MAE rus: Romania incearca sa rescrie istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial
Ministerul de Externe al Federatiei Ruse isi exprima ingrijorarea fata de incercari din Romania de a retusa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial, indeosebi prin folosirea unei retorici cu pronuntat caracter antirusesc, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus, citeaza Agerpres.
Intr-o conferinta de presa care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expozitie organizata recent la Bucuresti, avand ca tema deportarea sasilor din Transilvania in URSS in 1945, in contextul in care pe plan international se comemora Ziua Holocaustului, marcata si la Bucuresti „prin evenimente destul de modeste”, conform aprecierilor Mariei Zaharova.
In schimb, expozitia despre deportarea etnicilor germani in URSS a avut, in opinia ei, „tonuri fatis antisovietice si antirusesti”, punandu-se accentul pe condamnarea actiunilor „crude, inumane” ale „fortelor de ocupatie sovietice” fata de etnicii germani si lasandu-se in schimb deoparte „fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului si a Bucurestiului in genocidul evreilor si al tiganilor”. Purtatoarea de cuvant a MAE rus a afirmat ca „un rol activ in tot acest spectacol” l-a avut ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, potrivit paginii oficiale a MAE rus www.mid.ru.
„La ceremonia de deschidere a expozitiei (despre deportarea sasilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvant de compasiune pentru evreii romani. A fost dat uitarii adevarul istoric potrivit caruia listele cu germani care urmau sa fie exilati din Romania postbelica au fost intocmite chiar de administratia romaneasca”, a declarat purtatoarea de cuvant a MAE rus.
In acest mod, a spus Zaharova, Bucurestiul si-a asigurat reducerea comunitatii de sasi si totodata a comunitatii maghiare in Transilvania in favoarea populatiei romanesti.
„Cine, daca nu in primul rand presedintele Romaniei, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui sa cunoasca aceste pagini din istoria recenta a tarii sale”, a intrebat retoric Maria Zaharova.
In final, ea a adaugat ca, in aceste zile cand este marcata capitularea nazistilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata romana in acele zile.
- UPDATE Purtatorul de cuvant al MAE roman a luat nota „cu surprindere” de afirmatiile omologului rus: Este regretabil
Purtatorul de cuvant al MAE roman a luat nota „cu surprindere” de afirmatiile omologului sau rus cu privire la marcarea in Romania a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului si spune ca „este regretabil si straniu modul in care sunt amestecate, in confuzie, evenimente si informatii publice printr-un mesaj al carui scop este dificil de inteles”.
„Am luat nota cu surprindere de afirmatiile purtatorului de cuvant al MAE rus din data de 4 februarie 2016, cu privire la marcarea in Romania a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Este regretabil si straniu modul in care sunt amestecate, in confuzie, evenimente si informatii publice printr-un mesaj al carui scop este dificil de inteles. Suntem dezamagiti de informarea deformata ce i-a fost oferita purtatorului de cuvant mentionat, inainte de emiterea reactiei sale”, se arata intr-o declaratie de presa a purtatorului de cuvant al Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE), transmisa vineri si citata de Agerpres.
Conform sursei citate, dupa cum este bine cunoscut opiniei publice, autoritatile din Romania, atat cele centrale, cat si cele locale, organizeaza in fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia zilelor de 9 octombrie (Ziua nationala de comemorare a victimelor Holocaustului din Romania), 27 ianuarie (Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului) si 2 august (Ziua de comemorare a victimelor din comunitatile de romi in perioada Holocaustului).
„Si in acest an, la 27 ianuarie, Ministerul roman al Afacerilor Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din intreaga lume, eveniment la care au luat cuvantul ministrul afacerilor externe si o serie de invitati, intre care presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si presedintele Asociatiei Evreilor din Romania, supravietuitori ai Holocaustului. La eveniment au participat si reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, iar reflectarea mediatica a oferit suficiente informatii pentru orice observator al activitatilor oficiale din Romania. Mai mult, acest eveniment a succedat comemorarii in mod distinct, la implinirea a 75 de ani, a victimelor Pogromului de la Bucuresti”, se precizeaza in declaratia de presa a purtatorului de cuvant al MAE.
Sursa mentionata adauga ca, „in mod eronat si de neinteles, reactia purtatorului de cuvant al MAE rus face abstractie de aceste realitati si, in schimb, se refera la o expozitie care nu are nicio legatura cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea in Romania a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului”.
„La fel de eronate si surprinzatoare sunt si deductiile purtatorului de cuvant cu privire la o asa zisa neasumare de catre Romania a trecutului sau istoric. Ca urmare, reamintim finalizarea inca din 2004 a raportului Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, ca si eforturile in asumarea trecutului si cunoasterea larga a acestuia la nivelul societatii romanesti. Sunt recunoscute si incurajate determinarea Romaniei de a contribui activ la eforturile internationale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice, progresele facute in domeniul educatiei privind Holocaustul, angajamentele asumate pentru cooperarea cu societatea civila pe tematici ce privesc comemorarea Holocaustului, combaterea antisemitismului, discriminarii rasiale, xenofobiei si oricaror forme de intoleranta”, se mai arata in declaratia de presa a purtatorului de cuvant al MAE roman.
De asemenea, aceeasi sursa subliniaza ca Ministerul roman al Afacerilor Externe „contribuie activ la intarirea instrumentelor legislative si institutionale potrivite, care sa previna si sa sanctioneze astfel de fenomene si poate oferi in mod transparent informatii detaliate despre modul in care Romania respecta si isi asuma responsabilitatile cu privire la comemorarea victimelor Holocaustului, promovarea educatiei tinerelor generatii in privinta acelei perioade tulburi din istoria Europei si din istoria Romaniei”.
„In acelasi timp, invitam la o documentare actualizata cu privire la responsabilitatile de nivel international pe care Romania si le-a asumat pe linia organizatiei IHRA, precum si in cadrul altor organizatii multilaterale”, conchide declaratia de presa a purtatorului de cuvant al MAE de la Bucuresti.