Sari direct la conținut

Luxemburg: Acuzat de plagiat, premierul Xavier Bettel renunță la diplomă

HotNews.ro
Premierul luxemburghez Xavier Bettel, Foto: Olivier Matthys / AFP / Profimedia
Premierul luxemburghez Xavier Bettel, Foto: Olivier Matthys / AFP / Profimedia

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a anunțat marți că va renunța la diploma postuniversitară de la Universitatea din Nancy (Franța) obținută în 1999, fapt care i-a adus acuzații de plagiat, potrivit AFP.

Bettel a explicat că a luat această decizie „pentru a înlătura orice îndoială asupra meritelor DEA (diploma de studii avansate) și pentru a evita pierderea încrederii în activitatea academică”.

„Regret această situație și cer Universității să-mi accepte scuzele și decizia”, a adăugat liderul liberal, șef al guvernului din 2013 în Marele Ducat.

Luni, Xavier Bettel a fost informat de Universitatea din Nancy cu privire la completările care urmează să fie făcute muncii sale pentru a putea profita de acest titlu de absolvent, au subliniat cele două părți.

Într-un comunicat de presă, Universitatea a explicat că, după o investigație efectuată de „misiunea sa de integritate științifică”, fostului student i s-a cerut „să-și retragă disertația DEA cât mai curând posibil pentru a include toate referințele lipsă și pentru a o alinia cu citarea curentă”.

„Fără această actualizare, Universitatea din Lorena va fi nevoită să-și sesizeze instanțele cu posibila retragere a diplomei DEA în consecință”, continuă textul.

Potrivit Universității, „mai multe părți ale documentului pot fi considerate o formă de plagiat deoarece nu sunt facute corect trimiterile”.

Reporter.lu afirmase că „mai mult de trei sferturi” din lucrarea scrisă în 1999 de Bettel – o lucrare de cercetare intitulată „Spre o posibilă reformă a metodelor de vot în alegerile pentru Parlamentul europene”-au fost texte copiate de la alți autori și/sau necitate corect.

Xavier Bettel, în vârstă de 48 de ani, avocat de profesie înregistrat anterior la Baroul din Luxemburg, deține și un master în drept de la Facultatea de Drept din Nancy.

După acuzațiile de la reporter.lu în urmă cu trei luni, el pledase pentru eroarea tinereții susținând că a scris această lucrare „cu mai bine de douăzeci de ani în urmă” fără să cunoască toate regulile, dar a recunoscut că putea să facă lucrurile mai bine.

În Germania, vecină cu Luxemburg, mai mulți miniștri și-au dat demisia în ultimii ani în urma acuzațiilor de plagiat, inclusiv fostul ministru al Familiei Franziska Giffey în mai 2021.

Și în România scandalurile de plagiat nu s-au stins vreodată, cel mai recent fiind legat de lucrarea de doctorat a premierului gneral Nicolae Ciucă.

Din 1990 – an în care au fost acordate 331 de titluri de doctor, până în ianuarie 2022, au fost obținute în România puțin peste 80.000 de doctorate, recordul înregistrându-se în 2012, același an în care a fost descoperit plagiatul în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Numărul doctoratelor a scăzut apoi, ajungând la o medie de puțin peste 2000 de titluri acordate anual.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro