suprafața afectată în această lună de prezența nopților tropicale a depășit 50% din teritoriul țării, fiind cea mai mare din intervalul 1981 – 2024.

Deși în 2001 s-a înregistrat un număr la fel de ridicat de nopți tropicale (29 de nopți), suprafața afectată a fost mult mai redusă (22 %). Printre anii în care s-a înregistrat un număr maxim de nopți tropicale ridicat (24 – 28 zile) se regăsesc 2001, 2002, 2010 și 2012, însă suprafața afectată a fost mai redusă în acești ani (30 – 40 %).

INTERVIURILE HotNews.ro