Sari direct la conținut

Lupte la granița dintre Myanmar și Thailanda. Armata birmaneză, înfrântă de rebeli

HotNews.ro
Lupte în orașul Myawaddy între rebeli și armata din Myanmar, Foto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia
Lupte în orașul Myawaddy între rebeli și armata din Myanmar, Foto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Rebelii din Myanmar, numele actual al fostei Birmanii, au reușit să ocupe un oraș de la granița cu Thailanda după mai multe zile de lupte cu soldații juntei militare care guvernează această țară din anul 2021, informează Reuters.

Luptători din rezistența împotriva dictaturii militare și miliții ale unor minorități etnice au reușit să ocupe orașul Myawaddy, un punct esențial pentru comerțul din Myanmar, pe 11 aprilie, o lovitură majoră pentru o armată birmaneză bine echipată, dar care are dificultăți să se mențină la putere.

Luptele pentru Myawaddy durează de două săptămâni

Martori de pe ambele părți ale frontierei dintre Thailanda și Myanmar spun că au auzit explozii și foc de mitraliere lângă un pod strategic în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Postul de televiziune thailande NBT susține, într-o postare de pe contul său de X, că forțele rebele au folosite mitraliere cu calibrul de 40 mm și au lansat 20 de bombe cu ajutorul dronelor împotriva a circa 200 de militari care s-au retras în urma atacului început încă din 5 aprilie.

Deocamdată Reuters nu a putut verifica aceste informații, iar un punct de vedere al juntei militare din Myanmar nu a putut fi contactat.

Premierul thailandez Srettha Thavisin a declarat că ostilitățile sunt monitorizate îndeaproape și că țara sa este pregătită să acorde asistență umanitară dacă este nevoie. Premierul Srettha va vizita zona de graniță în cursul zilei de marți. „Nu vreau ca asemenea ciocniri să aibă impact asupra integrității teritoriale a Thailandei și suntem pregătiți să protejăm granițele și siguranța poporului nostru”, a scris, premierul într-o postare pe X.

Ministrul thailandez al Sănătății a precizat că 1.686 de persoane au traversat sâmbătă granița pentru a obține refugiu temporar în orașul Mae Sot, una dintre ele fiind rănită de un șrapnel. Aproape jumătate dintre refugiați sunt copii și persoane în vârstă.

Dictatura militară, combătută cu arma în mână

Armata din Myanmar se confruntă cu cea mai mare provocare de la preluarea controlului acestei foste colonii britanice în 1962, fiind prinsă în mai multe conflicte de intensitate redusă și încercând să stabilizeze o economie care s-a prăbușit de la lovitura de stat din 2021 când a fost înlăturat de la putere guvernul laureatei Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi.

Țara se confruntă cu un război civil între armată, de o parte, iar de cealaltă o coaliție eterogenă între milițiile unor minorități etnice și o mișcare de rezistență generată de reprimarea brutală a protestelor care au urmat puciului militar din 2021.

Ocuparea orașului Myawaddy și a pozițiilor armatei din jurul acestuia este un eșec semnificativ pentru junta care se confruntă cu sancțiuni ale Occidentului, mai ales că orașul era o sursă importantă de venituri din taxe, generate de comerțul de graniță, estimat la mai bine de un miliard de dolari pe an.

Ministerul thailandez de Externe a spus că speră că situația de va normaliza în curând și a cerut guvernului din Myanmar să se asigure că luptele nu vor depăși granița dintre cele două state. „Am notificat ambasada din Thailanda ca Myanmar să arate prudență astfel încât să nu fie încălcată suveranitatea teritoriului și a spațiului aerian thailandez și să nu afecteze populația de la graniță”, a declarat purtătorul de cuvânt Nikorndej Balankura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro