Sari direct la conținut

Mach die situation zur sensation. Votul în diaspora

Contributors.ro

Duminică, ora 20:55. Stau în fața ușii de acces în secțiile 101 și 102 situate pe Gerberstrasse din Stuttgart, Baden Württemberg, Germania. Peste drum, în fața secțiilor de votare, un panou publicitar pe care scrie, mare, “Mach die situation zur sensation”. M-am pus la rând cu 10 minute înainte de ora 12.00. Stau în picioare, la rand, cu soarele în cap, de peste 9 ore. Acum am ajuns în fața ușii. Timpul se dilată. Cele câteva minute între următoarea grupă de 5 oameni lăsată să intre, mi se par acum… ore. În apropiere, trupele de intervenție germane stau cuminți și așteaptă ordinul prin care să blocheze ușa de acces în secții. Forțele de ordine sunt relaxate, cu zâmbetul pe buze. Sunt… deloc agresivi. Una dintre polițiste vorbește românește. Zâmbește și își face datoria de a nu lăsa intruși să intre peste rând. Se scandează: „Vrem să votăm“, „Huo“. Locuitorii din zonă ies la geamuri și fac poze. Televiziunile germane și-au facut și ele apariția, transformând evenimentul într-o știre de senzație. Modul de organizare a votului a reusit, din nou, să se transforme într-o senzatie… mă gândeam la mesajul de pe panoul publicitar.

Din secție iese o doamnă, care ne pregătește pentru ce va urma și ne spune că, din pacate nu s-a aprobat prelungirea programului de votare dar, ne garantează că toți cei ce vor fi înăuntrul secțiilor de votare la ora 21.00 vor vota. Oamenii din spatele meu deși mai sunt doar 3 minute pana la ora 21.00 au speranța că organizatorii vor lăsa cât mai multe persoane să intre, să se umple secția (secțiile?) de votare. Femeia este vizibil îngrijorată și mi se pare sinceră. Am dedus, mai apoi, că era șefa secției 101.

Organizarea este vizibil făcută pentru a îngreuna votul. Deși sunt două secții de votare, în fapt este o singura încăpere. În dreapta e secția 101 iar în stânga, secția 102. De afară, privind prin geam, oamenii acuză funcționarii că se mișcă încet. Ceea ce este clar, vizibil, fără dubii.

Politiștii lasă următoarele 5 persoane să intre în sectie. Ei sunt coordonați din înăuntrul secției. Doar 5 persoane deși în secție nu e aglomerație și ar fi putut intra mult mai multe. Intru și eu. Mă pun la randul format în jumatatea dreaptă a așa-zisei secții nr 101. În spatele meu, jumătate de încăpere este goală. Ar mai fi putut intra 20 de persoane la fiecare secție. Oamenii văd acest lucru și vociferează. Cer să fie lăsați și alți oameni să intre. De la secția 102, probabil șefa, ne spune cu tupeu că nu, că oricum nu vor putea intra toți. Oamenii sunt revoltași. Sunt luați de proști? Oamenii înțeleg că nu vor putea vota toți, dar mai e un minut și ar mai putea intra pe puțin 40 de persoane. Doamna de la secția 102 rămâne neînduplecată. Nu! Pentru ea nu contează votul celor 40 de cetățeni care ar mai fi putut vota. Întâlnim același dispreț al functionarului administrație românești, aceeași lipsă de înțelegere a drepturilor cetățenilor români, de oriunde ar fi ei. Această doamnă a hotărât ea, de la sine putere, că votul celor 40 de oameni care ar mai fi putut intra în secții este nesemnificativ. Această persoana nu a înțeles că nu are niciun drept să obstrucționeze, să ia dreptul de vot al altor cetățeni. Mă gândeam cât de parșivă e mentalitatea lor. Deși ar fi putut face un bine, nu l-au făcut.

Ajung la rând. Mi se scanează buletinul. Sunt întrebat dacă votez pentru europene și pentru referendum. Bineînțeles, răspund eu și alături de mine ceilalți din jurul meu. După ce mi se scanează buletinul o altă persoană completează, de mână, încă două formulare. În formulare scrie, de două ori, același informații care au fost deja scanate. Sunt revoltat. De ce scrieți de mână, de doua ori, aceleați informații care au fost deja înregistrate? Lumea vociferează. Lumea înțelege și mai bine că totul este făcut pentru îngreunarea votului. Persoana care scanează ne reprosează comentariile și argumentează că ei au două scannere față de secțiile din țară care au doar cate un scanner. Cineva remarcă faptul că deși sunt două scannere, se folosește doar unul. Nimeni nu mai spune nimic. Iau buletinele de vot și votez. Maxim 20 de secunde. Mă întorc să iau buletinul. Semnez. De două ori. Îmi iau buletinul înapoi.

Citște întreg articolul și comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro