Luptele se intensifică în jurul capitalei libiene Tripoli, înaintea unei reuniuni a ONU
Luptele se intensifică între forțele mareșalului Khalifa Haftar, care avansează spre capitala libiană, și cele al guvernului de uniune națională (GNA) cu sediul în Tripoli, cu câteva ore înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, scrie AFP.
Armata Națională Libiană (ANL) a omului forte din estul țării, mareșalul Haftar, care a lansat joia trecută o ofensivă asupra Tripoli, a afirmat că a cucerit de la trupele loialiste o cazarmă la circa 50 km sud de capitală.
„După confruntări violente în jurul cazarmei Batalionului 4 la Aziziya (…), forțele armate au preluat controlul asupra cazarmei”, a precizat biroul de presă al ANL pe pagina sa de Facebook.
Mai mulți membri ai forțelor pro-GNA ar fi fost luați prizonieri, potrivit sursei citate.
Forțele mareșalului Haftar par să avanseze pe două axe: prin sud și sud-est, în timp ce la vest ruta este controlată de trupele loialiste iar la est de combatanții din Misrata, pro-GNA.
La circa 30 km sud de capitală, aeroportul din Tripoli, nefolosit după luptele din 2014, este și el teatrul luptelor, potrivit ziariștilor AFP aflați la fața locului.
Drumul nu mai este folosit acum decât de vehiculele militare ale forțelor GNA și de ambulanțele care vin de pe linia frontului. Tiruri de armament greu sunt auzite la circa 10 km de aeroport.
Lupte violente
Luptele fac ravagii la circa zece kilometri sud-est de Tripoli, tiruri de armament fiind auzite în sectorul Ain Zara.
Forțele loiale GNA au făcut baraje din saci de nisip pentru a bloca principalele intersecții și drumuri, împiedicând civilii să părăsească locuințele pentru a se refugia.
„Confruntările se intensifică. Ne e frică să ieșim din case!”, a declarat, telefonic, un locuitor.
Într-o țară care a căzut pradă haosului după căderea regimului lui Gaddafi în 2011, organizațiile internaționale se tem că civilii ar putea deveni, din nou, victimele violențelor. Circa 3.400 de persoane au fugit deja din calea luptelor, potrivit ONU.
Ce mai recent bilanț al ministerului Sănătății al GNA, publicat duminică seara, indică cel puțin 35 de morți, de joi. Forțele pro-Haftar vorbesc de 14 morți.
De atunci nu a mai fost publicat niciun bilanț.
Luptele compromit procesul politic iar amânarea, anunțată marți, a Conferinței naționale libiene, prevăzut pentru 14 – 16 aprilie, pare acum ineluctabilă.
Pregătită de mai multe ori de ONU, conferința ar fi trebuit să traseze o foaie de parcurs pentru a scoate țara din haos.
Susținut de o autoritate proclamată în estul țării dar nerecunoscută internațional, mareșalul Haftar speră să-și extindă controlul asupra vestului acestei țări petroliere, în condițiile în care controlează deja estul și – mai recent – sudul.
Forțele loiale ale GNA condus de Fayez al-Sarraj afirmă că sunt hotărâte să treacă la o contraofensivă generalizată.
Purtătorul de cuvânt al ANL, Ahmad al-Mesmari, a acuzat GNA că s-a „aliat cu milițiile islamiste”.
Marile puteri nu au reușit să ajungă la un acord la ONU asupra unei declarații care să ceară taberei lui Haftar să înceteze focul.
Declarația, susținută între alții de Washington, a fost blocată duminică seara de Moscova, care a solicitat să se ceară reținere tuturor părților.