Mahmoud Ahmadinejad: Statele care au emis sanctiunile impotriva Iranului vor regreta
Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat, joi, ca Iranul va prezenta, saptamana viitoare, conditiile sale pentru inceperea unor negocieri cu marile puteri ale lumii, dupa ce ONU a impus noi sanctiuni, in ceea ce priveste programul nuclear al Teheranului. „Republica Islamica Iran va anunta saptamana viitoare conditiile pentru negocieri cu tarile care au emis o rezolutie cu sanctiuni impotriva Iranului”, a transmis site-ul televiziunii de stat, citatand o discutie a lui Ahmadinejad cu un grup de clerici, informeaza Yahoo News.
Pe 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a impus un al patrulea set de sanctiuni impotriva Iranului pentru refuzul de a abandona programul sau de imbogatire a uraniului. Puterile occidentale se tem ca Iranul are un program de dezvoltare a armelor nucleare, deoarece uraniul imbogatit poate fi utilizat atat pentru fabricarea combustibilului pentru reactoarele nucleare, precum si la fabricarea unei bombe atomice. Cu toate acestea, Teheranul insista asupra faptului ca ambitiile sale nucleare sunt in intregime pasnice.
„Acele natiuni care ameninta Iranul se tem, dar le vom neutraliza frica”, a declarat presedintele Iranului. „Ei au emis rezolutia si apoi a spus ca vor veni sa discutam. Foarte bine. Vom negocia, dar in asa fel incat vor regreta si nu vor mai face acelasi lucru a doua oara”, a continuat Ahmadinejad.
Iranul a ridicat miza in confruntarea sa cu Occidentul, declarand ca intentioneaza sa construiasca patru noi reactoare nucleare. Decizia Iranului vine dupa ce Organizatia Natiunilor Unite a impus o a patra runda de sanctiuni contra republicii islamice. Oficialii au declarat ca Teheranul a fost fortat sa suplimenteze centralele nucleare proprii cu uraniu prelucrat pe plan intern. Aceasta hotarare a marcat anularea eforturilor diplomatice care vizau aprovizionarea tarii cu uraniu procesat in Franta si Rusia.
UE va avea in vedere impunerea unor sanctiuni suplimentare privind transportul, asigurarile, operatiunile financiare, transferurile de tehnologie si industria petroliera. Teheranul s-a aratat sfidator in fata unor asemenea presiuni si a anuntat ca va exporta combustibil nuclear pentru scopuri medicale in alte state islamice si ca va creste imbogatirea uraniului cu 20%, ceea ce va permite producerea unei arme nucleare in acest an.