Sari direct la conținut

Maestrul Marin Gherasim deschide seria "Mari pictori romani de astazi" la Londra

HotNews.ro
Marin Gherasim , Foto: ICR Londra
Marin Gherasim , Foto: ICR Londra

Galeria „Brancusi” a Institutului Cultural Roman din Londra devine pe 30 aprilie gazda unei noi serii de expozitii dedicate celor mai importante nume ale picturii romanesti contemporane. Numita „Mari pictori romani de astazi”, seria constituie o adevarata incursiune in istoria recenta a artei vizuale romanesti si va prezenta pe trei dintre cei mai apreciati pictori romani contemporani: Marin Gherasim, Stefan Caltia si Sorin Ilfoveanu.

Primul artist al seriei este maestrul Marin Gherasim, cu o expozitie retrospectiva de exceptie, care va include 15-20 de lucrari de pictura din ciclul „Zidirea”, si va preceda retrospectiva artistului de la sala Dalles din Bucuresti, care se va deschide pe 10 mai anul acesta, informeaza ICR Londra.

Adanc fixat in Bucovina natala, pictorul este profund influentat de arta si spiritualitatea bizantina, dar si de simbolism si expresionism. Copil fiind, Marin Gherasim a vizitat deseori manastirile Moldovita, Sucevita, Humor si Voronet, iar amintirea picturii murale unice l-a urmarit pentru tot restul vietii. Artistul a studiat, totodata, vioara si pianul, pasiunea pentru muzica influentandu-l in egala masura, imprimandu-i structura si ritm.

Marin Gherasim a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in 1963 si foarte curand a inceput sa expuna atat in galeriile bucurestene cat si in afara tarii. In 1981, artistul a castigat la Roma prestigiosul premiu Caravaggio. Impreuna cu Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Sorin Dumitrescu, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov si Doru Covrig, a fondat legendara Grupare 9+1. Artistul are o activitate expozitionala bogata, cu peste 20 de expozitii personale, cu prezente numeroase in expozitii de grup in Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia si Italia, si cu 16 premii acordate pentru excelenta in arta picturii. A fost si este, in acelasi timp, mentorul, profesorul si prietenul unor artisti care si-au dovedit deja talentul incontestabil, precum Christian Paraschiv, Anca Muresan sau Stefan Ramniceanu. In 2002, pictorul a primit Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru intreaga cariera.

Pictura sa exploreaza universul simbolic al arhitecturii si ritualurilor religioase ortodoxe, reordonat pe panza in geometrii abstracte si culori vibrante. Discursul artistului ilustreaza constant ideea rememorarii lucrurilor importante, impotriva entropiei omului si a lumii. In anii in care regimul comunist darama bisericile, Marin Gherasim le reconstruia simbolic in picturile sale. Astfel, a inceput sa picteze abside in anii 1973-1974, iar de atunci a dezvoltat mereu tema, in cicluri numite „Memoria absidei” sau „Zidirea”, „care reflecta recurent aspiratia spre durabil, rationalitatea si calmul edificarii, dar si violenta istoriei” – cum spune artistul.

Vernisajul din galeria „Brancusi” va fi insotit de un concert de harpa sustinut de Paula Popa, absolventa a Colegiului Regal de Muzica din Londra, care concerteaza frecvent la Saint-Martin-in-the-Fields, Saint James’s Piccadilly, Saint John’s Smith Square, Victoria & Albert Museum si National Gallery. Recitalul va include piese de Beethoven, Einaudi, Satie Schubert si Yiruma.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro