Mai multe stick-uri USB, infectate cu virusi si lasate in cutiile postale ale unor Australieni
Locuitorii din Australia, mai exact din Pakeham, o suburbie din Melbourne, s-au trezit cu stick-uri USB care aveau pe ele un malware. Acestea au fost lasate in cutiile postale ale oamenilor, fara nicio explicatie, anunta BBC.
Prin conectarea lor la un computer acestea declanseaza servicii frauduloase, la fel ca alti virusi de tip malware, au declarat fortele de ordine.
Dispozitivele sunt „extrem de periculoase” si nu ar trebui folosite, a avertizat politia.
Nu este ceva nou ca stick-urile sa fie folosite in scopuri frauduloase.
Expertii in securitatea cibernetica au numit acasta actiune „critica eronata”, iar in 2014, acestia au demonstrat cat de usor, un dispozitiv USB, poate infecta un computer, fara ca utilizatorii lui sa aiba idee.
Niste cercetatori de la Berlin au spus ca dispozitivul care pare „gol”, poate contine mai multi virusi.
Stuxnet, unul dintre cele mai sofisticate parti ale unul malware, a fost lansat pentru a ataca centrifugele nucleare iraniene.
Virusul a infestat reteaua interna a computerelor pe care ruleaza Windows si a atacat software-ul de control industrial al companiei Siemens, cu intentia de a suprasolicita sistemul.
Andrew Tierney, consultant la firma de securitate cibernetica „Pent Test Partners”, a spus ca utilizarea USB-urilor infestate, in scopul de a infesta gospodarii, a fost foarte rar.
„Cu toate acestea, este inca o forma comuna de atacare a afacerilor, unde castigurile sunt mult mai mari”, a mai spus acesta.
„Cei mai multi criminali cibernetici sunt in cautare de continut, deci este mult mai usor sa faca rost de informatiile oamenilor in acest fel. Este inca incert daca dispozitivele au fost trimise prin posta sau punerea acestora in cutia postala prin vizitarea proprietatilor.”
Universitatea din Illinois a efectuat un experiment la inceputul acestui an, lasand 297 de dispozitive USB langa campus. Stick-urile au fost infectate, iar atacul ar fi avut o rata de reusita cuprinsa intre 45-98%, spune studiul.
„Ati fi surprinsi sa aflati cat de multi oameni ar conecta un dispozitiv USB necunoscut in calculatorul lor. Unii pot deveni neincrezatori doar in momentul in care pe ecran se cere confirmarea descarcarii unui program. Documentele World pot fi oricum afectate deja”, a spus Tierney.