Sari direct la conținut

Mai are rost să te vaccinezi acum împotriva gripei sau este târziu?

HotNews.ro
Gripă, Foto: Paulus Rusyanto / Dreamstime.com
Gripă, Foto: Paulus Rusyanto / Dreamstime.com

​România se află în vârful valului de infecții respiratorii din acest sezon rece, camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt în fiecare zi asaltate de pacienți, iar autoritățile au declarat stare de alertă epidemică, din cauza numărului mare de cazuri de gripă. Gripa poate fi prevenită prin vaccinare. Întrebarea pe care și-o pun însă mulți în acest moment este dacă mai are rost să se vaccineze acum împotriva gripei sau este prea târziu pentru acest sezon.

Te mai vaccinezi sau nu împotriva gripei? „Categoric da”

Răspunsul este „categoric da” pentru vaccinare, declară pentru HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București.

„Sigur că ideal din punct de vedere epidemiologic este să faci vaccinarea mai devreme și să nu ajungi în punctul în care să vorbești despre epidemie sau despre stare de alertă epidemică. Dar nici nu putem să dăm timpul înapoi”, spune Adrian Marinescu.

Ce putem face însă acum? „Oricine ar trebui să se vaccineze împotriva gripei – mă refer la cei care nu au făcut-o încă în acest sezon rece – indiferent dacă fac sau nu parte din categoriile vulnerabile”, este sfatul directorului medical al Institutului Matei Balș.

Dr. Adrian Marinescu / Foto: HotNews.ro

După cât timp de la imunizare își face vaccinul efectul, adică produce suficienți anticorpi

În principiu, între 10 și 14 zile de la administrare, vaccinul va avea efectul scontat – va produce cantitatea suficentă de anticorpi, care te protejează împotriva infectării cu virusul gripal, explică Adrian Marinescu.

„Dar evident că, după ce mă vaccinez, în următoarele zile deja încep să am o protecție”, adaugă medicul.

Având în vedere că suntem în pragul unei epidemii de gripă, medicii recomandă și purtarea măștii în primele 10-14 zile după imunizare, până când se formează cantitatea suficientă de anticorpi care să protejeze de gripă.

Ce complicații poate produce gripa. Vaccinul este cea mai sigură metodă de prevenție

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă măsură de prevenție împotriva gripei: „Niciodată nu e prea târziu și sezonul de infecții respiratorii mai are încă mult”, subliniază dr. Adrian Marinescu.

Cum numărul celor care se îmbolnăvesc de gripă crește în România de la o zi la alta, l-am întrebat pe Adrian Marinescu cât de periculos este virusul gripal și ce complicații poate produce îmbolnăvirea de gripă.

Complicațiile care pot să apară în cazul gripei sunt într-o paletă largă, explică Adrian Marinescu: „Seamănă, într-o măsură, cu infecțiile cu SARS-CoV2 – de la prindere pulmonară, cu afectare severă care duce la insuficiență respiratorie acută, la modificări care nu înseamnă doar sfera pulmonară. Sunt destul de apropiate, chiar dacă în cazul gripei nu există un impact la fel de important ca în cazul COVID-19.”

În cele mai multe cazuri însă, persoanele care nu au boli asociate, oamenii tineri care au o simptomatologie ce se poate rezolva ușor nu vor ajunge la spital ci se pot trata acasă, cu ajutorul medicului de familie.

„Gripa, categoric, poate să pună probleme, iar mai ales la cei vulnerabili, poate să fie foarte periculoasă. Știm foarte bine că de gripă se poate și muri”, subliniază medicul.

Vaccinare împotriva gripei / Foto: Anyaivanova – Dreamstime.com

Cât mai durează valul de gripă și infecții respiratorii? Încă 2-3 săptămâni de foc

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, se așteaptă la încă 2-3 săptămâni „de intensitate maximă” în ceea ce privește infecțiile respiratorii.

După aceste 2-3 săptămâni de foc, medicul infecționist se așteaptă ca trendul îmbolnăvirilor să devină descendent.

„Sigur, vom avea cazuri și în februarie, dar ușor – ușor ne vom echilibra. Eu cred că în aceste săptămâni ar trebui să luăm în calcul măsurile care să prevină infectarea, nu pentru că ne impune, nu că este o obligativitate. Ci pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. Sunt lucruri de bază.”

Stare de alertă epidemică din cauza gripei în România

În România, numărul îmbolnăvirilor de gripî continuă să crească de câteva săptămâni. Ministerul Sănătății a ales să nu declare epidemie de gripă, deoarece acest lucru ar implica impunerea unor noi restricții, așa că s-a decis să fie instituită „stare de alertă epidemică”.

”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a fost explicația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Gripă / Foto: Panco 971 – Dreamstime

Recomandările Ministerului Sănătății pentru populație, în contextul stării de alertă epidemică:

  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare;
  • adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului;
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
  • menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro